Placeholder for Plannen maken energietransitiePlannen maken energietransitie

Kansen energietransitie benutten? Technologie roadmap helpt

Welke kansen biedt de energietransitie je bedrijf? Waar moet je als ondernemer in investeren? Hoe sluit je technische knowhow aan bij de vraag van morgen? En sluit je machinepark voldoende aan om aan die vraag te voldoen? Een technologie roadmap helpt om gerichter te plannen, investeren en kansen te verzilveren.

21 september 2023

Economische groei in golven

De economie wordt gedreven door externe impulsen. Impulsen die voortkomen uit de behoeften van de maatschappij en worden getriggerd door crisis. De bekende econoom Nikolaj Kondratjev schreef het ruim een eeuw geleden al in zijn ‘golventheorie’. Van de stoommachine tot aan het tijdperk van informatietechnologie: zijn model wordt al jaren gezien als een accurate beschrijving van economische groei.

Bron: researchgate

Placeholder for GolventheorieGolventheorie

Energietransitie: aan vooravond nieuwe golf

De maatschappelijke, economische en wetenschappelijke werelden zijn het erover eens, we staan aan de vooravond van een nieuwe golf. Een golf die sterk is gericht op hernieuwbare energie en duurzaamheid. Overal zijn er ontwikkelingen op het gebied van wind- en zonne-energie, energieopslag, grondstoffen schaarste en duurzaamheid.

EIRES (Eindhoven Institute for Renewable Energy Solutions) is door de TU Eindhoven opgericht om de energietransitie verder aan te jagen. Dit betekent in veel gevallen technisch hoogdravende en conceptuele, technische ontwikkelingen. Deze ontwikkelingen druppelen steeds vaker door naar de markt. Of het nu gaat over nieuwe batterijtechnologie, snel oplaadbare auto’s, zonne-auto’s, zonneceltechnologie of metalen brandstoffen, het zijn allemaal technische innovaties waarvan de ontwikkeling in de komende jaren versneld wordt. Dit zal leiden tot startups, scale-ups en vooral nieuwe technische oplossingen en producten.

Hightechregio Eindhoven

De volgende uitdaging is hoe deze producten worden geproduceerd. Productie-offshoring naar lagelonenlanden is om verschillende redenen niet altijd wenselijk of efficiënt. Zeker wanneer het gaat om technisch complexe systemen die worden opgebouwd uit verschillende modules. Dit goed ontwikkelen vraagt om organisatie, nabijheid, coördinatie en kennis van integreren. Ook bescherming van je kennis en kunde neemt je hierbij mee in overweging.

De hightechregio Eindhoven verkeert in een uitstekende positie om juist hier een belangrijke rol in te spelen. De regio excelleert wereldwijd in fijnmechanische technologie en mechatronische systeemengineering. Ontwikkelingen die onder andere een erfenis zijn van de Philipstijd en door ASML verder is overgenomen en versneld. Er ligt inmiddels een ongekend sterk netwerk van samenwerkende partijen in verschillende ‘tiers’ met specifieke kennis en kunde, organisatiekracht en productievermogen. Ze zijn onder andere georganiseerd op de campussen (Hightech, Brainport en Automotive) in de regio Eindhoven-Helmond.

Kansen energietransitie en technologie roadmap

Maar hoe vertaal je de kansen van de energietransitie voor je bedrijf? Dat is natuurlijk de grote vraag. Sluiten je machinepark en technische vaardigheden aan op de behoeften die worden gecreëerd door de energietransitie? Waar moet je als ondernemer in investeren? Waar is je bedrijf goed in en hoe sluit dit aan op de behoefte van de (nabije) toekomst?

Een technologie roadmap helpt je dit in kaart te brengen. Zo kun je veel gerichter plannen voor de middellange termijn en je beperkte middelen beter inzetten om je investeringen en bedrijfsvoering te laten renderen. Het geeft je inzicht in de benodigde investeringen, maar ook in de opbrengsten en mogelijkheden om deze ontwikkelingen te financieren. Er zijn legio mogelijkheden en nu is de tijd om door te pakken. Wij helpen je hier graag bij.

Meer informatie of een keer sparren?

Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.

Neem contact met ons op
Placeholder for Joost SimkensJoost Simkens
Neem contact met mij op

Joost Simkens
Consultant innovatie bij Epiic

Bel: 06-51498348

Linkedin
whitepaper

Download het whitepaper

Technologie roadmap, hét hulpmiddel om effectief te innoveren.

Download het whitepaper en ontdek welke handvatten technologie roadmapping innovatieve organisaties biedt

Ook interessant voor je

Placeholder for Energie zonnepanelen en windmolensEnergie zonnepanelen en windmolens
NieuwsHernieuwbare energie naar een hoger niveau met EKOO

Werk je aan een innovatie met als doel om goedkopere, klimaatneutrale of circulaire producten en diensten te realiseren? Vraag nu subsidie aan via de regeling Energie & Klimaat Onderzoek en Ontwikkeling (EKOO).

Placeholder for Opslag energie batterij industrieOpslag energie batterij industrie
ArtikelEen overvol stroomnet? Over oplossingen en kansen

De omschakeling van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare (duurzame) bronnen gaat in een razend tempo. Deze snelle veranderingen leggen echter ook uitdagingen bloot. Welke rol speelt energieopslag en welke kansen biedt dit voor ondernemers?

Placeholder for Technologie roadmapTechnologie roadmap
WhitepaperDe voordelen van een Technologie Roadmap

De Technologie Roadmap is een belangrijk hulpmiddel om effectief te kunnen innoveren. Maar wat kun je er precies mee? En wat levert het op?

Placeholder for Uitrusting bergklimmenUitrusting bergklimmen
ArtikelInnoveren als kerncompetentie, hoe zorg je daarvoor?

Organisaties willen relevant blijven, nu en in de toekomst. Maar hoe doe je dat op een moment dat bijna niets meer voorspelbaar is? De wetenschap wijst vaak naar innovatie als de oplossing. Maar hoe maak je van innovatie een kerncompetentie in je organisatie?

Nieuwsbrief
Placeholder for Nieuwsbrief aanmeldenNieuwsbrief aanmelden

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws