

SLIM-aanvraag goedgekeurd? Vijf tips voor een succesvol traject
De SLIM-subsidie is populair, maar de projecteisen zijn streng. Zorg dat je aan de eisen voldoet, anders kun je na afronding naar je subsidie fluiten.
Tips voor het succesvol uitvoeren van je SLIM-project
De SLIM-subsidie is een populaire subsidieregeling om de leercultuur binnen je bedrijf te versterken. Fijn dus als je subsidieaanvraag straks goedgekeurd wordt. Maar let op: de projecteisen zijn streng.
Tip 1: Kies een goede externe adviseur
De meeste bedrijven schakelen een externe deskundige in voor de uitvoering van het hele of gedeeltelijke SLIM subsidietraject. Dit kan nuttig zijn om een objectief beeld te krijgen van de status van de leercultuur binnen je onderneming en de aandachtspunten die er zijn. Het inschakelen van een externe adviseur kan ook de ontwikkeling van je medewerkers stimuleren. Een keer sparren met iemand van buiten de organisatie levert vaak verfrissende inzichten op als het over persoonlijke ontwikkeling gaat.
Bij de keuze van een externe adviseur is het belangrijk stil te staan bij je wensen. Zoek je iemand met veel kennis van je sector? Of juist iemand die veel kennis en ervaring heeft op het gebied van personeelsontwikkeling? Vervolgens is het verstandig met diverse kandidaten in gesprek te gaan, zodat je een deskundige kiest waarmee je zelf ook een goede klik heeft.
Let op: als je een externe adviseur wilt meenemen in de begroting van je SLIM-project, dan moet je deze ook opvoeren in je subsidieaanvraag. Op het moment van de subsidieaanvraag hoeft de keuze voor een deskundige nog niet vast te staan. Je kunt dit later nog wijzigen.
Tip 2: Let op de planning van uw project
Voor de uitvoering van een enkelvoudig SLIM-traject (in tegenstelling tot een SLIM-traject in samenwerkingsverband) krijg je twaalf maanden de tijd. Aansluitend heb je 22 weken om de eindverantwoording in te dienen ter beoordeling van je project. In je aanvraag geef je aan wanneer je met je project wilt beginnen. De uitvoeringsperiode moet vervolgens binnen de data vallen die op je beschikking staan. Ben je eerder begonnen? Dan zijn deze kosten niet subsidiabel. Zorg dus dat je project startklaar is voor uitvoering, maar begin pas op of na de startdatum uit je beschikkingsbrief.
Tip 3: Zorg voor een goede interne organisatie
Het succes van je SLIM-subsidietraject is in grote mate afhankelijk van de acceptatie van het project door je medewerkers. Je kunt nog zo hard werken aan een goede leercultuur en hier allerlei tools voor ontwikkelen, zolang je personeel het traject niet ziet zitten wordt het geen succes.
In veel gevallen is de sleutel het persoonlijk betrekken van je medewerkers. Het is belangrijk medewerkers het gevoel te geven dat er naar ze geluisterd wordt en dat hun inbreng belangrijk is voor de uitvoering van het project. Dit helpt:
- Laat je medewerkers een enquête invullen over de leercultuur binnen je bedrijf en deel de uitslagen.
- Stel zo mogelijk projectwerkgroepen samen bestaande uit medewerkers. Zorg dat de nieuw te implementeren leermethode aansluit bij de bevindingen van de werkgroepen. Dit draagt bij aan acceptatie.
- Informeer je personeel tijdig over de start van het project, bijvoorbeeld door het organiseren van een kick-off.
Tip 4: Houd je administratie bij
Een SLIM-traject vraagt om een goede administratie van je activiteiten. Je moet de overheid inzicht geven in het project dat je hebt uitgevoerd. Dit is een voorwaarde om de subsidiegelden daadwerkelijk uitgekeerd te krijgen. Bewaar dus bewijsmateriaal van de door je uitgevoerde activiteiten en leg je bevindingen en ontwikkelde methodes vast. Elke subsidiabele activiteit kent zijn eigen bewijslastverplichting. Laat je bijvoorbeeld ontwikkel- of loopbaangesprekken voeren? Dan moet iedere deelnemer een verklaring van deelname tekenen. Ook moet je van elk gesprek een verslag bewaren.
Naast de bewijslast per activiteit zijn er ook algemene bewijslastverplichtingen. Denk aan een sluitende urenregistratie van zowel de interne als externe betrokkenen. Ook moet je een financieel sluitend verslag kunnen overleggen, inclusief facturen en betaalbewijzen.
Tip 5: Vergeet niet te evalueren
Een stap die vaak vergeten wordt bij een SLIM-traject is die van de evaluatie. Terwijl dit, met name voor je eigen onderneming, misschien wel een van de belangrijkste stappen is om je project daadwerkelijk tot zijn recht te laten komen. Sta dus vooral met alle betrokkenen stil bij het verloop van het project en de al dan niet gehaalde doelen. Een dergelijke evaluatie maakt ook duidelijk of er nog een SLIM-traject nodig is om de beoogde eindstreep te behalen. Heb je bijvoorbeeld wel een nieuwe methode vormgegeven, maar is de implementatie nog niet naar wens? Dan is dit iets om nog op te pakken. Sta je niet stil bij de evaluatie en het vervolg van je project? Dan is de kans groot dat de resultaten van het SLIM-traject niet beklijven en het binnen afzienbare tijd weer ‘business as usual’ is.
Kortom, SLIM-aanvraag goedgekeurd? Van harte gefeliciteerd! Maar nu begint het echte werk. Heb je hulp nodig bij bovenstaande tips? We zorgen niet alleen voor je SLIM-uitvraag, maar nemen je ook alle uitvoeringsprocessen uit handen. En wist je dat we HX-adviseurs in huis hebben die de inhoudelijke uitvoering van je SLIM-traject kunnen verzorgen?
SLIM subsidie aanvragen in 2025
De SLIM subsidie kent elk jaar drie openstellingen. Ben je mkb-ondernemer? Dan kun je een aanvraag indienen van 3 maart tot en met 31 maart en van 1 september tot en met 30 september. Voor samenwerkingsverbanden is de subsidieregeling geopend van 2 juni tot en met 30 juni.


Zo maak je slim gebruik van de SLIM-regeling
Download het whitepaper
Subsidieregeling SLIM voor mkb-ondernemers die hun medewerkers een leven lang willen laten leren en ontwikkelen op de werkvloer. Download het whitepaper.


Je kunt weer SLIM-subsidie aanvragen. Wil je je aanvraag en het traject erna succesvol laten verlopen? Neem contact met mij op
Ook interessant voor je


De SLIM-subsidie helpt om onze branche te moderniseren
Subsidies
Daarom een subsidietraject via Epiic
Door de bomen het bos kwijt? Geen zin in ingewikkelde trajecten? Epiic neemt u het volledige subsidietraject uit handen.
- Uitgekiend stappenplan
Het subsidielandschap is uitgebreid en complex. Daarom werken onze experts volgens een uitgekiend stappenplan. Zo weten we zeker dat geen kans onbenut blijft. - Van subsidieaanvraag tot eindverantwoording
Onze experts vragen niet alleen subsidie aan, ze weten ook alles van projectbegeleiding. Heel handig. Zo weet je zeker dat jouw project aan alle voorwaarden voldoet en je geen voordeel misloopt. - Een echte gesprekspartner
Kennis van jouw sector is een voorwaarde voor het laten slagen van uw project. Daarom zijn onze consultants altijd gespecialiseerd in een specifieke sector. En dat merk je direct. Je zit altijd aan tafel met een specialist die zich thuis voelt in de wereld die jouw huis is.
Epiic neemt het volledige subsidietraject uit handen
Daarom een subsidietraject via Epiic
Wil je je innovatiekracht vergroten? Of wil je investeren, bijvoorbeeld in duurzame bedrijfsmiddelen of personeel? Vaak gaat het om kostbare trajecten. Overheden zien gelukkig het belang. Er zijn veel interessante subsidies.
Samen maken we jouw innovatie tot een succes

