Placeholder for Mensen aan het brainstormenMensen aan het brainstormen

Sociale innovatie? Doe het met subsidie

Bij innovatie gaat het vaak om technologische vernieuwingen. Maar wist u dat sociale innovatie vaak veel meer impact heeft? De overheid ondersteunt met subsidies als SLIM, Praktijkleren en de nieuwe subsidieregeling MDIEU.

08 juni 2023

Waarom sociale innovatie?

Hoe laat je teams beter en slimmer samenwerken? Hoe zorg je ervoor dat medewerkers fit en blij hun pensioen halen? En hoe kun je beter gebruikmaken van de expertise die medewerkers in huis hebben? Het is zomaar een greep uit de vraagstukken waar bedrijven mee te maken hebben. En vaak wordt er top down gezocht naar oplossingen. Zonde. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat sociale innovatie vaak tot veel betere resultaten leidt. Eigenlijk heel logisch. Want wie weet er nu beter dan uw eigen medewerkers hoe je slimmer, sneller en efficiënter kunt werken?

Alle reden te investeren in sociale innovatie. En het mooie is: de overheid ondersteunt u graag met subsidies. Denk aan de SLIM-subsidie, de subsidie Praktijkleren en de nieuwe subsidieregeling MDIEU.

SLIM-subsidie: investeren in duurzame inzetbaarheid van uw personeel

Wilt u als ondernemer scholing en personeelsontwikkeling stimuleren? De SLIM-subsidie is bedoeld voor bedrijven die bijvoorbeeld willen investeren in de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. U kunt SLIM-subsidie aanvragen voor:

Tip: samenwerkende mkb-bedrijven konden al een voorschot krijgen op het subsidiebedrag dat zij hadden aangevraagd. Sinds 2023 kunnen ook mkb'ers die zelfstandig een SLIM-aanvraag doen een voorschot krijgen van 50% over het subsidiebedrag. Hiermee kunt u de aanloopkosten van een project financieren.

Aanvragen SLIM-subsidie

Er zijn elk jaar drie openstellingen voor de SLIM-subsidie. Ben u mkb-ondernemer en wilt u zelfstandig een subsidieaanvraag indienen? Dat kan van 1 maart tot en met 30 maart en van 1 september tot en met 28 september. Voor samenwerkingsverbanden en grootbedrijven is de regeling geopend van 1 juni tot en met 27 juli.

Wilt u meer weten over de SLIM subsidie, download gratis het whitepaper 'Een leven lang leren en ontwikkelen? Zo maakt u slim gebruik van de SLIM-regeling'.

Subsidie Praktijkleren: investeren in toekomstig personeel

Veel ondernemers hebben last van de krapte op de arbeidsmarkt. Wilt u via het aanbieden van praktijkleerplaatsen investeren in toekomstig personeel? De subsidie Praktijkleren biedt een vergoeding voor de tijd die u in de begeleiding van deze leerling-werknemers stopt. De maximale uitkering bedraagt € 2.700 per praktijk- of werkleerplaats.

De subsidie Praktijkleren is bedoeld voor de volgende leerlingen:

Tip: biedt u een leerplek aan voor mbo bbl-leerlingen in de landbouw, horeca of recreatie? Dan hebt u recht op een extra subsidie-uitkering.

Aanvragen subsidie Praktijkleren

Voor het schooljaar 2022 - 2023 kunt u van 2 juni tot en met 15 september 2023 subsidie aanvragen. Let wel op, de subsidie Praktijkleren stopt aan het einde van het jaar. Voor de periode 2024 – 2027 volgt een nieuw programma.

Wilt u meer weten over de subsidie Praktijkleren? Download gratis het whitepaper 'Praktijkleren: de juiste begeleiding, daar komt u verder mee'.

MDIEU: een maatwerkregeling voor duurzame inzetbaarheid

In september 2023 komt de overheid met een nieuwe subsidieregeling: de MDIEU Maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden. Deze subsidieregeling is voor ondernemers die maatwerkafspraken willen maken over de duurzame inzetbaarheid van hun personeel. Daarnaast biedt de MDIEU subsidie voor uitkeringen aan werknemers die eerder willen stoppen met werken, bijvoorbeeld vanwege de zwaarte van hun werk.

U kunt subsidie aanvragen voor twee activiteiten:

Experts sociale innovatie

Wilt u meer weten over sociale innovatie? Of wilt u sparren over de subsidiemogelijkheden, zoals de SLIM-subsidie, subsidie Praktijkleren of de MDIEU subsidieregeling? Onze experts adviseren u graag.

Meer informatie of een keer sparren?

Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.

Neem contact met ons op
Placeholder for Patrick VerschurePatrick Verschure
Neem contact met mij op

Patrick Verschure
Consultant innovatie bij Epiic

Bel: 06-53186164

Linkedin
whitepaper
Placeholder for Stage werkleerplaats - PraktijklerenStage werkleerplaats - Praktijkleren

Download het whitepaper

Subsidie voor het opleiden van uw personeel

Download het whitepaper en bekijk wat uw subsidiemogelijkheden zijn voor het opleiden van uw medewerkers, zodat zij over de juiste expertise beschikken.

Ook interessant voor u

Placeholder for Stagiair in garage aan het werkStagiair in garage aan het werk
Subsidies en personeel
NieuwsOok in 2024 subsidie Praktijkleren voor leerling-werknemers

Heeft u in 2024 een leerling-werknemer begeleid in uw bedrijf? Dan kunt u aan het eind van het schooljaar weer de subsidie Praktijkleren aanvragen.

Placeholder for Stage werkleerplaats - PraktijklerenStage werkleerplaats - Praktijkleren
Subsidies en personeel
NieuwsGa nu samen voor SLIM

Vindt u het belangrijk te investeren in de kennis en groei van uw medewerkers? Dan kunt u op drie momenten in 2024 de SLIM-subsidie aanvragen. Wees er wel op tijd bij. De SLIM-regeling is populair!

Placeholder for Stagiaires leren in een fabriekStagiaires leren in een fabriek
Subsidies en personeel
NieuwsSubsidie Praktijkleren ook voor Derde Leerweg

Veel werkgevers weten dat zij de subsidie Praktijkleren kunnen aanvragen voor het begeleiden van leerlingen die een Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) volgen. Minder bekend is dat deze subsidie ook geldt voor de Derde Leerweg. De voorwaarden op een rij.

Placeholder for Oudere werknemer in fabriekOudere werknemer in fabriek
Subsidies en personeel
NieuwsMDIEU voor duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden

Vindt u het als ondernemer belangrijk dat uw medewerkers gezond kunnen doorwerken tot hun pensioen? Of wilt u oudere werknemers met zwaar werk de mogelijkheid geven eerder te stoppen met werken? Dan biedt de MDIEU interessante mogelijkheden.

Placeholder for Ontwikkelen personeelOntwikkelen personeel
Subsidies en personeel
NieuwsSamen werken aan personeelsontwikkeling met SLIM-subsidie

Eenmaal per jaar kunt u samen met andere mkb'ers SLIM-subsidie aanvragen. Bijvoorbeeld voor het maken van ontwikkelplannen of een nieuwe leermethode.

Placeholder for leerling mbo werk aan machine in praktijkonderwijsleerling mbo werk aan machine in praktijkonderwijs
Subsidies en personeel
NieuwsBetere aansluiting onderwijs op arbeidsmarkt? In 2024 weer RIF-subsidie

Het beroepsonderwijs moet beter aansluiten op onze arbeidsmarkt. Via het Regionaal Investeringsfonds mbo (RIF) wil de overheid projecten stimuleren die hieraan bijdragen. Heeft u een idee? In 2024 kunt u tot € 2,5 miljoen subsidie aanvragen per project.

Placeholder for TipsTips
Subsidies en personeel
ArtikelSubsidie Praktijkleren, dit zijn de tips & tricks

Bent u een leerwerkbedrijf, heeft u het afgelopen schooljaar leerlingen begeleid en wilt u in aanmerking komen voor de subsidie Praktijkleren? Dit zijn de tips & tricks om te voldoen aan de voorwaarden van de subsidie Praktijkleren en om maximale subsidie te behalen.

Placeholder for Video innovatie still 1Video innovatie still 1

Samen maken we uw innovatie tot een succes

Epiic, expert in innovatiestrategie en -management

U werkt aan een veelbelovende innovatie en hebt hoge verwachtingen. Maar er zijn ook veel vragen. Hoe zorgt u voor een succesvolle businesscase? Hoe waarborgt u uw intellectueel eigendom? Waar vindt u de juiste mensen? Samen maken we uw innovatie toe een succes.

whitepaper
Placeholder for Medewerkers samen aan tafelMedewerkers samen aan tafel

Zo maakt u slim gebruik van de SLIM-regeling

Download het whitepaper

Subsidieregeling SLIM voor mkb-ondernemers die hun medewerkers een leven lang willen laten leren en ontwikkelen op de werkvloer. Download het whitepaper.

Subsidies

Daarom een sub­si­die­tra­ject via Epiic

Door de bomen het bos kwijt? Geen zin in ingewikkelde trajecten? Epiic neemt u het volledige subsidietraject uit handen.

  • Uitgekiend stappenplan
    Het subsidielandschap is uitgebreid en complex. Daarom werken onze experts volgens een uitgekiend stappenplan. Zo weten we zeker dat geen kans onbenut blijft.
  • Van subsidieaanvraag tot eindverantwoording
    Onze experts vragen niet alleen subsidie aan, ze weten ook alles van projectbegeleiding. Heel handig. Zo weet u zeker dat uw project aan alle voorwaarden voldoet en u geen voordeel misloopt.
  • Een echte gesprekspartner
    Kennis van uw sector is een voorwaarde voor het laten slagen van uw project. Daarom zijn onze consultants altijd gespecialiseerd in een specifieke sector. En dat merkt u direct. U zit altijd aan tafel met een specialist die zich thuis voelt in de wereld die uw huis is.
Nieuwsbrief
Placeholder for Nieuwsbrief aanmeldenNieuwsbrief aanmelden

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws