Placeholder for Man die nadenkt over financieringMan die nadenkt over financiering

Een circulaire onderneming financieren? Dit zijn de tips

De vraag naar circulaire producten neemt toe. Toch is het voor veel ondernemers in de circulaire economie lastig om de juiste financieringsvorm te vinden. Banken en investeerders zijn niet zo happig op circulaire bedrijfsmodellen, omdat er risico's en onzekerheden aan kleven. Toch zijn er goede financieringsmogelijkheden. En dat voor elke fase van uw bedrijf.

10 juli 2023

Financiering in opstartfase

In de opstartfase zijn de risico’s meestal hoog: uw circulaire bedrijfsconcept kan veelbelovend zijn, maar u hebt nog niet aangetoond of uw product of proces in technische en economische zin gaat werken. U zult dat eerst moeten aantonen met de ontwikkeling van een proof of concept die u gaat testen op potentiële klanten. In deze eerste fase kunt u bekenden in de categorie ‘family, friends en fools’ vragen om geld te investeren. Veel ondernemers bieden een converteerbare lening aan om startkapitaal op te halen. Een converteerbare lening is een lening die na een aantal jaren kan worden omgezet in aandelen van het bedrijf dat de lening heeft uitgegeven.

Vroege Fase Financiering

Naast een lening kunt u ook gebruikmaken van regelingen zoals TSE Industrie Studies, Innovatiekrediet en Vroege Fasefinanciering. Met deze regelingen kunt u onderzoeken of uw idee kans van slagen heeft en om een gedetailleerd businessplan op te stellen. Als het u lukt om uw plannen van de grond te krijgen en uw product te valideren in de markt, dan betaalt u de lening met rente terug. Vergeet ook niet om WBSO-subsidie aan te vragen als uw product zich nog in de ontwikkelfase bevindt. De WBSO vergoedt een deel van de loonkosten van uw innovatieproject en u mag de regeling combineren met andere subsidies. De subsidie Circulaire Ketenprojecten is een interessante subsidie als u samen met andere mkb’ers een circulair product of proces wilt ontwerpen. Het is bedoeld om de laatste belemmeringen weg te nemen.

Financiering commercialisatiefase

Als uw technologie of prototype op kleine schaal is bewezen en u aangetoond heeft dat uw circulaire bedrijfsproces werkt, kunt u gaan opschalen. Vaak is het nog niet duidelijk hoeveel vraag er is naar uw circulaire product; ze zijn vaak duurder dan gewone producten. De terugverdientijd van een investering in circulaire projecten duurt dan ook langer dan die bij traditionele bedrijven. Dit maakt financiers huiverig om geld te verstrekken. Voor de opschaling van circulaire projecten heeft de overheid daarom een aantal mooie regelingen bedacht.

Subsidies voor demonstratieprojecten

DEI+ is een subsidie voor projecten waarbij u nieuwe innovaties op het gebied van CO2-reductie kunt uitproberen in de vorm van een pilot of demonstratieproject. Het gaat daarbij om innovaties waarvoor het meeste onderzoek inmiddels achter de rug is. Denk aan het testen van een proefopstelling of aan het toepassen van een nieuwe technologie in een industrieel productieproces. De Europese subsidies LIFE en Circulair Bio-Based Europe Joint Undertaking bieden kansen als u uw circulaire model in Europa wilt demonstreren. Heeft u met uw bedrijf een meer een regionale focus, dan zijn er ook regionale of provinciale subsidieregelingen om circulaire bedrijfsmodellen van cofinanciering te voorzien.

Financiering volwassenheidsfase

In de volwassenheidsfase liggen de grootste risico’s achter u. Tijd om uw circulaire onderneming verder uit te rollen. Om deze groei te financieren kunt u durfkapitaal aantrekken van informal investors en investeringsfondsen. Die bieden naast kapitaal vaak ook kennis (‘smart money’) om uw bedrijf succesvol te maken. Tegenwoordig zijn er ook crowdfunding platforms en financieringsnetwerken die een bijzondere focus hebben op financiering van duurzame bedrijven. Nu u een aantal klanten hebt, kunt u ook bancaire financiering aanvragen voor het financieren van machines, voorraden en debiteuren.

Financieringsscan

Veel circulaire ondernemers vinden het lastig om hun weg te vinden in het oerwoud van subsidies, leningen en andere financieringsvormen. Het is de kunst om een financieringsmix samen te stellen die precies aansluit bij uw ambities. Een financieringsscan kan daarbij een nuttig hulpmiddel zijn. Op basis van uw financieringsbehoefte brengen wij in kaart welke opties het beste passen. Keertje sparren?

Meer informatie of een keer sparren?

Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.

Neem contact met ons op
Placeholder for Ysbrand DerksenYsbrand Derksen
Neem contact met mij op

Ysbrand Derksen
Consultant innovatie bij Epiic

Bel: 06-16451104

Stuur een mailLinkedin
Whitepaper
Placeholder for Circulaire economieCirculaire economie

Download het whitepaper

Op weg naar een circulaire bedrijfsstrategie

Wilt u weten welke stappen u moet zetten richting een circulaire bedrijfsstrategie?

Ook interessant voor u

Placeholder for Verkeersbord co2Verkeersbord co2
Circulaire economie
NieuwsTSE Industries Studies: meer innovatie, minder CO2

Wilt u in de industrie bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot? En onderzoekt u hiervoor de haalbaarheid van een pilot- of demonstratieproject? De subsidieregeling TSE Industrie Studies helpt u bij het maken van de strategische keuze om wel of niet te starten met uw project of een investering hierin.

Placeholder for Circulaire economieCirculaire economie
Circulaire economie
NieuwsCirculaire oplossingen met subsidie KIA-CE

Versnel uw circulaire innovaties als ondernemer en krijg een duurzame voorsprong

Placeholder for Circulaire wereldCirculaire wereld
Circulaire economie
Nieuws50% kosten vergoed via subsidie Circulaire Ketenprojecten

Samen met de keten werken aan circulaire projecten? Via de subsidie Circulaire Ketenprojecten krijgt u 50% van uw projectkosten vergoed.

Placeholder for H4 A waterstofH4 A waterstof
Circulaire economie
KlantverhaalOPZuid-subsidie van strategische waarde voor bijzonder waterstofproject

Vijf Zeeuwse familiebedrijven voelen een intrinsieke motivatie om bij te dragen aan de verduurzaming van onze wereld. Reden om te investeren in een waterstoftankstation en transportmaterieel op waterstof. De toegekende OPZuid-subsidie voelt als een welkome steun in de rug.

Placeholder for Strand circulaire economieStrand circulaire economie
Circulaire economie
ArtikelCirculaire economie: wat is het en hoe ondersteunt de overheid?

Circulaire economie: het is een term die te pas en te onpas gebruikt wordt. Maar wat houdt een circulaire economie eigenlijk precies in? En hoe helpt de overheid ondernemers om de stap naar circulair ondernemen te zetten?

Placeholder for Recyclen van plasticRecyclen van plastic
Circulaire economie
NieuwsNieuwe subsidie voor betere recycling plastic

Bent u actief in de productie, verwerking of recycling van plastics? En wilt u ook dat er een economie ontstaat waarin plastic niet meer wordt gezien als afval? De nieuwe subsidie CPNL ondersteunt u bij onderzoeks- en showcaseprojecten.

Placeholder for Man en CO2 icoonMan en CO2 icoon
Circulaire economie
ArtikelSubsidiekansen voor een circulaire economie

Steeds meer bedrijven kiezen voor een circulaire bedrijfsstrategie.

Placeholder for Man die nadenkt over financieringMan die nadenkt over financiering
Circulaire economie
ArtikelEen circulaire onderneming financieren? Dit zijn de tips

De vraag naar circulaire producten neemt toe. Toch is het voor veel ondernemers in de circulaire economie lastig om de juiste financieringsvorm te vinden. Banken en investeerders zijn niet zo happig op circulaire bedrijfsmodellen, omdat er risico's en onzekerheden aan kleven. Toch zijn er goede financieringsmogelijkheden. En dat voor elke fase van uw bedrijf.

Placeholder for Lineaire en circulaire economieLineaire en circulaire economie
Circulaire economie
WhitepaperOp weg naar een circulaire bedrijfsstrategie

Circulair ondernemen? Download het gratis whitepaper en zet de vijf stappen.

Placeholder for Bloemen in kasBloemen in kas
Circulaire economie
NieuwsDe weg naar een duurzame sierteeltketen

Epiic en Greenhouse Marketeers hebben om tafel gezeten met een aantal belangrijke ketenpartijen uit de sierteeltsector. Doel was te onderzoeken of er een gezamenlijke ambitie is om de sierteeltketen te verduurzamen en wat ieders rol daarbij is. Er zijn duidelijk kansen om samen impact te maken.

Placeholder for Windmolens circulair ondernemenWindmolens circulair ondernemen
Circulaire economie
TalkshowCirculair ondernemen, zet de eerste stap

Steeds meer bedrijven zetten de stap naar circulair ondernemen. Maar die omslag gaat niet vanzelf. Voor Epiic reden om een studiotalk te organiseren.

Placeholder for Video financieren still 1Video financieren still 1

Epiic helpt de juiste strategische keuzes te maken

Onze experts maken innovaties waar

U werkt aan een innovatieve ontwikkeling en bouwt uw bedrijfsactiviteiten uit. Investeringen zijn nodig. Denk aan zaken als werkkapitaal, goederen en machines. Maar ook de realisatie van businessplannen vraagt om kapitaal. Afhankelijk van uw doelstellingen en de fase waarin uw bedrijf zich bevindt, zijn er veel financieringsmogelijkheden. Epiic helpt u om de juiste strategische keuzes te maken.

Nieuwsbrief
Placeholder for Nieuwsbrief aanmeldenNieuwsbrief aanmelden

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws