Placeholder for Twee mannen schudden handen om hun internationale samenwerking te bekrachtigenTwee mannen schudden handen om hun internationale samenwerking te bekrachtigen

Horizon Europe: een succesvol samenwerkingsproject opzetten gaat zo

Horizon Europe biedt prachtige kansen om samen met internationale partners aan baanbrekende innovatie te werken. Het opzetten van een succesvol samenwerkingsproject vergt wel inzet en goede voorbereiding. Deze stappen helpen.

27 juli 2023

Horizon Europe, subsidie voor onderzoek, technische ontwikkeling en innovatie

Horizon Europe is de opvolger van Horizon 2020 en kenmerkt zich door ambitieuze doelstellingen. Het budget van € 100 miljard euro is bedoeld voor onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie binnen Europa. Het biedt bedrijven mooie kansen om internationale samenwerkingen aan te gaan en impact te maken met innovaties. Van plan om een samenwerkingsproject te starten? Wij helpen je op weg met deze stappen:

Stap 1: Het ontwikkelen van een projectconcept

Voordat je begint met het uitwerken van de tekst voor je projectvoorstel, is het belangrijk om na te gaan of de doelstellingen van de call goed aansluiten bij je doelstellingen. Het helpt om in één pagina een globaal projectoverzicht op te stellen, een projectconcept. Dit geeft ook een basis voor het visualiseren en verwoorden van de impact die je met je project wilt behalen. Door zowel de gemeenschappelijke doelen als de wetenschappelijke en technologische uitdagingen van je project te benoemen, leg je een sterk fundament voor het projectontwerp en de implementatie ervan.

Ook is het belangrijk om na te denken over potentiële partners die kunnen bijdragen aan het project, het liefst al voordat de call opengaat. Het combineren van verschillende expertisegebieden vergroot namelijk de kans op state-of-the-art oplossingen en leidt tot betere resultaten. Vergeet daarbij niet het belang van een goede vertegenwoordiging uit de verschillende lidstaten. Daarnaast moet je natuurlijk rekening houden met de vereisten en prioriteiten van de programma's en calls vanuit Horizon Europa en is het aan te raden kennis te nemen van bestaande initiatieven en projecten.

Stap 2: Het voorbereiden van je projectvoorstel

Een helder projectvoorstel is nodig voor het verkrijgen van financiering en het opzetten van samenwerkingsprojecten. Vandaar deze belangrijke tweede stap: definieer zorgvuldig de structuur én inhoud van je projectvoorstel op basis van de richtlijnen van de financier. Het voorstel moet realistisch, duidelijk en overtuigend zijn en alle informatie bevatten die nodig is om de waarde, relevantie en haalbaarheid van je project aan te tonen.

Om de afstemming en samenwerking binnen het consortium te waarborgen, moet je een projectcoördinator aanstellen. Dit hoeft niet altijd de initiatiefnemer te zijn. Denk ook na over hoe je taken en verantwoordelijkheden binnen het consortium verdeelt. Zo kan elke organisatie en collega met zijn of haar expertise en middelen optimaal bijdragen aan het project. Stel een realistisch tijdschema op en beschrijf de verwachte resultaten en midden- en langetermijneffecten.

Stap 3: Het schrijven en afronden van je projectvoorstel

Duidelijke afspraken maken is cruciaal voor het succes van een samenwerkingsproject, ook in de fase waarin je het projectvoorstel schrijft. Ondanks een goede voorbereiding en een helder beschreven basis van je project kan het voorkomen dat je richting de deadline nog aanpassingen moet doen. Soms is deelname van projectpartners nog onzeker of wordt de scope van het project verlegd.

Onze tip: zorg er in deze fase voor dat je structureel blijft overleggen in het consortium en belangrijke beslissingen tijdig neemt. Zo kun je eventueel onderdelen van het projectvoorstel ‘bevriezen’ en focussen op de openstaande taken.

Een succesvol Horizon Europe project

Het opzetten van een meerjarig samenwerkingsproject binnen Horizon Europe kan een uitdagende ervaring zijn. Door de tijd te nemen voor de voorbereiding en het project stap voor stap verder uit te werken vergroot je de kans op succes. Horizon Europe biedt geweldige kansen om te innoveren, samen te werken en baanbrekende resultaten te behalen. Met een doordachte aanpak en de juiste partners kun je een kansrijk voorstel indienen bij Horizon Europe en een bijdrage leveren aan onderzoek en innovatie in Europa.

Placeholder for Horizon Europe EpiicHorizon Europe Epiic

Meer informatie of een keer sparren?

Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.

Neem contact met ons op
Placeholder for Roy HovenRoy Hoven
Neem contact met mij op

Roy Hoven
Directeur bij Epiic

Bel: 06-22464517

Linkedin
whitepaper

Download het whitepaper

Technologie roadmap, hét hulpmiddel om effectief te innoveren.

Download het whitepaper en ontdek welke handvatten technologie roadmapping innovatieve organisaties biedt

Ook interessant voor je

Placeholder for Gloeilamp die innovatie uitbeeldtGloeilamp die innovatie uitbeeldt
NieuwsMet Horizon Europe wereldwijde uitdagingen aanpakken

Maak kans op subsidie met je innovatieve technologie

Placeholder for SatellietSatelliet
NieuwsCluster 4 Horizon Europe: Industrie, digitalisering en ruimtevaart

Investeer je in een groene en digitale transitie? Check je kansen in cluster 4 van Horizon Europe: ‘Industrie, digitalisering en ruimtevaart.’

Placeholder for Nieuw-ZeelandNieuw-Zeeland
NieuwsNieuw-Zeeland nu ook deelnemer subsidieprogramma Horizon Europe

Vanaf 2023 mag ook Nieuw-Zeeland deelnemen aan het subsidieprogramma Horizon Europe. Interessant als je samen met een bedrijf uit Nieuw-Zeeland een innovatieproject wilt uitvoeren.

Placeholder for Puzzelstukjes Belgie en NederlandPuzzelstukjes Belgie en Nederland
NieuwsCrossroads: innoveren over de Vlaams-Nederlandse grens

In 2023 is er weer een openstelling van CrossRoads. Deze subsidieregeling, onderdeel van het Europese subsidieprogramma Interreg Vlaanderen-Nederland, stimuleert de ontwikkeling van kansrijke innovaties over de Vlaams-Nederlandse grens.

Placeholder for Windmolens circulair ondernemenWindmolens circulair ondernemen
Circulaire economie
TalkshowCirculair ondernemen, zet de eerste stap

Steeds meer bedrijven zetten de stap naar circulair ondernemen. Maar die omslag gaat niet vanzelf. Voor Epiic reden om een studiotalk te organiseren.

Nieuwsbrief
Placeholder for Nieuwsbrief aanmeldenNieuwsbrief aanmelden

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Placeholder for Video innovatie still 1Video innovatie still 1

Samen maken we je innovatie tot een succes

Epiic, expert in innovatiestrategie en -management

Je werkt aan een veelbelovende innovatie en hebt hoge verwachtingen. Maar er zijn ook veel vragen. Hoe zorg je voor een succesvolle businesscase? Hoe waarborg je het intellectueel eigendom? Waar vind je de juiste mensen? Samen maken we je innovatie toe een succes.