Placeholder for Innovatie technologie batterijInnovatie technologie batterij

De toekomst van batterijtechnologie en de kracht van subsidies

In een tijd waar duurzaamheid en innovatie hand in hand gaan, speelt batterijtechnologie een steeds prominentere rol. Of het nu gaat om elektrische auto's, energieopslag voor zonne- en windenergie of slimme apparaten, batterijen vormen het kloppende hart van de energietransitie. Maar ondanks de vele mogelijkheden brengt de ontwikkeling en toepassing van batterijtechnologie nog veel uitdagingen met zich mee. Hoe kunnen subsidies helpen?

06 november 2024

De kracht en complexiteit van batterijen

Batterijen zijn er in alle soorten en maten, maar de technologie erachter is complex en vereist voortdurende innovatie. Lithium-ion batterijen zijn momenteel dominant, met toepassingen in alles van smartphones tot elektrische voertuigen. Toch rijst de vraag of lithium de toekomst heeft, gezien de ecologische impact van de mijnbouw en de beperkte beschikbaarheid van metaal. Innovatie is daarom cruciaal. Wetenschappers en bedrijven experimenteren met alternatieven, zoals solid-state-batterijen, natrium-ion batterijen en zelfs organische batterijen die beter recyclebaar en duurzamer zijn. Hier ontstaan kansen voor ondernemers die willen investeren in alternatieve batterijtechnologieën.

Waarom subsidies het verschil maken

De ontwikkeling van batterijtechnologie is kapitaalintensief en risicovol, en zonder financiële stimulans kan het voor bedrijven moeilijk zijn om te investeren in deze technologie. Europese en Nederlandse overheden hebben dit probleem onderkend en bieden verschillende subsidieprogramma's om innovatie te versnellen. Dit is niet alleen om de energietransitie mogelijk te maken, maar ook om een concurrentiepositie op te bouwen in de wereldwijde markt voor batterijen en batterijmaterialen.

Subsidies op nationaal niveau

Nederland biedt verschillende subsidies voor batterijprojecten, elk gericht op een ander aspect van de innovatiecyclus. De WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) bijvoorbeeld, ondersteunt onderzoek en ontwikkeling binnen bedrijven. Ondernemers die een nieuwe batterijtechnologie willen testen of een bestaande technologie verbeteren, kunnen via de WBSO aanzienlijke belastingvoordelen krijgen.

Daarnaast zijn er verschillende regelingen binnen de Topsector Energie (TSE), zoals de DEI+ (Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie) en TSE Industrie studies. Deze programma’s ondersteunen ondernemers die innovatieve oplossingen eerst willen toetsten op haalbaarheid en/of willen demonstreren, met een sterke focus op duurzaamheid en circulaire economie. Denk aan bedrijven die werken aan de recycling van batterijen of aan energieopslagsystemen voor hernieuwbare energie.

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) biedt daarnaast steun voor bedrijven die investeren in duurzame energieoplossingen, waaronder energieopslagsystemen met batterijen. Voor ondernemers die zich richten op de milieuvriendelijkheid van hun producten, is er ook de MIA/Vamil-regeling. Deze biedt belastingvoordelen voor investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Dit kan helpen bij het verminderen van de productiekosten voor duurzame batterijen.

De subsidieregeling Circulaire Batterijen is een interessant instrument voor bedrijven die in samenwerkingsverband willen werken aan innovatie op het gebied van batterijen. Het kan hierbij gaan om een nieuwe generatie batterijen maar ook om de huidige lithium batterijen. De volgende activiteiten zijn subsidiabel:

Subsidies op internationaal niveau

Naast nationale subsidies speelt de EU een cruciale rol in de stimulering van batterijtechnologie. Het Horizon Europe-programma is het belangrijkste financieringsinstrument van de EU voor onderzoek en innovatie. Binnen dit programma zijn er specifieke calls gericht op batterijontwikkeling. Voor innovatieve startups en mkb's is er bijvoorbeeld de EIC Accelerator, die aanzienlijke financiële steun biedt aan bedrijven die met baanbrekende technologieën werken, waaronder batterij-innovaties.

Een ander belangrijk initiatief is de European Battery Alliance (EBA), die tot doel heeft een duurzame batterijwaardeketen op te bouwen in Europa. Onder leiding van de EBA investeert Europa fors in de productie en recycling van batterijen, met name in strategische gebieden zoals onderzoek naar nieuwe batterijmaterialen en de vestiging van grootschalige batterijfabrieken.

Verder is er het Innovation Fund van de Europese Commissie, dat zich richt op technologieën die bijdragen aan de vermindering van CO₂-uitstoot. Projecten die duurzame batterijproductie en recycling bevorderen, kunnen hiervoor in aanmerking komen. Het fonds biedt bedrijven de financiële armslag om ambitieuze projecten te realiseren, wat essentieel is om de Europese industrie toekomstbestendig te maken.

Minder financiële risico's

De weg naar duurzame batterijtechnologie is uitdagend. Het vereist niet alleen technologische doorbraken, maar ook samenwerking tussen bedrijven, overheden en onderzoekers. Subsidies spelen hierin een onmisbare rol. Ze verminderen de financiële risico's voor ondernemers en maken het mogelijk om te blijven innoveren in een snel veranderende sector.

In de toekomst zullen er steeds meer subsidies komen die inspelen op nieuwe technologische behoeften. Zo is het waarschijnlijk dat er meer steun komt voor het ontwikkelen van batterijen met alternatieve materialen of voor recyclingmethoden die de milieu-impact verminderen. Met de nieuwe Europese Batterijenverordening, die strengere eisen stelt aan het ontwerp, de productie en de recycling van batterijen, zal de vraag naar ondersteunende financiering alleen maar toenemen.

Voor ondernemers die zich willen vestigen in deze sector is er nooit een beter moment geweest om de mogelijkheden te verkennen. Niet alleen vanwege de potentiële financiële steun, maar ook door de bredere maatschappelijke en ecologische impact die batterijtechnologie heeft. Innovatie en duurzaamheid zijn de kern van de toekomst, en de ontwikkeling van batterijen speelt hierin een sleutelrol. Met de juiste steun kunnen bedrijven pionieren op dit gebied en bijdragen aan een schonere, duurzamere wereld.

Ondersteuning Epiic

Epiic ondersteunt ondernemers die actief zijn in batterijtechnologie bij het navigeren door de complexe wereld van financiering, samenwerkingsverbanden en subsidies. Met diepgaande expertise van innovatieve technologie en duurzame oplossingen helpt Epiic bedrijven bij het identificeren van relevante subsidies en financieringsmogelijkheden, zoals de verschillende nationale regelingen en Europese programma's. Daarnaast faciliteert Epiic waardevolle partnerschappen met andere bedrijven, kennisinstellingen en overheden, wat kan leiden tot succesvolle samenwerkingsverbanden die innovatie versnellen. Door strategisch advies en praktische ondersteuning biedt Epiic ondernemers de kans om technologische doorbraken te realiseren en succesvol bij te dragen aan de duurzame toekomst van batterijtechnologie.

Meer informatie of een keer sparren?

Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.

Neem contact met ons op
Placeholder for Jeroen van de PutJeroen van de Put
Neem contact met mij op

Jeroen van de Put
Consultant innovatie bij Epiic

Bel: 06-22495023

Linkedin

Ook interesssant

Placeholder for Lithium batterijenLithium batterijen
NieuwsSubsidie voor innovatieve oplossingen circulaire batterijen

Ben je als ondernemer bezig met innovatieve oplossingen op het gebied van duurzame batterijen? Via de nieuwe Subsidieregeling Circulaire Batterijen kan je hier een tegemoetkoming voor krijgen. Bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van nieuwe materialen en onderdelen van batterijen, of het recyclen van batterijen.

Placeholder for Plannen maken energietransitiePlannen maken energietransitie
ArtikelKansen energietransitie benutten? Technologie roadmap helpt

Welke kansen biedt de energietransitie je bedrijf? Waar moet je als ondernemer in investeren? Hoe sluit je technische knowhow aan bij de vraag van morgen? En sluit je machinepark voldoende aan om aan die vraag te voldoen? Een technologie roadmap helpt om gerichter te plannen, investeren en kansen te verzilveren.

Placeholder for Toekomstig kunstmatige intelligentie robotToekomstig kunstmatige intelligentie robot
NieuwsNieuw fonds voor hightech startups in Noord-Nederland

Hightech startups in Noord-Nederland kunnen vanaf nu gebruikmaken van een nieuw fonds dat innovatie in hun regio stimuleert: het investeringsfonds Future Tech Ventures (FTV).

whitepaper

Download het whitepaper

Technologie roadmap, hét hulpmiddel om effectief te innoveren.

Download het whitepaper en ontdek welke handvatten technologie roadmapping innovatieve organisaties biedt

Nieuwsbrief
Placeholder for Nieuwsbrief aanmeldenNieuwsbrief aanmelden

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws