

Sociale innovatie? Doe het met subsidie
Bij innovatie gaat het vaak om technologische vernieuwingen. Maar wist u dat sociale innovatie vaak veel meer impact heeft? De overheid ondersteunt met subsidies als SLIM, Praktijkleren en de nieuwe subsidieregeling MDIEU.
Waarom sociale innovatie?
Hoe laat je teams beter en slimmer samenwerken? Hoe zorg je ervoor dat medewerkers fit en blij hun pensioen halen? En hoe kun je beter gebruikmaken van de expertise die medewerkers in huis hebben? Het is zomaar een greep uit de vraagstukken waar bedrijven mee te maken hebben. En vaak wordt er top down gezocht naar oplossingen. Zonde. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat sociale innovatie vaak tot veel betere resultaten leidt. Eigenlijk heel logisch. Want wie weet er nu beter dan uw eigen medewerkers hoe je slimmer, sneller en efficiënter kunt werken?
Alle reden te investeren in sociale innovatie. En het mooie is: de overheid ondersteunt u graag met subsidies. Denk aan de SLIM-subsidie, de subsidie Praktijkleren en de nieuwe subsidieregeling MDIEU.
SLIM-subsidie: investeren in duurzame inzetbaarheid van uw personeel
Wilt u als ondernemer scholing en personeelsontwikkeling stimuleren? De SLIM-subsidie is bedoeld voor bedrijven die bijvoorbeeld willen investeren in de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. U kunt SLIM-subsidie aanvragen voor:
- het doorlichten van uw bedrijf met als doel het opstellen van opleidings- of ontwikkelplannen;
- het laten opstellen van loopbaan- of ontwikkeladviezen;
- het laten ontwikkelen of invoeren van een methode die werknemers stimuleert hun kennis, vaardigheden en beroepshouding verder te ontwikkelen;
- het aanbieden van praktijkleerplaatsen voor een beroepsopleiding of een deel daarvan in de derde leerweg bij een erkend leerbedrijf.
Tip: samenwerkende mkb-bedrijven konden al een voorschot krijgen op het subsidiebedrag dat zij hadden aangevraagd. Sinds 2023 kunnen ook mkb'ers die zelfstandig een SLIM-aanvraag doen een voorschot krijgen van 50% over het subsidiebedrag. Hiermee kunt u de aanloopkosten van een project financieren.
Aanvragen SLIM-subsidie
Er zijn elk jaar drie openstellingen voor de SLIM-subsidie. Ben u mkb-ondernemer en wilt u zelfstandig een subsidieaanvraag indienen? Dat kan van 1 maart tot en met 30 maart en van 1 september tot en met 28 september. Voor samenwerkingsverbanden en grootbedrijven is de regeling geopend van 1 juni tot en met 27 juli.
Wilt u meer weten over de SLIM subsidie, download gratis het whitepaper 'Een leven lang leren en ontwikkelen? Zo maakt u slim gebruik van de SLIM-regeling'.
Subsidie Praktijkleren: investeren in toekomstig personeel
Veel ondernemers hebben last van de krapte op de arbeidsmarkt. Wilt u via het aanbieden van praktijkleerplaatsen investeren in toekomstig personeel? De subsidie Praktijkleren biedt een vergoeding voor de tijd die u in de begeleiding van deze leerling-werknemers stopt. De maximale uitkering bedraagt € 2.700 per praktijk- of werkleerplaats.
De subsidie Praktijkleren is bedoeld voor de volgende leerlingen:
- vmbo
- voortgezet speciaal onderwijs (VSO)
- praktijkonderwijs (PRO)
- mbo-beroepsbegeleidende leerweg (mbo-bbl)
- hbo
- wo (promovendi en technologisch ontwerpers in opleiding)
Tip: biedt u een leerplek aan voor mbo bbl-leerlingen in de landbouw, horeca of recreatie? Dan hebt u recht op een extra subsidie-uitkering.
Aanvragen subsidie Praktijkleren
Voor het schooljaar 2022 - 2023 kunt u van 2 juni tot en met 15 september 2023 subsidie aanvragen. Let wel op, de subsidie Praktijkleren stopt aan het einde van het jaar. Voor de periode 2024 – 2027 volgt een nieuw programma.
Wilt u meer weten over de subsidie Praktijkleren? Download gratis het whitepaper 'Praktijkleren: de juiste begeleiding, daar komt u verder mee'.
MDIEU: een maatwerkregeling voor duurzame inzetbaarheid
In september 2023 komt de overheid met een nieuwe subsidieregeling: de MDIEU Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden. Deze subsidieregeling is voor ondernemers die maatwerkafspraken willen maken over de duurzame inzetbaarheid van hun personeel. Daarnaast biedt de MDIEU subsidie voor uitkeringen aan werknemers die eerder willen stoppen met werken, bijvoorbeeld vanwege de zwaarte van hun werk.
U kunt subsidie aanvragen voor twee activiteiten:
- een sector- of bedrijfsanalyse: het maken van een analyse van de meerjarige opgaven op het gebied van duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden. Hierin moet beschreven staan welke inzet nodig is om ervoor te zorgen dat werknemers in de toekomst zo gezond mogelijk hun pensioen bereiken;
- een activiteitenplan: het maken van een plan om zoveel mogelijk werknemers gezond hun pensioen te laten halen door te investeren in duurzame inzetbaarheid.
Experts sociale innovatie
Wilt u meer weten over sociale innovatie? Of wilt u sparren over de subsidiemogelijkheden, zoals de SLIM-subsidie, subsidie Praktijkleren of de MDIEU subsidieregeling? Onze experts adviseren u graag.
Meer informatie of een keer sparren?
Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.


Neem contact met mij op


Download het whitepaper
Subsidie voor het opleiden van uw personeel
Download het whitepaper en bekijk wat uw subsidiemogelijkheden zijn voor het opleiden van uw medewerkers, zodat zij over de juiste expertise beschikken.
Ook interessant voor u
Samen maken we uw innovatie tot een succes
Epiic, expert in innovatiestrategie en -management
U werkt aan een veelbelovende innovatie en hebt hoge verwachtingen. Maar er zijn ook veel vragen. Hoe zorgt u voor een succesvolle businesscase? Hoe waarborgt u uw intellectueel eigendom? Waar vindt u de juiste mensen? Samen maken we uw innovatie toe een succes.


Zo maakt u slim gebruik van de SLIM-regeling
Download het whitepaper
Subsidieregeling SLIM voor mkb-ondernemers die hun medewerkers een leven lang willen laten leren en ontwikkelen op de werkvloer. Download het whitepaper.
Subsidies
Daarom een subsidietraject via Epiic
Door de bomen het bos kwijt? Geen zin in ingewikkelde trajecten? Epiic neemt u het volledige subsidietraject uit handen.
- Uitgekiend stappenplan
Het subsidielandschap is uitgebreid en complex. Daarom werken onze experts volgens een uitgekiend stappenplan. Zo weten we zeker dat geen kans onbenut blijft. - Van subsidieaanvraag tot eindverantwoording
Onze experts vragen niet alleen subsidie aan, ze weten ook alles van projectbegeleiding. Heel handig. Zo weet u zeker dat uw project aan alle voorwaarden voldoet en u geen voordeel misloopt. - Een echte gesprekspartner
Kennis van uw sector is een voorwaarde voor het laten slagen van uw project. Daarom zijn onze consultants altijd gespecialiseerd in een specifieke sector. En dat merkt u direct. U zit altijd aan tafel met een specialist die zich thuis voelt in de wereld die uw huis is.

