Placeholder for Euro tekens op groen vlakEuro tekens op groen vlak

Steeds meer ondernemers vragen Milieu-investeringsaftrek aan. Jij ook?

In 2023 zijn wederom meer aanvragen gedaan voor de Milieu-investeringsaftrek dan vorige jaren. Steeds meer bedrijven weten hun weg te vinden naar fiscaal voordeel als zij investeren in duurzame bedrijfsmiddelen en milieuvriendelijke materialen. Behoor jij ook tot de ondernemers die slim investeren?

28 juni 2024

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) is een fiscaal instrument waarmee de overheid ondernemers wil stimuleren een duurzame keuze te maken als zij investeren. Wanneer een ondernemer kiest voor het duurzame alternatief kan hij, afhankelijk van de investering, een percentage aftrekken van de winstbelasting. Met dit fiscale voordeel probeert de overheid het prijsverschil te compenseren.

De voordeelpercentages verschillen per investeringspost en kunnen oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Bij veel bedrijfsmiddelen wordt de MIA gecombineerd met de mogelijkheid tot de willekeurige afschrijving Vamil. Deze combinatie geeft de ondernemer nog meer voordeel, waardoor de drempel voor het maken van een duurzame keuze verder omlaag gaat.

Ontwikkelingen in de Milieulijst

Alle investeringen die in aanmerking komen voor de MIA staan op de Milieulijst. Deze lijst wordt elk jaar herzien. Dit betekent dat investeringen verdwijnen, worden toegevoegd of dat specifieke eisen worden aangepast. Ook is het mogelijk dat wordt besloten om een investering in een categorie hoger of lager te plaatsen.

MIA in 2023

In 2023 hebben ondernemers in totaal 12.757 aanvragen ingediend. Deze investeringen waren samen goed voor een bedrag van € 5,8 miljard. Dit is maar liefst € 2 miljard meer dan in 2022. Populair waren investeringen die vallen onder circulaire woningen en gebouwen. Het investeringsbedrag voor deze categorie was in 2023 twee keer zo hoog als in 2022.

Opvallend is dat bedrijven er duidelijk voor kozen om te investeren in aanpassingen van productieprocessen om grondstoffen te besparen. Daarnaast was er een afname in investeringen in innovatieve recyclingapparatuur.

Investeringen in duurzame mobiliteit namen ook toe. In 2023 lagen deze investeringen een derde hoger dan in 2022. Het merendeel van de investeringen betrof elektrisch vervoer, zoals bestelauto’s, vrachtwagens, bussen en mobiele werktuigen.

Traditiegetrouw zijn veel investeringscategorieën op de Milieulijst gericht op de landbouw. In 2023 zijn 2.400 aanvragen ingediend, met een totale waarde van ongeveer € 0,5 miljard. Het grootste deel van de investeringen ging afgelopen jaar naar Groen Label Kassen.

Kansen MIA voor 2024

Ook in 2024 biedt de Milieu-investeringsaftrek weer veel kansen op fiscaal voordeel. Check dus altijd de mogelijkheden die de Milieulijst biedt als je een duurzame investering wilt doen. Heb je een bedrijfsmiddel op het oog, maar kun je dit niet terugvinden in de Milieulijst? Graag kijken we samen naar de opties. Door onze ervaring hebben we bijvoorbeeld veel kennis van de generieke codes. Onder deze codes kun je investeringen melden die bijvoorbeeld grondstoffen besparen. Deze aanvragen vergen specifieke kennis en vragen meer aandacht. Maar het te verkrijgen oordeel is dit meer dan waard.

Kortom, wil je investeren? Neem contact op om geen voordeel mis te lopen.

Meer informatie of een keer sparren?

Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.

Neem contact met ons op
Placeholder for Maarten RommeMaarten Romme
Neem contact met mij op

Maarten Romme
Consultant innovatie bij Epiic

Bel: 06-10811042

Linkedin
Whitepaper
Placeholder for Groene landbouwGroene landbouw

Download het whitepaper

Fiscaal voordeel investering met EIA en MIA

Wil je investeren in energiezuinige en/of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Vraag fiscaal voordeel aan via de EIA en MIA\Vamil. Download het whitepaper.

Ook interessant

Placeholder for Stal koeienStal koeien
NieuwsBelangrijkste wijzigingen Milieulijst en Energielijst landbouw 2024

De Rijksdienst voor Ondernemers (RVO) heeft de nieuwe Milieulijst en Energielijst voor 2024 uitgebracht. Beide lijsten bieden de agrosector net als andere jaren weer veel interessante kansen. Er zijn een aantal wijzigingen ten opzichte van vorig jaar. De belangrijkste aanpassingen en nieuwe categorieën hebben wij voor je op een rij gezet.

Placeholder for Electrische auto wordt geladenElectrische auto wordt geladen
ArtikelFiscaal voordeel voor elke investerende ondernemer

Met de fiscale regelingen Energie-investeringsaftrek (EIA) en Milieu-investeringsaftrek (MIA) kun je behoorlijk fiscaal voordeel behalen.

Placeholder for Zonnepanelen gebouwZonnepanelen gebouw
WhitepaperDuurzaam bedrijfspand? Fiscaal voordeel en subsidie

Wil je investeren in de bouw of verbouw van een bedrijfspand? Download het gratis whitepaper en lees alles over uw subsidiekansen.

Nieuwsbrief
Placeholder for Nieuwsbrief aanmeldenNieuwsbrief aanmelden

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws