

Project Beethoven: kantelpunt voor de hightech industrie in Zuid-Nederland
Project Beethoven is een omvangrijk plan dat voor groei van de hightechsector in het zuiden van ons land moet zorgen. Wat houdt het in? En wat levert het jouw onderneming op?
Project Beethoven
De hightech industrie in Zuid-Nederland is al jaren het kloppend hart van technologische innovaties in Europa. Met Eindhoven als epicentrum, omringd door een netwerk van kennisinstellingen, startups en hightech toeleveranciers, is de regio een belangrijke broedplaats van deeptech en systeeminnovaties. Met project Beethoven wil het Rijk, de provincie en de Brainportregio het belang van deze regio verder versterken en het hightech ecosysteem structureel versterken, zodat het een verdere groei kan doormaken. Maar wat betekent project Beethoven voor jou als ondernemer?
Project Beethoven is de codenaam voor een omvangrijk plan om de groei van de HTSM-sector (HighTech Systemen en Materialen) in Zuid-Nederland verder te faciliteren, met als middelpunt de expansie van ASML. Met een investering van € 2,5 miljard wordt de Brainportregio in de komende jaren op de volgende punten versterkt:
- uitbreiding van infrastructuur, zoals wegen, OV, stroom- en watervoorziening;
- versnelling van woningbouw om talent aan te trekken en te behouden;
- investeringen in onderwijs en arbeidsmarkt, inclusief mbo, hbo en wo;
- faciliteiten voor ketenpartners en onderzoekscentra, zoals cleanrooms en fieldlabs.
De impact van Beethoven is echter veel groter dan alleen ASML en de Brainportregio. Project Beethoven betekent een structurele verbreding van het hele hightech landschap in Zuid-Nederland. En dat heeft gevolgen voor álle schakels in de toeleveringsketen, van materiaalontwikkeling tot eindassemblage.
Kansen en uitdagingen Beethoven
Enerzijds biedt project Beethoven een unieke kans op schaalvergroting, internationale exposure en versnelling van state-of-the-art innovaties. Anderzijds brengt het ook uitdagingen met zich mee. De toeleveranciersketen in de Brainportregio, maar ook daarbuiten, komt met deze ontwikkelingen verder onder spanning te staan. Vrijwel alle spelers in de toeleveringsketen lopen al tegen problemen aan als het om de beschikbaarheid van arbeidskrachten, huisvesting en infrastructuur gaat en die lijken met Beethoven niet kleiner te worden. Deze uitdagingen zetten de internationale concurrentiepositie van de waardeketen en van de regio onder druk.
De huidige ontwikkelingen vragen om een nieuwe kijk op de strategische agenda’s van alle spelers in de toeleveringsketen. Daar waar de focus voorheen lag op het vinden van arbeidskrachten, zal de keten meer gaan focusseren op efficiëntie en attractiviteit. Door in te spelen op digitalisering en verduurzaming kun je je als bedrijf onderscheiden en je business robuust en toekomstbestendig maken. Aan de hand van een aantal voorspelde dynamieken geven we hieronder een beeld van de veranderingen die project Beethoven teweegbrengt en wat je kunt doen om relevant te blijven.
Dynamiek 1: focus op grotere productie-efficiëntie
Er ontstaat een focus op nieuwe, meer efficiënte productietechnieken en kwaliteitscontrolesystemen om efficiënter te produceren. Dit geldt zeker voor de precisietechnologie waarbij kleine series met hoge complexiteit worden vervaardigd. Advanced manufacturing, het digitaliseren en het slim integreren van digitale technologie in productiesystemen, zal deze dynamiek versterken. Wie hierin niet mee kan, loopt het risico buiten de boot te vallen. Dit leidt tot een consolidatietrend waarbij minder dynamische spelers worden overgenomen of gefaseerd vervangen door grotere, beter geautomatiseerde partijen. Ketenstabiliteit komt daarmee onder druk te staan.
