

Subsidie voor het verduurzamen van je bedrijfspand
Het verduurzamen van de economie staat hoog op de prioriteitenlijst van de Nederlandse overheid. Hoewel veel ondernemers hier graag hun steentje aan bijdragen, blijkt uit onderzoek dat het hen vaak ontbreekt aan tijd en geld. Subsidies kunnen helpen.
Wat zijn de subsidiemogelijkheden voor het verduurzamen van je bedrijfspand?
Om een deel van de kosten voor de verduurzaming van je bedrijfspand te vergoeden, zijn er verschillende mogelijkheden. Hoofdzakelijk biedt de overheid je twee opties: subsidies en fiscale voordelen. Het verschil tussen deze twee mogelijkheden is dat je met een subsidie daadwerkelijk geld op de rekening overgemaakt krijgt, terwijl een fiscaal voordeel een extra aftrekpost op de vennootschaps- of inkomstenbelasting betreft.
Fiscale voordelen bij het verduurzamen van je bedrijfspand
Voor investeringen in bedrijfsmiddelen die leiden tot een energiebesparing van je bedrijfspand en/of bedrijfsactiviteiten biedt de Nederlandse overheid fiscaal voordeel via de Energie-investeringsaftrek (EIA). Ondernemers kunnen hiermee een fiscaal voordeel behalen van 40% van het investeringsbedrag.
Met de fiscale stimuleringsmaatregelen Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) stimuleert de Nederlandse overheid investeringen in machines, apparaten en andere milieu- en welzijnsvriendelijke bedrijfsmiddelen. Door de MIA kun je profiteren van een extra aftrekmogelijkheid van de fiscale winst. De hoogte van de aftrek is afhankelijk van de categorie waarin de investering valt (27% tot 45% van het investeringsbedrag). Met de Vamil kun je de investering willekeurig afschrijven. Wil je weten of je bedrijfsmiddel in aanmerking komt voor de MIA en/of Vamil? Check de Milieulijst.
Wil je investeren in energiezuinige en/of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Download ons gratis whitepaper.
Subsidiemogelijkheden verduurzamen bedrijfspand
De overheid zet de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) in om ondernemers te stimuleren om te investeren in duurzaamheid. Als je je bedrijfspand gaat verduurzamen met de aanschaf van een zonneboiler of warmtepomp kan dit je een mooie tegemoetkoming opleveren. De exacte hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type apparaat waarin je investeert. Maar als het apparaat in aanmerking komt, bedraagt de subsidie vaak enkele duizenden euro’s.
Daarnaast kunt je gebruikmaken van de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++). Je kunt subsidie krijgen voor het reduceren van CO2 en het produceren van groene energie uit hernieuwbare bronnen zoals biomassa, geothermie, water, wind en zon. Denk hierbij aan het investeren in zonnepanelen, windmolens en biomassaketels. De hoogte van de te verkrijgen subsidie wordt berekend op basis van CO2-reductie.
Dien op tijd je subsidieaanvraag in?
Het verschilt per regeling wanneer je een subsidieaanvraag moet indienen. Bij sommige subsidieregelingen is dit al in de offertefase. Bij andere subsidieregelingen moet je binnen drie maanden na het tekenen van de koopovereenkomst een aanvraag ingediend hebben. Ons advies is om in de offertefase al na te denken over subsidiemogelijkheden.


Download het whitepaper
Fiscaal voordeel investering met EIA en MIA
Wil je investeren in energiezuinige en/of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Vraag fiscaal voordeel aan via de EIA en MIA\Vamil. Download het whitepaper.


Wil je meer weten over subsidies voor het verduurzamen van je bedrijfspand? Neem contact met ons op


Patrick Verschure
Consultant innovatie, Epiic
Ook interessant voor je
Epiic neemt het volledige subsidietraject uit handen
Daarom een subsidietraject via Epiic
Wil je je innovatiekracht vergroten? Of wil je investeren, bijvoorbeeld in duurzame bedrijfsmiddelen of personeel? Vaak gaat het om kostbare trajecten. Overheden zien gelukkig het belang. Er zijn veel interessante subsidies.

