Jong innovatief techbedrijf? De weg naar groei

Nederland kent relatief weinig spin-offs. En de spin-offs díe overleven groeien traag. Dat blijkt uit het onlangs verschenen State of Dutch Tech rapport. Epiic helpt jonge techbedrijven bij de obstakels waar zij tegenaan lopen.

20 maart 2023

State of Dutch Tech rapport

Onlangs kreeg Mark Rutte uit handen van Constantijn Van Oranje-Nassau het State of Dutch Tech rapport. Het rapport geeft onder andere inzicht in de huidige ontwikkelingen binnen startend innovatief Nederland. Wat daarbij in het oog springt is dat we in ons land maar weinig spin-offs hebben. Met deze spin-offs worden nieuwe bedrijven bedoeld die direct voortkomen uit de kennis van universiteiten en kennisinstellingen. Iets anders wat opvalt is dat de spin-offs díe er zijn, lang overleven. Hun groei verloopt echter traag. Na tien jaar is maar liefst 80% nog steeds actief, terwijl 40% in die periode amper gegroeid is. Gemiddeld hebben de bedrijven tien medewerkers in dienst. De potentie voor groei lijkt er bij allemaal te zijn. Gebrek aan ondersteuning en kapitaal is echter vaak de reden dat de potentie niet wordt behaald. En dat is jammer. Veel van deze kleine bedrijven hebben namelijk inhoudelijk, door de diensten of producten die ze ontwikkelen, de potentie om nationaal of zelfs wereldwijd van belang te zijn als toonaangevende en impactvolle bedrijven.

Oorzaak trage groei

Hoe voorkom je nu dat die innovatie geremd wordt? En wat hebben jonge innovators nodig om te kunnen groeien? Het State of Dutch Tech rapport benoemt op welke onderdelen de nationale en regionale overheden zich moeten inzetten om spin-offs te ondersteunen. Een aantal belangrijke aanbevelingen:

Epiic als kennispartner

Als kennispartner van jonge, talentvolle ondernemers onderschrijven de consultants van Epiic de aanbevelingen uit het rapport volledig. We zien dat knelpunten bij de begeleiding van spin-offs vaak voortkomen uit niet-passend beleid. Zo moeten startende ondernemingen net als gevestigde bedrijven bij het aanvragen van verschillende ondersteuningsvormen een ’toets geen financiële moeilijkheden’ overleggen. Zwarte cijfers schrijven is echter als net gestart bedrijf vaak onmogelijk. Zeker de eerste vijf jaar zijn vaak hoge investeringen nodig. Regionale subsidieverstrekkers en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zouden deze toets dan ook moeten verruimen of de termijn waarop startups de verklaring moeten aanleveren verlengen. Op deze manier krijgen jonge bedrijven beter en langer toegang tot meer kapitaal en dat zorgt weer voor groei en vergroting van innovatiekracht.

Innovatieadvies, financiering en subsidies

Bij Epiic komen we veel startups tegen die volledig gefocust zijn op technologie. Wat zij vaak niet weten is welke markten zij moeten benaderen en op wat voor manier. Een voorwaarde als zij hun potentie volledig willen benutten. Onze consultants zijn sparringpartner van deze talentvolle bedrijven, en dat in de verschillende groeistadia. Zo ondersteunen we techbedrijven van ideevorming naar een strategisch businessplan en werken we concrete marktstrategieën uit. Daarnaast is Epiic expert op het gebied van financieringsvraagstukken. In het geval van subsidies ondersteunen wij bedrijven bij het gehele subsidietraject. We informeren proactief over de verschillende subsidiemogelijkheden, verzorgen de subsidieaanvraag, stellen tussentijdse rapportages op en ronden het traject af met de juiste eindrapportage. Daarnaast hebben we ook op het gebied van financieringen de benodigde expertise in huis. Zo helpen we bedrijven bij het maken van de juiste strategische keuzes, adviseren we over financieringsvormen en stellen we pitchdocumenten, financiële prognoses en waardebepalingen op. Alles om techbedrijven investeringsklaar te maken.

Als jonge innovatieve techonderneming uw potentie waarmaken? Als kennis- en sparringpartner ondersteunen we u graag bij de verschillende mogelijkheden om uw onderneming verder te laten groeien.

Meer informatie of een keer sparren?

Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.

Neem contact met ons op
Placeholder for Joost JanssenJoost Janssen
Neem contact met mij op

Joost Janssen
Manager innovatie

Bel: 06-23928457

Linkedin

Ook interessant voor u

Placeholder for Technologie roadmapTechnologie roadmap
WhitepaperDe voordelen van een Technologie Roadmap

De Technologie Roadmap is een belangrijk hulpmiddel om effectief te kunnen innoveren. Maar wat kunt u er precies mee? En wat levert het op?

Placeholder for Wegwijzer crisis en kansenWegwijzer crisis en kansen
ArtikelBenut crises om te innoveren en groeien

Zonder een goede crisis is er geen innovatie. En zonder innovatie geen groei. Zorg wel dat u over de juiste informatie beschikt. Het helpt om goede keuzes te maken en crises te verkorten.

Placeholder for Mannen beklimmen rotsMannen beklimmen rots
ArtikelHet kan wél, succesvolle innovatieprojecten

Om van belang te blijven voor klanten en onze maatschappij is het essentieel te innoveren. Maar hoe zorg je ervoor dat die innovaties ook echt slagen? De experts van Epiic adviseren u over een succesvolle aanpak.

Nieuwsbrief
Placeholder for Nieuwsbrief aanmeldenNieuwsbrief aanmelden

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws