Subsidiefocus heet voortaan Epiic Daarom Epiic

Placeholder for Stenen op een weegschaalStenen op een weegschaal

Exploitatie en innovatie? Het stappenplan

Innoveren is een must voor ondernemingen die relevant willen blijven. Maar hoe zorgt u voor balans tussen exploratie en exploitatie? Het antwoord is ambidexterity of tweehandigheid.

09 februari 2023

Balans exploratie en exploitatie

Bedrijven hebben innovatie nodig om hun concurrenten voor te blijven en zich aan te passen aan veranderingen in de markt of omgeving. Door actief nieuwe kansen en ideeën te verkennen, ontstaan nieuwe producten, diensten of bedrijfsmodellen. En dat levert weer groei op en verbetering van de algehele prestaties. Maar hoe zorgt u ervoor dat u zowel de huidige exploitatie van uw business verhoogt, als innovaties realiseert?

Ambidexterity of tweehandigheid


Er is een sterke relatie tussen ambidexteriteit of tweehandigheid en innovatie. Ambidexterity stelt organisaties in staat om de exploitatie van huidige middelen en capaciteiten in evenwicht te brengen met het verkennen van nieuwe kansen en ideeën. Dankzij deze balans is het mogelijk om uw huidige concurrentiepositie te behouden en tegelijkertijd actief op zoek te gaan naar nieuwe manieren om te innoveren en verbeteren.

Onderzoek heeft aangetoond dat organisaties met ambidexteriteit over het algemeen innovatiever zijn, dan organisaties die dat niet hebben. Ambidexterity stelt u namelijk in staat een cultuur te creëren waarin experimenteren en het nemen van risico’s ondersteund wordt. Iets wat op zijn beurt weer leidt tot meer succesvolle innovatie. Daarnaast zorgt ambidexteriteit ervoor dat u interne capaciteiten, zoals creativiteit, flexibiliteit, samenwerking en leiderschap ontwikkeld worden. Zo kunt u de exploratie en exploitatie van nieuwe kansen effectiever inzetten.

Kortom, dankzij ambidexteriteit kunnen bedrijven zich zowel op hun huidige prestaties richten als op nieuwe kansen. Op deze manier ontstaat een balans tussen het benutten van bestaande middelen en capaciteiten en het verkennen van nieuwe kansen voor groei en innovatie.

Stappenplan ambidexterity

Maar hoe ontwikkelt u nu een ambidextrische organisatie? De volgende stappen helpen:

  1. Definieer duidelijk de rollen en verantwoordelijkheden van de verschillende teams of eenheden binnen uw organisatie. Sommige gericht op verkenning, andere op exploitatie.
  2. Stimuleer communicatie en samenwerking tussen teams om ideeën en best practices te delen.
  3. Bied hulpbronnen en ondersteuning voor experimenten en innovatie.
  4. Creëer een cultuur waarin risico’s gewaardeerd worden en werknemers leren van fouten.
  5. Beoordeel regelmatig de balans tussen verkenning en exploitatie, en pas deze zo nodig aan. Zo zorgt u ervoor dat u uw strategische doelen behaalt.
  6. Stimuleer leiderschap om zowel korte- als langetermijndoelen in balans te houden.
  7. Bied kansen voor vaardigheidsontwikkeling en organiseer cross-functionele trainingen voor werknemers.
  8. Bevorder een organisatiestructuur die aanpasbaar is en snel op veranderingen kan reageren.

Innovatiescan, inzicht en handvatten

Weten of uw bedrijf over ambidexteriteit beschikt? Epiic heeft speciaal hiervoor de Innovatiescan ontwikkeld. Daarmee onderzoeken we uw huidige organisatie en geven we handvatten en tools om tweehandige competenties te ontwikkelen.

Meer informatie of een keer sparren?

Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.

Neem contact met ons op
Placeholder for Gijs van den HomberghGijs van den Hombergh
Neem contact met mij op

Gijs van den Hombergh
Algemeen manager bij Epiic

Bel: 06-13471874

Linkedin

Ook interessant voor u

Placeholder for Wegwijzer crisis en kansenWegwijzer crisis en kansen
ArtikelBenut crises om te innoveren en groeien

Zonder een goede crisis is er geen innovatie. En zonder innovatie geen groei. Zorg wel dat u over de juiste informatie beschikt. Het helpt om goede keuzes te maken en crises te verkorten.

Placeholder for Tips en tricksTips en tricks
ArtikelZes tips voor innoveren in onzekere tijden

Elke ondernemer zal beamen dat innoveren belangrijk is. Maar hoe zit dat in tijden van onzekerheid? En, als je dan gaat innoveren, hoe zorg je er dan voor dat het een succes wordt? Zes tips.

Placeholder for Uitrusting bergklimmenUitrusting bergklimmen
ArtikelInnoveren als kerncompetentie, hoe zorg je daarvoor?

Organisaties willen relevant blijven, nu en in de toekomst. Maar hoe doe je dat op een moment dat bijna niets meer voorspelbaar is? De wetenschap wijst vaak naar innovatie als de oplossing. Maar hoe maak je van innovatie een kerncompetentie in je organisatie?

Placeholder for Mannen beklimmen rotsMannen beklimmen rots
ArtikelHet kan wél, succesvolle innovatieprojecten

Om van belang te blijven voor klanten en onze maatschappij is het essentieel te innoveren. Maar hoe zorg je ervoor dat die innovaties ook echt slagen? De experts van Epiic adviseren u over een succesvolle aanpak.

Placeholder for Voedseltransitie innovatieVoedseltransitie innovatie
NieuwsInnovatiekracht vergroten met subsidies

Subsidies om innovatieve samenwerkingsprojecten te financieren.

Nieuwsbrief
Placeholder for Nieuwsbrief aanmeldenNieuwsbrief aanmelden

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws