Subsidiefocus heet voortaan Epiic Daarom Epiic

Placeholder for Energie zonnepanelen en windmolensEnergie zonnepanelen en windmolens

Hoe gaat u slim om met energie?

Hoe kunt u als ondernemer concreet en succesvol aan de slag met verduurzaming?

22 juni 2023

Elke ondernemer heeft te maken met vraagstukken rondom verduurzaming. Energie is duurder geworden en afnemers stellen hogere eisen. Maar verduurzamen is waarschijnlijk niet uw kernactiviteit. Bovendien zijn duurzame bronnen nog niet altijd beschikbaar. Hoe kunt u toch concreet aan de slag met de transitie en hoe laat u die succesvol verlopen?

Hoe begin ik met een energietransitie?

Om de energietransitie op gang te krijgen, is het belangrijk dat u uw personeel betrekt. Samen kunt u echt stappen maken. Maak het verbruik inzichtelijk en zie het als gezamenlijk doel om het te verminderen. Daarnaast moet u goed nadenken over een duidelijke langetermijnvisie voor uw weg naar verduurzaming. Daarbij zet u de koers van uw bedrijf tegen de energietransitie af. Welke processen zijn er? Waar kunt u besparen en wat zou u in de toekomst duurzamer kunnen doen? En zijn er partners waarmee u de transitie in gang kunt zetten?

Eerste stappen naar energietransitie

Begin met de simpele dingen, het welbekende laaghangende fruit, zoals het gesloten houden van (laad)deuren en het vervangen van tl-lampen voor ledverlichting. En onderzoek de mogelijkheden voor isolatie. Als er minder energie verloren gaat door kieren en gaten, verbruikt u automatisch ook minder energie. Denk ook aan energiezuinige motoren en smart systems waarmee u op basis van data energieverbruik kunt verminderen.

Zonne-energie, warmtecollectoren en restwarmte

Een volgende stap kan zijn om zelf energie op te wekken met zonnepanelen. Als u op een bedrijventerrein gevestigd bent, kunt u samen met andere bedrijven investeren in zonnepanelen. Dat kan veel voordeel opleveren. Ook is het de moeite waard om naar andere duurzame oplossingen te kijken. Met zonneboilers op uw dak kunt u bijvoorbeeld de warmwatervoorziening inrichten. Of grootser: er zijn al verschillende tuinbouwbedrijven die restwarmte van andere bedrijven hergebruiken. Ook kiest een aantal bedrijven ervoor om een eigen windmolen te plaatsen.

Subsidie en financiering

De energietransitie is een opgave waar de nodige investeringen aan te pas komen. Gelukkig heeft de overheid verschillende stimulerende maatregelen, waar u gebruik van kunt maken. Denk hierbij aan zowel fiscale subsidies (belastingvoordeel) als innovatie en investeringssubsidies. Bijvoorbeeld de subsidieregeling MIT als u bezig bent met innovatie en uw project aansluit bij een van de tien Topsectoren, de ISDE-subsidie voor het investeren in zonnepanelen of de TSE studie Energie.

Laat u adviseren

Subsidietrajecten kosten wel tijd en u moet goed nadenken over de inhoud van de aanvraag. Laat u daarom adviseren door een specialist van Epiic op het gebied van duurzame subsidies. Dat is een investering aan de voorkant, die u aan de achterkant zeker terugverdient!

Meer informatie of een keertje sparren?

Samen maken we dromen waar.

Neem contact op met Stijn
Placeholder for Stijn BrouwersStijn Brouwers
Benieuwd naar uw subsidiemogelijkheden? Neem contact met mij op!

Stijn Brouwers
Consultant innovatie bij Epiic

Bel: 06-82527362

Linkedin
Whitepaper
Placeholder for Robot prototype met medewerkerRobot prototype met medewerker

Download het whitepaper

Subsidie voor innovatie: alleen ga je sneller, maar samen kom je verder

Innovatieve ondernemers zijn heel belangrijk voor de Nederlandse economie. Dat is de reden dat de overheid het mkb graag ondersteunt bij het ontwikkelen of vernieuwen van producten of diensten. Speciaal hiervoor is de subsidieregeling Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) in het leven geroepen. Het MIT-programma kent twee instrumenten: MIT-Haalbaarheidsprojecten en MIT R&D-samenwerkingsprojecten.

Ook interessant voor u

Placeholder for Brainstorm innovatieBrainstorm innovatie
NieuwsMIT R&D samenwerkingsprojecten: subsidie voor mkb’ers die samen innoveren

Op 6 juni gaat de subsidie MIT R&D samenwerkingsprojecten weer open. Als mkb'er kunt u samen met andere mkb'ers werken aan een innovatie die aansluit bij een van de Topsectoren. Deze subsidie kan dan interessant zijn voor uw project.

Placeholder for Energielabel verbeterenEnergielabel verbeteren
NieuwsEnergiebesparingsplicht, wat betekent dit voor u als grootverbruiker

Per 1 juli 2023 gaat de energiebesparingsplicht in. Dit heeft flinke consequenties voor u als grootverbruiker. Zorg dat u goed op de hoogte bent van wat er van u verwacht wordt.

Placeholder for Energie zonnepanelen en windmolensEnergie zonnepanelen en windmolens
NieuwsBijdragen aan de energietransitie kan ook in 2023 met subsidie

Door innovatie of investeringen een bijdrage leveren aan de energietransitie? Voor de topsector Energie zijn er ook in 2023 veel interessante subsidies.

Placeholder for Video subsidies still 3Video subsidies still 3

Epiic neemt het volledige subsidietraject uit handen

Daarom een subsidietraject via Epiic

Wilt u uw innovatiekracht vergroten? Of wilt u investeren, bijvoorbeeld in duurzame bedrijfsmiddelen of uw personeel? Vaak gaat het om kostbare trajecten. Overheden zien gelukkig het belang. Er zijn veel interessante subsidies.

Nieuwsbrief
Placeholder for Nieuwsbrief aanmeldenNieuwsbrief aanmelden

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws