Placeholder for Handen houden puzzelstukjes CSRD vastHanden houden puzzelstukjes CSRD vast

CSRD-plicht: enkel verplichtingen, of ook kansen?

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is nieuwe wetgeving van de Europese Unie die bedrijven verplicht om hun duurzaamheidsprestaties te rapporteren. Vanaf 2024 wordt deze wetgeving stapsgewijs ingevoerd, met als doel meer transparantie te creëren over de impact van bedrijfsactiviteiten op mens en milieu. Maar wat houdt dit nu concreet in voor jou en waar moet je aan voldoen?

27 augustus 2024

Wat is de CSRD?

Duurzaamheidsrapportage neemt een steeds centralere plaats in binnen de Europese wetgeving. Met de invoering van de CSRD wordt niet-financiële informatie net zo belangrijk als de traditionele financiële verslaggeving. De nieuwe EU-richtlijn vereist dat bedrijven hun duurzaamheidsinspanningen op een gedetailleerde en transparante manier rapporteren. Voor de grootste, beursgenoteerde bedrijven gaan deze eisen al in voor het boekjaar 2024. De nieuwe regelgeving is breed opgezet en vraagt om een flinke inspanning van bedrijven om aan alle vereisten te voldoen.

De CSRD is een uitgebreide richtlijn die bedrijven verplicht om verslag te doen over diverse Environmental, Social, en Governance (ESG) aspecten. De CSRD is een uitbreiding van de bestaande Non-Financial Reporting Directive (NFRD). Waar de NFRD slechts een beperkt aantal grote bedrijven verplichtte om over duurzaamheid te rapporteren, gaat de CSRD veel verder. Als je bedrijf voldoet aan twee van de volgende drie criteria, val je vanaf boekjaar 2025 onder de CSRD-plicht:

Waarom is de CSRD ingevoerd?

De CSRD maakt deel uit van de bredere Green Deal van de Europese Unie, die erop gericht is om tegen 2050 een klimaatneutrale economie te realiseren. De CSRD moet leiden tot beter geïnformeerde beslissingen door investeerders, consumenten en andere stakeholders, en bedrijven stimuleren om duurzamer te opereren.

Waarom is de CSRD nodig?

Met de toenemende aandacht voor klimaatverandering, sociale ongelijkheid en corporate governance wordt van bedrijven verwacht dat ze verantwoordelijkheid nemen voor hun impact op de wereld. De CSRD biedt een gestandaardiseerd kader waarmee bedrijven hun prestaties kunnen meten en rapporteren. Dit voorkomt greenwashing, oftewel misleidende informatie over de duurzaamheid van een bedrijf, en zorgt voor eerlijke concurrentie. Bedrijven die zich niet aanpassen, riskeren niet alleen reputatieschade, maar lopen ook het risico op financiële boetes en beperkingen bij het aantrekken van kapitaal. Dit geldt nog niet voor het midden- en kleinbedrijf. Toch kan het voor ondernemers in het mkb slim zijn actie te ondernemen. Het anticiperen op toekomstige verplichtingen en het omarmen van duurzame praktijken helpt het mkb niet alleen om aan toekomstige regelgeving te voldoen, maar levert concrete voordelen op.

Alleen maar gedoe? Onderscheidend vermogen

Hoewel de invoering van de CSRD aanzienlijke inspanningen vereist, biedt het ook diverse kansen voor bedrijven die proactief te werk gaan. Bedrijven die voldoen aan de CSRD kunnen hun reputatie als leiders in duurzaamheid versterken. Dit kan leiden tot groter vertrouwen bij klanten en investeerders en een hogere merkwaarde. Bovendien kunnen bedrijven die duurzaamheid serieus nemen, toegang krijgen tot nieuwe markten en investeringsfondsen gericht op duurzame initiatieven.

De druk om te voldoen aan deze nieuwe regelgeving kan ook innovatie stimuleren en dat levert bedrijven concurrentievoordeel op in een snel veranderende markt. Tot slot moedigt de nadruk op duurzaamheid binnen de CSRD-bedrijven aan om hun waardeketen te evalueren en risico's effectiever te beheersen. Dit draagt weer bij aan een robuustere en veerkrachtigere bedrijfsvoering.

Wil je ook graag een duurzaamheidsstrategie uitstippelen, maar mis je de benodigde expertise? Epiic helpt je graag om de juiste stappen te zetten.

Meer informatie of een keer sparren?

Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.

