Placeholder for Electrische auto wordt geladenElectrische auto wordt geladen

Fiscaal voordeel voor elke investerende ondernemer

Met de fiscale regelingen Energie-investeringsaftrek (EIA) en Milieu-investeringsaftrek (MIA) kun je behoorlijk fiscaal voordeel behalen.

15 januari 2024

Energie-investeringsaftrek en Milieu-investeringsaftrek


Je bedrijf loopt goed en maakt winst. Mooi, maar heb je je al eens afgevraagd hoe je deze winst optimaal kunt benutten? Dat kan door de afdracht zo laag mogelijk te houden. En afdrachtsvermindering is makkelijker te realiseren dan je denkt!

In Nederland betaalt elke ondernemer belasting over de gemaakte winst, de zogenaamde winstbelasting. Het op een slimme manier verlagen van de winst kan positief zijn voor je eindresultaat en bedrijf. Een van de mogelijkheden om te zorgen voor aftrekposten is het investeren in energiezuinige of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Met de fiscale regelingen Energie-investeringsaftrek (EIA) en Milieu-investeringsaftrek (MIA) kun je behoorlijke voordelen behalen.

Energielijst en Milieulijst

Alle investeringen die in aanmerking komen voor de EIA of MIA zijn weergegeven op de Energielijst en Milieulijst. Elk jaar worden er twee nieuwe lijsten gepubliceerd met hierop alle bedrijfsmiddelen die in dat specifieke jaar in aanmerking komen voor fiscaal voordeel. De hoogte van het voordeel is uiteraard afhankelijk van het investeringsbedrag, maar ook van het percentage dat aan het betreffende bedrijfsmiddel gekoppeld is. De percentages variëren van 27% tot 45,5%.

Voor een aantal bedrijfsmiddelen dat in aanmerking komt voor de MIA, kun je ook Vamil aanvragen. Vamil staat voor het mogen toepassen van een willekeurige aftrek tot 75%.

Verrassende investeringen

De investeringen op de lijsten lopen uiteen. Denk aan zonnepanelen, isolatie, duurzame vaatwassers, LED-verlichting en bijvoorbeeld elektrische auto’s en laadpalen. Daarnaast bevatten de lijsten ook veel minder bekende investeringen (codes). Het gaat hierbij om codes die niet een exact bedrijfsmiddel omschrijven, maar slechts een omschrijving geven van een doel of proces. Zo kent de lijst bijvoorbeeld codes met namen als:

Deze omschrijvingen geven niet aan welke specifieke investeringen in aanmerking komen voor fiscaal voordeel. De overheid opent hiermee de mogelijkheid om ook voor minder bekende energiezuinige of milieuvriendelijke investeringen fiscaal voordeel te bieden. Als je investering voldoet aan de omschrijving of eisen van een code komt het gehele investeringsbedrag in aanmerking voor voordeel (tenzij anders aangegeven). Dit betekent dat je tot wel 45,5% van de investering als extra fiscale aftrekpost kunt benutten en dus op deze manier de te betalen winstbelasting kunt drukken.

Spelregels EIA en MIA\Vamil

Uiteraard zijn er aan de EIA en MIA\Vamil een aantal belangrijke spelregels verbonden. De eerste is dat je nieuwe bedrijfsmiddel moet voldoen aan de omschrijving van een specifieke code. Vervolgens moet je de aanvraag binnen drie maanden na het aangaan van de koopovereenkomst indienen. RVO controleert je aanvraag en geeft bij goedkeuring een verklaring af. Als je deze verklaring heeft ontvangen, kun je het voordeel definitief toepassen in de boekhouding.

Whitepaper
Placeholder for Groene landbouwGroene landbouw

Download het whitepaper

Fiscaal voordeel investering met EIA en MIA

Wil je investeren in energiezuinige en/of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Vraag fiscaal voordeel aan via de EIA en MIA\Vamil. Download het whitepaper.

Placeholder for Electrische auto wordt geladenElectrische auto wordt geladen

Investeren in een energie-efficiënt of milieuvriendelijk bedrijfsmiddel?

Ik adviseer je graag over de mogelijkheden van een succesvolle subsidieaanvraag.
Placeholder for Maarten RommeMaarten Romme

Maarten Romme
Consultant innovatie, Epiic

Placeholder for Electrische auto wordt geladenElectrische auto wordt geladen
Energie-investeringsaftrekFiscaal voordeel op energiezuinige bedrijfsmiddelen

Energie-investeringsaftrek biedt fiscaal voordeel bij aanschaf van energiezuinige bedrijfsmiddelen.

Energie-investeringsaftrek
Placeholder for Zonnepanelen en windmolensZonnepanelen en windmolens
Milieu-investeringsaftrek (MIA) en VamilMilieu-investeringsaftrek (MIA) en Vamil

Fiscaal voordeel op milieuvriendelijke investeringen.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Vamil

Samen maken we uw innovatie tot een succes

Innovatie zorgt voor vragen. Epiic heeft de antwoorden.

Subsidies

Daarom een sub­si­die­tra­ject via Epiic

Door de bomen het bos kwijt? Geen zin in ingewikkelde trajecten? Epiic neemt u het volledige subsidietraject uit handen.

  • Uitgekiend stappenplan
    Het subsidielandschap is uitgebreid en complex. Daarom werken onze experts volgens een uitgekiend stappenplan. Zo weten we zeker dat geen kans onbenut blijft.
  • Van subsidieaanvraag tot eindverantwoording
    Onze experts vragen niet alleen subsidie aan, ze weten ook alles van projectbegeleiding. Heel handig. Zo weet u zeker dat uw project aan alle voorwaarden voldoet en u geen voordeel misloopt.
  • Een echte gesprekspartner
    Kennis van uw sector is een voorwaarde voor het laten slagen van uw project. Daarom zijn onze consultants altijd gespecialiseerd in een specifieke sector. En dat merkt u direct. U zit altijd aan tafel met een specialist die zich thuis voelt in de wereld die uw huis is.

Ook interessant voor je

Placeholder for Electrische auto ladenElectrische auto laden
NieuwsSubsidiemogelijkheden aanschaf emissieloze bedrijfswagens

Maak gebruik van voordeel als je zakelijk investeert in duurzame bedrijfswagens

Placeholder for Euro tekens op groen vlakEuro tekens op groen vlak
ArtikelSteeds meer ondernemers vragen Milieu-investeringsaftrek aan. Jij ook?

In 2023 zijn wederom meer aanvragen gedaan voor de Milieu-investeringsaftrek dan vorige jaren. Steeds meer bedrijven weten hun weg te vinden naar fiscaal voordeel als zij investeren in duurzame bedrijfsmiddelen en milieuvriendelijke materialen. Behoor jij ook tot de ondernemers die slim investeren?

Placeholder for Zonnepanelen gebouwZonnepanelen gebouw
WhitepaperDuurzaam bedrijfspand? Fiscaal voordeel en subsidie

Wil je investeren in de bouw of verbouw van een bedrijfspand? Download het gratis whitepaper en lees alles over uw subsidiekansen.