Subsidiefocus heet voortaan Epiic Daarom Epiic

Placeholder for Geld strooienGeld strooien

Fiscale investeringstips voor 2023

Investeert u in duurzame bedrijfsmiddelen? Behaal fiscaal voordeel.

01 januari 2023

Investeert u in nieuwe bedrijfsmiddelen die energiezuinig of milieuvriendelijk zijn, dan komt u in veel gevallen in aanmerking voor fiscaal voordeel. Belangrijk is wel dat u uw investeringsplannen goed voorbereidt en plant.

1. Bereid uw aanbesteding goed voor

U wilt investeren in een nieuw bedrijfsmiddel. Grote kans dat u in aanmerking komt voor de Energie-investeringsaftrek (EIA) of Milieu-investeringsaftrek (MIA), al dan niet met de mogelijkheid om een willekeurige afschrijving toe te passen. Raadpleeg daarom vóórdat u overgaat tot aanbesteding de Energielijst en Milieulijst. Op deze lijsten kunt u zien of het door u beoogde bedrijfsmiddel fiscaal voordeel oplevert en aan welke specifieke eisen het dan moet voldoen. Bij het opvragen van offertes kunt u dan rekening houden met de gestelde voorwaarden.

2. Dien op tijd uw aanvraag voor fiscaal voordeel in

U heeft een leverancier gevonden die het bedrijfsmiddel kan leveren dat voldoet aan de op de Milieu- of Energielijst gestelde eisen, mooi! Het is nu zaak ervoor te zorgen dat de genoemde specificaties goed staan beschreven op de koopovereenkomst. Ook moet u ervoor zorgen dat de opdracht een juiste tenaamstelling heeft en gericht is aan u als investerende partij. Nadat u de koopovereenkomst getekend heeft, heeft u drie maanden de tijd om de fiscale aanvraag in te dienen. Deze deadline is strikt. Onderneem na het tekenen van de overeenkomst dus gelijk actie!

3. Loop geen onnodig risico

Na het tekenen van de koopovereenkomst kunt u overgaan tot het betalen van het bedrijfsmiddel. Houd hierbij rekening met de leverdatum. Zorg dat u zelf geen onnodig risico loopt door een grote, vroegtijdige aanbetaling.

4. Zorg voor optimale aftrek

Wanneer u een verklaring van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) heeft ontvangen, is uw aanvraag voor fiscaal voordeel definitief goedgekeurd en kunt u dit voordeel verwerken in uw aangifte. Let wel op de wettelijke verplichtingen. U moet binnen één jaar na het aangaan van de opdrachtbevestiging ten minste 25% van het investeringsbedrag betaald hebben. Daarnaast mag er in de eerste vijf jaar geen vervreemding plaatsvinden. Dit geldt vanaf het begin van het kalenderjaar waarin u de investering gedaan heeft. Ook mag u de investering in deze periode niet ongedaan maken.

Whitepaper
Placeholder for Groene landbouwGroene landbouw

Download het whitepaper

Fiscaal voordeel investering met EIA en MIA

Wilt u investeren in energiezuinige en/of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Vraag fiscaal voordeel aan via de EIA en MIA\Vamil. Download het whitepaper.

Meer informatie of een keertje sparren?

Samen maken we dromen waar.

Neem contact op met Stijn
Placeholder for Stijn BrouwersStijn Brouwers
Wilt u een investering doen in een energiezuinig of milieuvriendelijk bedrijfsmiddel? Neem contact met mij op

Stijn Brouwers
Consultant innovatie bij Epiic

Bel: 06-82527362

Linkedin

Meer informatie over fiscaal voordeel

Investeert u in nieuwe bedrijfsmiddelen die energiezuinig of milieuvriendelijk zijn, dan komt u in veel gevallen in aanmerking voor fiscaal voordeel.
Placeholder for Electrische auto wordt geladenElectrische auto wordt geladen
Fiscaal voordeel op energiezuinige bedrijfsmiddelen

Energie-investeringsaftrek biedt fiscaal voordeel bij aanschaf van energiezuinige bedrijfsmiddelen.

Lees verder
Placeholder for Zonnepanelen en windmolensZonnepanelen en windmolens
Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Vamil

Fiscaal voordeel op milieuvriendelijke investeringen.

Lees verder
Placeholder for Flikweert 2Flikweert 2
Door onze ondersteuning bij het aanvragen van subsidies, hebben we kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de aardappelsorteermachine
Placeholder for Stijn BrouwersStijn Brouwers

Stijn Brouwers
Consultant innovatie, Epiic

Samen maken we uw innovatie tot een succes

Innovatie zorgt voor vragen. Epiic heeft de antwoorden.

Ook interessant voor u

Placeholder for Stal koeienStal koeien
NieuwsBelangrijkste wijzigingen Milieulijst en Energielijst landbouw 2023

De Milieulijst en Energielijst 2023 zijn verschenen. De lijsten bieden de agrosector net als andere jaren weer veel interessante kansen. Er zijn flink wat wijzigingen ten opzichte van vorig jaar.