Dynamiek 2: technologiedisseminatie buiten de primaire toeleveringsketen
De impuls die project Beethoven de regio geeft, vergroot de toegankelijkheid van nieuwe technologieën, ook buiten de toeleveringsketen. Doordat bedrijven in de toeleveringsketen niet louter afhankelijk willen zijn van een kleine groep OEM’ers differentiëren ze zich naar andere toepassingsgebieden die complementair zijn aan hun technologie. Dit stelt hen in staat om met hun kennis en kunde op het gebied van precisietechnologie, sensor technologie en nanofabricage nieuwe toepassingen te ontwikkelen. Dit leidt bijvoorbeeld tot nieuwe toepassingen in de medtech sector met beeldvormings- en analyse-apparatuur, robotchirurgie en 3D-geprinte implantaten.
Dynamiek 3: complexe energiesystemen
Voor het uitbreiden van de HTSM-sector met nieuwe hightechcampussen en nieuwe bedrijventerreinen is een robuuste infrastructuur nodig. Dit omvat ook de energie-infrastructuur. De uitbreiding van deze infrastructuur moet parallel gaan met de energietransitie waarbij een nog grotere wissel wordt getrokken op het energienetwerk. Om dit te kunnen realiseren is een sterke behoefte aan nieuwe, energie-efficiënte en duurzame technologie zodat deze groei ook gevoed kan worden. Dit vraagt om slimme grids, nieuwe energiemodaliteiten, elektrische en thermische opslag en power electronics. De koppeling tussen de energiesector en de industrie maakt nieuwe energie-innovaties onvermijdelijk.
Dynamiek 4: ultraprecisie en digital twinning
Verdere state-of-the-art technologische ontwikkeling van OEM’ers drijft ook het technologieniveau van mechatronische modules en systemen steeds verder op. Dit werkt door in de toeleverketen, waar ook de behoefte aan ultra-precieze componenten en bewerkingen op nanometerschaal blijven stijgen. Dit versterkt de behoefte aan nieuwe modellen en verbeterde simulatie- en evaluatietechnieken. Digital Twinning helpt bij het optimaliseren van machineparameters, het monitoren van de condities en het voorspellen van productieresultaten. Bovendien helpt Digital Twinning bij het vroegtijdig signaleren van designfouten en het voorkomen van foutaccumulatie in productieprocessen waarmee faal- en herstelkosten worden voorkomen.
Voorsprong nemen of achterblijven
Voor toeleveranciers in de keten betekent project Beethoven meer dan groeikansen. Het project is een stresstest van hun aanpassingsvermogen. Het vraagt om een herijking van technologieroadmaps op basis van nieuwe dynamieken. Alleen zo kan een organisatie gericht investeren in de zaken en samenwerkingen die nodig zijn om relevant te blijven binnen de toeleveringsketen en om afhankelijkheden in de keten af te bouwen. Maar bovenal is samenwerking binnen het HTSM-ecosysteem van enorm belang. Keteninnovatie ontstaat niet in silo’s, maar door co-creatie. Dit biedt nieuwe kansen voor bedrijven die verder kijken. De hightech industrie van de toekomst is sneller, slimmer en systemischer. Wie nu anticipeert, kan zich positioneren als onmisbare schakel in een keten die de wereld vormgeeft.
Wil je weten wat Beethoven voor jouw bedrijf betekent en hoe je hiermee omgaat? Ben je benieuwd voor welke dynamieken je vatbaar bent? Wil je jezelf een voorsprong geven? Wij helpen je graag bij het herijken van je roadmap en het vinden en realiseren van nieuwe kansen binnen de HTSM-sector.


Neem contact met mij op
Ook interessant voor jou
Samen maken we je innovatie tot een succes
Epiic, expert in innovatiestrategie en -management
Je werkt aan een veelbelovende innovatie en hebt hoge verwachtingen. Maar er zijn ook veel vragen. Hoe zorg je voor een succesvolle businesscase? Hoe waarborg je het intellectueel eigendom? Waar vind je de juiste mensen? Samen maken we je innovatie toe een succes.

