Placeholder for Uitrusting bergklimmenUitrusting bergklimmen

Innoveren als kerncompetentie, hoe zorg je daarvoor?

Organisaties willen relevant blijven, nu en in de toekomst. Maar hoe doe je dat op een moment dat bijna niets meer voorspelbaar is? De wetenschap wijst vaak naar innovatie als de oplossing. Maar hoe maak je van innovatie een kerncompetentie in je organisatie?

13 december 2022

Randvoorwaarden voor innovatie

Om van innovatie in organisaties een succes te maken, moet je een aantal factoren goed in de gaten houden.

 1. Doordacht proces
  Het is belangrijk om te begrijpen dat innovatie een proces is. En geen eenmalig proces, maar iets dat een organisatie steeds weer doormaakt. Verder moet dat proces goed doordacht zijn. Zo moet je je bewust zijn van de verschillende fases die een organisatie gedurende een innovatie doorloopt. Denk aan probleemselectie en -analyse, ontwikkeling van idee, concept en prototypen, testen, implementatie en verbetering.

 2. Juiste mensen
  Het is essentieel om de juiste mensen in te schakelen die verantwoordelijk zijn voor het innovatieproces. Dit kunnen bijvoorbeeld experts zijn in een bepaalde branche of innovatieve denkers die buiten de gebaande paden denken.

 3. Ideeën delen
  Werknemers moeten het gevoel hebben dat hun ideeën gehoord worden. Innovatie begint met het uitwisselen van ideeën. Voorwaarde is dat er een omgeving is waarin mensen zich vrij voelen om die ideeën te delen. Dit kan bijvoorbeeld via een innovatie- of feedbackplatform.

 4. Innovatie is plezier en leren
  Een innovatieproces moet leuk zijn voor de betrokkenen. Dit maakt dat zij gemotiveerd blijven om te innoveren. Organisaties moeten zorgen voor een goede balans tussen het realiseren van kortetermijndoelen en het verkennen van nieuwe mogelijkheden. Innovatie is daarnaast een proces van leren en veranderen. Dat betekent dat je werknemers de ruimte moet geven om te experimenteren.

Innoveren als kerncompetentie

Innoveren tot kerncompetentie maken van een organisatie? Er zijn, zoals benoemd, veel factoren die meespelen in het innovatieproces. Maar met de juiste mensen, processen en technologieën is het mogelijk om een organisatie te transformeren van een traditionele naar een innovatieve organisatie. Door innovatief denken te omarmen en verbonden te blijven met de markt en technologische trends, kunnen organisaties hun concurrentievoordeel behouden en de toekomstige weerbaarheid vergroten.

Tools om innovatiepotentieel te ontgrendelen

Wilt u weten hoe u de innovatiekracht van uw organisatie kunt vergroten? Epiic ondersteunt u met verschillende tools om uw innovatiepotentieel te ontgrendelen. Zo geeft onze Innovatiescan inzicht in de stappen die u moet zetten richting een toekomstbestendige organisatie. En met Epiic Technologie Roadmapping en Businesscase Development weet u hoe uw organisatie de aansluiting maakt met opkomende technologieën en markten.

Meer informatie of een keer sparren?

Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.

Neem contact met ons op
Placeholder for Roy HovenRoy Hoven
Neem contact met mij op

Roy Hoven
Directeur bij Epiic

Bel: 06-22464517

Linkedin

Innovatie tools

Van innovatie naar een succesvol project met de innovatie tools van Epiic

Ook interessant voor u

Placeholder for Werknemers bepalen strategie op weg naar doel organisatieWerknemers bepalen strategie op weg naar doel organisatie
WhitepaperGeheim succesvolle organisatie? Dit zijn de tools voor strategische innovatie

In een wereld die voortdurend verandert, is strategische innovatie het geheime wapen van succesvolle organisaties. Download het gratis whitepaper en ontdek hoe het heroverwegen van traditionele bedrijfsmodellen leidt tot nieuwe kansen, onderscheidende waardeproposities en meer concurrentiekracht.

Placeholder for GeldpotGeldpot
NieuwsFinancier uw innovatie met Innovatiekrediet

Voor innovaties is vaak veel geld nodig. Maar lang niet elke ondernemer heeft hiervoor de financiële ruimte.

Placeholder for Mannen beklimmen rotsMannen beklimmen rots
ArtikelHet kan wél, succesvolle innovatieprojecten

Om van belang te blijven voor klanten en onze maatschappij is het essentieel te innoveren. Maar hoe zorg je ervoor dat die innovaties ook echt slagen? De experts van Epiic adviseren u over een succesvolle aanpak.

Nieuwsbrief
Placeholder for Nieuwsbrief aanmeldenNieuwsbrief aanmelden

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws