

Samen innoveren? Zo vindt u de juiste samenwerkingspartner
Innoveren gaat vaak sneller en beter met goede samenwerkingspartners. Denk aan bedrijven of instellingen die beschikken over technologische kennis die u zelf niet in huis hebt. Maar waar vindt u deze nationale of internationale partners?
Concurrentievoordeel
Als maakbedrijf onderscheidt u zich ten opzichte van uw concurrenten door de snelheid waarmee u uw producten verbetert of de mate waarin u in staat bent om nieuwe producten, features en processen te ontwikkelen. Doet u dit sneller en beter dan uw concurrent, dan heeft u concurrentievoordeel. Dit kan zich vertalen in lagere productiekosten of een hogere productwaarde en dus hogere marges.
Ontwikkelstrategie
Een veel gebruikte ontwikkelstrategie - gebaseerd op het open innovatiemodel van Chesbrough - is om uw product op te delen in onderdelen of modules. Hierdoor kunt u delen van de ontwikkeling outsourcen. Zo houdt u grip op de ontwikkelingen en spreidt u de risico’s. Daarnaast kunt u zich op die manier volledig richten op de kern van uw product of innovatie. Zo versterkt u dat waar u goed in bent en besteedt u uit wat u beter elders kunt doen.
Nationale en regionale samenwerkingspartners
Kiest u voor een dergelijke ontwikkelstrategie, dan vraagt dit wel om goede samenwerkingspartners. Denk aan bedrijven of instellingen die beschikken over technologische kennis die u zelf niet in huis heeft en die u ook niet op korte termijn kunt opbouwen binnen uw eigen organisatie. Het vinden van deze samenwerkingspartners wordt op veel manieren ondersteund. Bijvoorbeeld op netwerkevents, beurzen en in fieldlabs. Ook stimuleren regionale en nationale overheden het aangaan van samenwerkingsverbanden financieel met innovatiekredieten, financiering en subsidies.
Samenwerking over de grenzen heen
Lukt het niet om een bepaalde specialistische samenwerking te vinden binnen de nationale grenzen? Bijvoorbeeld omdat de kennis en kunde niet voor handen is in Nederland of niet bereikbaar voor uw bedrijf?
In dat geval is het goed te weten dat u aanspraak kunt maken op Europese programma’s zoals Eurostars en Interreg. Eurostars en Interreg zijn subsidie-instrumenten die mkb- en kmo-ondernemers helpen bij het aangaan van samenwerking over de grenzen. Dit kan een één-op-één samenwerking zijn of een samenwerking als onderdeel van een groter consortium.
Hebt u een samenwerkingspartner op het oog voor uw innovatie? Of zoekt u een samenwerking binnen een breder consortium? Dan kunnen wij u helpen. Epiic heeft een sterk netwerk en brede kennis van de mogelijkheden binnen de verschillende subsidieprogramma’s en financieringsinstrumenten.
Meer informatie of een keer sparren?
Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.


Neem contact met mij op
Ook interessant voor u

