

Hoe gaat u slim om met energie?
Hoe kunt u als ondernemer concreet en succesvol aan de slag met verduurzaming?
Elke ondernemer heeft te maken met vraagstukken rondom verduurzaming. Energie is duurder geworden en afnemers stellen hogere eisen. Maar verduurzamen is waarschijnlijk niet uw kernactiviteit. Bovendien zijn duurzame bronnen nog niet altijd beschikbaar. Hoe kunt u toch concreet aan de slag met de transitie en hoe laat u die succesvol verlopen?
Hoe begin ik met een energietransitie?
Om de energietransitie op gang te krijgen, is het belangrijk dat u uw personeel betrekt. Samen kunt u echt stappen maken. Maak het verbruik inzichtelijk en zie het als gezamenlijk doel om het te verminderen. Daarnaast moet u goed nadenken over een duidelijke langetermijnvisie voor uw weg naar verduurzaming. Daarbij zet u de koers van uw bedrijf tegen de energietransitie af. Welke processen zijn er? Waar kunt u besparen en wat zou u in de toekomst duurzamer kunnen doen? En zijn er partners waarmee u de transitie in gang kunt zetten?
Eerste stappen naar energietransitie
Begin met de simpele dingen, het welbekende laaghangende fruit, zoals het gesloten houden van (laad)deuren en het vervangen van tl-lampen voor ledverlichting. En onderzoek de mogelijkheden voor isolatie. Als er minder energie verloren gaat door kieren en gaten, verbruikt u automatisch ook minder energie. Denk ook aan energiezuinige motoren en smart systems waarmee u op basis van data energieverbruik kunt verminderen.
Zonne-energie, warmtecollectoren en restwarmte
Een volgende stap kan zijn om zelf energie op te wekken met zonnepanelen. Als u op een bedrijventerrein gevestigd bent, kunt u samen met andere bedrijven investeren in zonnepanelen. Dat kan veel voordeel opleveren. Ook is het de moeite waard om naar andere duurzame oplossingen te kijken. Met zonneboilers op uw dak kunt u bijvoorbeeld de warmwatervoorziening inrichten. Of grootser: er zijn al verschillende tuinbouwbedrijven die restwarmte van andere bedrijven hergebruiken. Ook kiest een aantal bedrijven ervoor om een eigen windmolen te plaatsen.
Subsidie en financiering
De energietransitie is een opgave waar de nodige investeringen aan te pas komen. Gelukkig heeft de overheid verschillende stimulerende maatregelen, waar u gebruik van kunt maken. Denk hierbij aan zowel fiscale subsidies (belastingvoordeel) als innovatie en investeringssubsidies. Bijvoorbeeld de subsidieregeling MIT als u bezig bent met innovatie en uw project aansluit bij een van de tien Topsectoren, de ISDE-subsidie voor het investeren in zonnepanelen of de TSE studie Energie.
Laat u adviseren
Subsidietrajecten kosten wel tijd en u moet goed nadenken over de inhoud van de aanvraag. Laat u daarom adviseren door een specialist van Epiic op het gebied van duurzame subsidies. Dat is een investering aan de voorkant, die u aan de achterkant zeker terugverdient!


Benieuwd naar uw subsidiemogelijkheden? Neem contact met mij op!


Download het whitepaper
Subsidie voor innovatie: alleen ga je sneller, maar samen kom je verder
Innovatieve ondernemers zijn heel belangrijk voor de Nederlandse economie. Dat is de reden dat de overheid het mkb graag ondersteunt bij het ontwikkelen of vernieuwen van producten of diensten. Speciaal hiervoor is de subsidieregeling Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) in het leven geroepen. Het MIT-programma kent twee instrumenten: MIT-Haalbaarheidsprojecten en MIT R&D-samenwerkingsprojecten.
Ook interessant voor u
Epiic neemt het volledige subsidietraject uit handen
Daarom een subsidietraject via Epiic
Wilt u uw innovatiekracht vergroten? Of wilt u investeren, bijvoorbeeld in duurzame bedrijfsmiddelen of uw personeel? Vaak gaat het om kostbare trajecten. Overheden zien gelukkig het belang. Er zijn veel interessante subsidies.

