Farm to Fork: strategieën voor een duurzame toekomst
De Europese Green Deal heeft als doel van Europa het eerste klimaatneutrale continent te maken in 2050. Onderdeel van deze Green Deal is de Farm to Fork-strategie. Die beschrijft hoe de verschillende aspecten van ons voedselsysteem bijdragen aan dit doel. Ook investeren in een duurzaam voedselsysteem? Zo bepaal je je strategie naar een duurzame toekomst.
Farm to Fork
De Farm to Fork-strategie, ofwel de Van Boer tot Bord-strategie heeft de volgende doelstellingen:
- Zorgen voor duurzame voedselproductie: Er wordt gestreefd naar een verlaging van de milieu-impact door duurzame landbouw te bevorderen en de veerkracht van agrarische systemen te vergroten.
- Waarborgen van voedselzekerheid: Een stabiele en toereikende voedselvoorziening voor alle EU-burgers blijft prioriteit. Verstoring en kwetsbaarheid van voedselketens worden verminderd.
- Stimuleren van duurzame voedselverwerking en -distributie: Door duurzaamheid in voedselverwerking, groothandel, detailhandel, horeca en voedseldiensten te bevorderen, wil de EU de milieu-impact van de gehele voedselketen verminderen.
- Bevorderen van duurzame voedselconsumptie: Consumenten worden gemotiveerd duurzame en gezonde voedingkeuzes te maken. Tegelijkertijd wordt een overgang naar voedselkeuzes met een lagere ecologische voetafdruk gefaciliteerd.
- Verminderen van voedselverlies en -verspilling: Door efficiëntie te verhogen wordt er gestreefd naar vermindering van voedselverlies en -verspilling.
- Bestrijden van voedselfraude: Door strengere controles en meer transparantie in de voedselketen wordt fraude verminderd en consumentenvertrouwen hersteld.
Voor ondernemers is de Farm to Fork-strategie interessant. Het biedt veel kansen op het gebied van innovatie en verduurzaming.
- Innovatie in voedselproductie: Nieuwe technologieën en methoden maken duurzame en efficiënte voedselproductie mogelijk. Voorbeelden hiervan zijn: precisielandbouw, verticale landbouw en hydroponics.
- Duurzame voedselverwerking en -distributie: Het ontwikkelen van duurzame verpakkingsmaterialen, logistieke oplossingen met een lage ecologische voetafdruk en efficiënte distributienetwerken dragen bij aan het verminderen van de milieu-impact van voedselverwerking en -transport.
- Ontwikkeling van alternatieve eiwitbronnen: Er is een groeiende vraag naar vegetarische en vegan producten. Het ontwikkelen van (producten op basis van) alternatieve eiwitbronnen, zoals peulvruchten, noten en algen draagt bij aan een meer duurzame en veerkrachtige voedselproductie.
- Ondersteuning van lokale voedselmarkten: Lokale voedselproductie en -consumptie via boerenmarkten, coöperaties en korte ketens verlaagt de ecologische voetafdruk en vergroot de veerkracht van gemeenschappen.
- Samenwerking en partnerschappen: Samenwerking tussen ondernemers, overheden, onderzoeksinstellingen en maatschappelijke organisaties draagt bij aan het gezamenlijk vinden en implementeren van innovatieve oplossingen voor de uitdagingen in de voedseltransitie.
Roadmap naar een duurzaam bedrijfsbeleid
Bij Epiic begrijpen we dat het afstemmen van je bedrijfsstrategie op de doelstellingen van het Europese beleid uitdagend kan zijn. Met onze expertise helpen we je een gedetailleerde roadmap te ontwikkelen. Deze roadmap helpt je bedrijf met het analyseren van de huidige situatie, het identificeren van kansen en uitdagingen, het opstellen van een strategische planning en het maken van een concreet actieplan. Zo sluit je je aan bij de Farm to Fork-strategie en kun je de mogelijkheden binnen de sector optimaal benutten. Wij helpen je graag op weg naar een toekomstbestendige en duurzame bedrijfsstrategie. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Neem vrijblijvend contact op met een van onze consultants.
Meer informatie of een keer sparren?
Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.
Neem contact met mij op
Ook interessant