Een overvol stroomnet? Over oplossingen en kansen
De omschakeling van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare (duurzame) bronnen gaat in een razend tempo. Deze snelle veranderingen leggen echter ook uitdagingen bloot. Welke rol speelt energieopslag en welke kansen biedt dit voor ondernemers?
Oplossingen netwerkcongestie
Onlangs is bekendgemaakt dat de overheid en netbeheerders maatregelen nemen om overbelasting van het elektriciteitsnet tegen te gaan. Overbelasting ontstaat doordat de uitbreiding van het elektriciteitsnet niet gelijk opgaat met de groeiende vraag naar netruimte. Dit leidt tot opstoppingen en verstoringen in het netwerk, aangezien de piekbelasting groter is dan de netwerkcapaciteit aankan. Dit fenomeen wordt netwerkcongestie genoemd.
De nieuwe maatregelen richten zich op het versnellen van netwerkuitbreiding en het verplaatsen van de vraag naar elektriciteit buiten de piekuren. Dit brengt uitdagingen met zich mee voor ondernemers. Uitdagingen die vragen om creatieve oplossingen. Van jou als ondernemer én van netbeheerders en de overheid.
Energie delen
Vanaf 2024 kunnen ondernemers samenwerken en beschikbare netruimte delen via groepscontracten. Hierdoor kunnen ze de ruimte op het stroomnet efficiënter benutten. Bedrijven die op eenzelfde lus zitten, kunnen zo gezamenlijk de congestie verminderen. Let wel op, want energie delen is een administratieve afhandeling van een energetisch proces. Het is slechts het realiseren van financieel voordeel voor zowel de afnemer als de producent. Alleen als je afspraken kunt maken over tijdigheid, kan energie delen een oplossing bieden.
Stimuleringsprogramma Energiehubs
De overheid is druk bezig met een Stimuleringsprogramma Energiehubs. Ze kijkt onder andere naar het aanstellen van regisseurs en naar de ontwikkeling van een toolkit met standaarden voor het delen van data en contracten tussen partijen. Een ander punt dat speelt is dat de huidige Elektriciteitswet (uit 1998) energie delen niet toestaat. Gezien alle ontwikkelingen is de wet aan vervanging toe. In juni 2023 is een nieuw wetsvoorstel ingediend. Het is nog niet bekend wanneer deze nieuwe Energiewet in werking treedt en of dat volgens het huidige voorstel zal zijn. Houd onze website in de gaten voor meer informatie.
Heb je interesse in het opzetten van een energy hub en zoek je hiervoor samenwerkingspartners? Onze experts beschikken over een uitgebreid en interessant netwerk en ondersteunen je graag bij het matchmaking- en partnersearchproces.
Subsidies voor investeringen
Veel ondernemers wekken hernieuwbare energie op met zonnepanelen of windmolens, en leveren vaak stroom terug als ze die zelf niet nodig hebben. Dit draagt ook bij aan netwerkcongestie. Batterijen gaan zo een steeds crucialere rol spelen in het energiesysteem. Ze stellen je als ondernemer in staat om overtollige stroom op te slaan en te gebruiken wanneer nodig. Of om deze terug te leveren tijdens piekuren. Wil je aan de slag met opslag- en energiemanagementsystemen? Het vraagt om forse investeringen. Gelukkig zijn er diverse subsidies die je kunnen helpen om je lasten te verlichten. Een voorbeeld hiervan is de subsidie Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI). Maar er zijn meer mogelijkheden. Onze experts adviseren je graag.
Innoveren voor potentiële oplossingen
Ook innovatie is essentieel om genoemde uitdagingen op te lossen. Denk aan waterstof: een van de potentiële oplossingen bij een overschot aan energie. Dit overschot kan worden gebruikt bij het proces van elektrolyse. Hierbij wordt water (H2O) via groene elektriciteit gesplitst in waterstof (H2) en zuurstof (O2). Door middel van innovatie kunnen brandstofcellen worden verbeterd of kunnen nieuwe vormen van opslag worden ontwikkeld. Maar denk ook aan het ontwikkelen van slimme, aanstuurbare apparaten zoals warmtepompen, laadpalen en baterijmanagementsystemen. Of aan het multifunctioneel inzetten van batterijsystemen. Ook voor deze investeringen zijn er diverse subsidiemogelijkheden, zoals het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de WBSO of de subsidie voor energie-innovatie (DEI).
Meer informatie of een keer sparren?
Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.
Neem contact met mij op
Ook interessant