Placeholder for Drone over bosDrone over bos

Eco-industriële parken: samenwerken voor een duurzame industrie

Veel bedrijven, overheden en kennisinstituten zijn in volle vaart bezig met het verduurzamen van hun processen. Dit moet eraan bijdragen dat de Nederlandse economie in 2025 volledig circulair is. Om dat doel te bereiken, zijn niet alleen duurzamere processen en producten nodig, maar ook een fundamentele heroverweging van hoe industrieën functioneren. Eco-industriële parken spelen hierin een cruciale rol.

21 november 2024

Wat zijn eco-industriële parken?

Eco-industriële parken (EIPs) zijn industriële zones waar bedrijven samenwerken om afval te minimaliseren, hulpbronnen te delen en milieueffecten te verminderen. Dit wordt bereikt door industriële symbiose, waarbij het afval van het ene bedrijf als grondstof voor een ander kan dienen. Denk aan afvalwater, restwarmte of andere reststromen die nabijgelegen bedrijven kunnen inzetten. Als resultaat ontstaat er minder afval en een lagere CO2-uitstoot. Ook zorgt het voor een verlaging van materiaal- en energiekosten. Een echte win-win situatie.

Voorbeelden van succesvolle EIPs

Het Kalundborg-symbiose project in Denemarken is een bekend voorbeeld van een succesvolle EIP. De symbiose startte in 1961 toen Statoil een overeenkomst sloot met Gyproc, een lokale gipsproducent, voor de levering van overtollig gas uit Statoils raffinaderij. Het park kent inmiddels meer dan vijftig symbiotische uitwisselingen tussen zestien publieke en private organisaties. Die werken nauw samen om hun duurzame doelen waar te maken. Ook in Nederland zien we succesvolle voorbeelden, zoals het Synergiepark InnoFase in Duiven.

Samenwerking: het hart van een EIP

Het succes van een EIP ligt niet alleen in de fysieke nabijheid van bedrijven, maar vooral in de samenwerking tussen die bedrijven. Het is essentieel dat bedrijven bereid zijn om te communiceren, vertrouwen op te bouwen en volledig in te zetten op een gezamenlijke visie. In traditionele industriële omgevingen werken bedrijven vaak geïsoleerd en is concurrentie de belangrijkste drijfveer voor innovatie. In EIPs moet die mentaliteit plaatsmaken voor coöperatie en wederzijds voordeel.

Factoren succesvolle EIP

Elk eco-industrieel park is uniek en de manier waarop de samenwerking tussen bedrijven eruitziet, hangt af van de specifieke stakeholders. Door middel van co-creatie vormen bedrijven samen de visie en processen die het park tot leven brengen. Het managen van deze processen en samenwerking is wel een complexe taak, die vraagt om sterk leiderschap en duidelijke regelgeving. Er zijn vier belangrijke factoren als het gaat om het succes van een EIP:

Stappen voor EIPs

Eco-industriële parken laten zien hoe je een volledig circulaire economie kunt behalen en tegelijkertijd economische groei kunt stimuleren. Om deze kansen volledig te benutten, is het essentieel dat zowel de overheid als bedrijven de nodige stappen zetten om EIPs te ondersteunen. Dit betekent investeren in infrastructuur, het bevorderen van samenwerking tussen bedrijven en het versterken van beleid dat duurzame industrieën stimuleert voor zowel nieuwe, industriële parken als de transitie van een standaard industrieterrein.

Hulp nodig?

Ben je al bezig met het opzetten van een EIP? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Epiic ondersteunt je graag met de begeleiding van het gehele proces, van voorbereiding tot uitvoering. Zo kunnen wij je helpen bij het kanaliseren van je ideeën, maar ook een concreet stappenplan opstellen, een zogenaamde roadmap. Vervolgens kunnen we bij elke fase aangeven of er overheidsmiddelen beschikbaar zijn om de benoemde stappen te ondersteunen. Kan samenwerking met andere partijen je project helpen? Ook consortiavorming of het bouwen van partnerships is iets waar onze experts ruime ervaring mee hebben.

Meer informatie of een keer sparren?

Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.

Neem contact met ons op
Placeholder for Sander MoolenbeekSander Moolenbeek
Neem contact met mij op

Sander Moolenbeek
Consultant innovatie bij Epiic

Bel: 06-57285611

Linkedin
whitepaper
Placeholder for Circulaire economieCirculaire economie

Download het whitepaper

Op weg naar een circulaire bedrijfsstrategie

Wil je weten welke stappen je moet zetten richting een circulaire bedrijfsstrategie?

Ook interessant

Placeholder for Verkeersbord co2Verkeersbord co2
Circulaire economie
NieuwsTSE Industries Studies: meer innovatie, minder CO2

Wil je in de industrie bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot? En onderzoek je hiervoor de haalbaarheid van een pilot- of demonstratieproject?

Placeholder for Robotarm in fabriekRobotarm in fabriek
NieuwsNieuwe IMKE-subsidie: boost voor klimaatneutrale maakindustrie

De nieuwe Investeringssubsidie Maakindustrie Klimaat Neutrale Economie (IMKE) is bedoeld om de productie van batterijen, zonnepanelen en elektrolyse-installaties op te schalen. Zo wil de overheid de transitie naar een klimaatneutraal Nederland versnellen.

Placeholder for CO2 subsidie ccusCO2 subsidie ccus
ArtikelCCUS: grote kansen voor industrie. Ook voor jou?

De ontwikkelingen op het gebied van Carbon Capture, Utilization and Storage bieden interessante kansen voor de Nederlandse industrie. De overheid wil ondernemers er graag bij helpen. Werk je aan een project op het gebied van CCUS en heb je vragen op het gebied van innovatie of financiering? Laat je adviseren.

Nieuwsbrief
Placeholder for Nieuwsbrief aanmeldenNieuwsbrief aanmelden

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws