Placeholder for Mannen beklimmen rotsMannen beklimmen rots

Het kan wél, succesvolle innovatieprojecten

Om van belang te blijven voor klanten en onze maatschappij is het essentieel te innoveren. Maar hoe zorg je ervoor dat die innovaties ook echt slagen? De experts van Epiic adviseren u over een succesvolle aanpak.

06 december 2022

Zes op de tien innovaties mislukken

Een beroemde quote van Charles Darwin luidt: ‘It is not the strongest of species that survives, nor the most intelligent that survives, it is the one that is the most adaptable to change’. Een heldere boodschap dus om wendbaar te zijn en blijven. En innovaties spelen daarbij een cruciale rol. Uit onderzoek blijkt echter dat zes van de tien innovatieprojecten mislukken. Zo werd tussen 2011 en 2018 slechts 50% van de projecten op tijd afgerond en 55% binnen budget. En dat terwijl bedrijven al sinds de jaren ‘70 in projectmanagementtechnieken investeren. Hoe komt dit toch?

Oorzaken mislukken innovaties

Er is veel onderzoek gedaan naar het mislukken van innovatieve projecten. Wat blijkt? Vooral het ontbreken van factoren zoals managementsupport, voldoende middelen en betrokkenheid zijn er de oorzaak van dat innovaties geen succes worden. Maar ook een verkeerde aanpak, een te eenzijdig perspectief en toenemende complexiteit zijn van invloed. Effectieve, innovatieve organisaties vragen om andere kennis, vaardigheden en een andere aanpak die zonder projectmanagement niet succesvol zijn.

Goede voorbereiding

Een andere succesfactor die van essentieel belang is, is een goede voorbereiding. Wist u dat tijdens het voorspellen van KPI’s van risicovolle projecten we vaak slachtoffer worden van wat psychologen ‘planning fallacy’ noemen? Dit komt omdat beslissingen gebaseerd zijn op optimisme, in plaats van op een rationele afweging van winsten, verliezen en waarschijnlijkheden. De voordelen worden overschat, de kosten onderschat. Een gedegen voorbereiding is daarom van groot belang.

Van plan tot succesvolle uitvoering

Het klinkt allemaal logisch, toch worstelen veel bedrijven nog altijd met het zetten van de juiste stappen. Heeft u hulp nodig om uw innovatieproject tot een succes te maken? De experts van Epiic hebben alle kennis in huis om u te ondersteunen. En daarbij gaan we uit van het volgende stappenplan.

We starten met de beoordeling van het innovatieproject. Dit doen we om optimaal resultaat te behalen en aan de voorkant fouten te voorkomen.

Meer informatie of een keer sparren?

Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.

Neem contact met ons op
Placeholder for Maarten RommeMaarten Romme
Neem contact met mij op

Maarten Romme
Consultant innovatie bij Epiic

Bel: 06-10811042

Linkedin

Innovatie tools

Van innovatie naar een succesvol project met de innovatie tools van Epiic

Samen maken we uw innovatie tot een succes

Innovatie zorgt voor vragen. Epiic heeft de antwoorden.

Ook interessant voor u

Placeholder for Wegwijzer crisis en kansenWegwijzer crisis en kansen
ArtikelBenut crises om te innoveren en groeien

Zonder een goede crisis is er geen innovatie. En zonder innovatie geen groei. Zorg wel dat u over de juiste informatie beschikt. Het helpt om goede keuzes te maken en crises te verkorten.

Placeholder for Bloemen in kasBloemen in kas
Circulaire economie
NieuwsDe weg naar een duurzame sierteeltketen

Epiic en Greenhouse Marketeers hebben om tafel gezeten met een aantal belangrijke ketenpartijen uit de sierteeltsector. Doel was te onderzoeken of er een gezamenlijke ambitie is om de sierteeltketen te verduurzamen en wat ieders rol daarbij is. Er zijn duidelijk kansen om samen impact te maken.

Placeholder for Stenen op een weegschaalStenen op een weegschaal
ArtikelExploitatie en innovatie? Het stappenplan

Innoveren is een must voor ondernemingen die relevant willen blijven. Maar hoe zorgt u voor balans tussen exploratie en exploitatie? Het antwoord is ambidexterity of tweehandigheid.

Placeholder for Tips en tricksTips en tricks
ArtikelZes tips voor innoveren in onzekere tijden

Elke ondernemer zal beamen dat innoveren belangrijk is. Maar hoe zit dat in tijden van onzekerheid? En, als je dan gaat innoveren, hoe zorg je er dan voor dat het een succes wordt? Zes tips.