Neem contact met ons op
Placeholder for Sebastiaan NijmanSebastiaan Nijman
Neem contact met mij op

Sebastiaan Nijman
Consultant innovatie bij Epiic

Bel: 06-46989075

Linkedin

Ook interessant

Placeholder for Handen houden puzzelstukjes CSRD vastHanden houden puzzelstukjes CSRD vast
Circulaire economie
ArtikelCSRD-plicht: enkel verplichtingen, of ook kansen?

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is nieuwe wetgeving van de Europese Unie die bedrijven verplicht om hun duurzaamheidsprestaties te rapporteren. Vanaf 2024 wordt deze wetgeving stapsgewijs ingevoerd, met als doel meer transparantie te creëren over de impact van bedrijfsactiviteiten op mens en milieu. Maar wat houdt dit nu concreet in voor jou en waar moet je aan voldoen?

Placeholder for Voedsel in plasticverpakkingenVoedsel in plasticverpakkingen
Circulaire economie
NieuwsZuid-Holland opent subsidie voor retoursysteem herbruikbare verpakkingen

Voor ondernemers die werken aan het ontwikkelen van een retoursysteem voor het hergebruik van verpakkingen is er subsidie beschikbaar vanaf 10 september.

Placeholder for Plastic recyclePlastic recycle
Circulaire economie
NieuwsCirculair maken van plastic? Nu met subsidie

Focus je je als ondernemer op het verwerken van plastic en het maken van polymeren plastic producten? Dan is de nieuwe subsidieregeling SOP interessant. Via deze regeling kun je jaarlijks subsidie aanvragen voor het verwerken van (meer) gerecyclede producten of bio-gebaseerde polymeren in producten.

Placeholder for Verkeersbord co2Verkeersbord co2
Circulaire economie
NieuwsTSE Industries Studies: meer innovatie, minder CO2

Wil je in de industrie bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot? En onderzoek je hiervoor de haalbaarheid van een pilot- of demonstratieproject?

Placeholder for Circulaire economieCirculaire economie
Circulaire economie
NieuwsCirculaire oplossingen met subsidie KIA-CE

Versnel je circulaire innovaties als ondernemer en krijg een duurzame voorsprong

Placeholder for Circulaire wereldCirculaire wereld
Circulaire economie
Nieuws50% kosten vergoed via subsidie Circulaire Ketenprojecten

Samen met de keten werken aan circulaire projecten? Via de subsidie Circulaire Ketenprojecten krijg je 50% van je projectkosten vergoed.

Placeholder for H4 A waterstofH4 A waterstof
Circulaire economie
KlantverhaalOPZuid-subsidie van strategische waarde voor bijzonder waterstofproject

Vijf Zeeuwse familiebedrijven voelen een intrinsieke motivatie om bij te dragen aan de verduurzaming van onze wereld. Reden om te investeren in een waterstoftankstation en transportmaterieel op waterstof. De toegekende OPZuid-subsidie voelt als een welkome steun in de rug.

Placeholder for Strand circulaire economieStrand circulaire economie
Circulaire economie
ArtikelCirculaire economie: wat is het en hoe ondersteunt de overheid?

Circulaire economie: het is een term die te pas en te onpas gebruikt wordt. Maar wat houdt een circulaire economie eigenlijk precies in? En hoe helpt de overheid ondernemers om de stap naar circulair ondernemen te zetten?

Placeholder for Man en CO2 icoonMan en CO2 icoon
Circulaire economie
ArtikelSubsidiekansen voor een circulaire economie

Steeds meer bedrijven kiezen voor een circulaire bedrijfsstrategie.

Placeholder for Man die nadenkt over financieringMan die nadenkt over financiering
Circulaire economie
ArtikelEen circulaire onderneming financieren? Dit zijn de tips

De vraag naar circulaire producten neemt toe. Toch is het voor veel ondernemers in de circulaire economie lastig om de juiste financieringsvorm te vinden. Banken en investeerders zijn niet zo happig op circulaire bedrijfsmodellen, omdat er risico's en onzekerheden aan kleven. Toch zijn er goede financieringsmogelijkheden. En dat voor elke fase van je bedrijf.

Placeholder for Lineaire en circulaire economieLineaire en circulaire economie
Circulaire economie
WhitepaperOp weg naar een circulaire bedrijfsstrategie

Circulair ondernemen? Download het gratis whitepaper en zet de vijf stappen.

Nieuwsbrief
Placeholder for Nieuwsbrief aanmeldenNieuwsbrief aanmelden

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws