Placeholder for DoolhofDoolhof

Aandachtspunten voor startende ondernemers

Tips bij het succesvol uitvoeren van een subsidietraject.

15 juli 2022

Subsidiemogelijkheden startende ondernemers

Gefeliciteerd! Een eigen bedrijf, wat een mijlpaal. Er komen vast veel zaken op je af. Een daarvan is de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor de ontwikkeling van je product of dienst. Een kans die je niet moeten laten lopen!

Een pas gestarte onderneming maakt vaak nog geen of slechts weinig winst. Dat gaat na verloop van tijd waarschijnlijk beter, maar om starters te helpen, geeft de overheid met verschillende subsidies en startersregelingen een zetje in de goede richting.

Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO)

Met de fiscale stimuleringsregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) compenseert de Nederlandse overheid een deel van de loonkosten en overige kosten en uitgaven voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O), ook wel R&D genoemd. Je kunt WBSO aanvragen voor twee soorten projecten, namelijk ontwikkeling van producten, processen of programmatuur of technisch-wetenschappelijk onderzoek.

In de praktijk betekent de subsidieregeling dat je minder loonheffing afdraagt. Zelfstandigen krijgen een vaste aftrek voor S&O; je moet dan wel minstens vijfhonderd S&O-uren maken om gebruik te kunnen maken van de subsidieregeling. Goed om te weten is dat startups nog extra fiscale kortingen kunnen krijgen. Je bedrijf is een startup voor deze regeling als je korter dan vijf jaar loonbelastingplichtig bent.

Mkb Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT)

De subsidieregeling Mkb Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) heeft tot doel de betrokkenheid van het mkb bij de Topsectoren over regiogrenzen heen te versterken. De gesubsidieerde activiteit (ontwikkeling innovatief product, productieproces of dienst) moet passen binnen de Regionale Innovatiestrategie en deel uitmaken van of gericht zijn op de internationale topclusters, nationale topclusters of crossovers van één of meerdere topclusters.
De haalbaarheidsprojecten binnen de MIT zijn perfect voor jou als starter. Met dit instrument kun je subsidie aanvragen voor haalbaarheidsprojecten, die technische en economische risico’s in kaart brengen. Dit kan deels aangevuld worden met industrieel onderzoek of experimentele ontwikkeling.

Praktische tips voor het aanvragen van subsidie

Hoe innovatiever en vernieuwender je bedrijf of product is, hoe meer regelingen er zijn waarop je aanspraak kunt maken. Goede subsidiekansen zijn er over het algemeen voor de ontwikkeling van nieuwe producten, technisch-wetenschappelijk onderzoek, verminderen van uitstoot van schadelijke stoffen, de sector naar een hoger niveau tillen en investeringen in energie- en milieubesparing.

Voordat we over kunnen gaan tot het aanvragen van subsidie zijn er enkele aandachtspunten. Bijvoorbeeld dat je project nog niet gestart mag zijn en je product nog niet uitontwikkeld is. Ook moet je kunnen aantonen dat je zonder de subsidie niet kunt starten of lastiger kunt starten met de ontwikkeling van je product of dienst. Daarnaast zijn er een aantal belangrijke zaken voor het succesvol uitvoeren van het subsidietraject.

Meer informatie of een keertje sparren?

Samen maken we dromen waar.

Neem contact op met Celine
Placeholder for Celine HuiskampCeline Huiskamp
Meer weten over de subsidiekansen voor je innovatie? Neem contact met mij op

Celine Huiskamp
Consultant innovatie bij Epiic

Bel: 06-47928531

Linkedin
Whitepaper
Placeholder for Robotarm schudt hand van manRobotarm schudt hand van man

Download het whitepaper

Fiscale stimuleringsregeling voor uw R&D projecten

Financiële lasten van speur- en ontwikkelingswerk verlagen en voer je deze werkzaamheden zelf als onderneming uit? Behaal nu fiscaal voordeel met WBSO.

Subsidies

Daarom een sub­si­die­tra­ject via Epiic

Door de bomen het bos kwijt? Geen zin in ingewikkelde trajecten? Epiic neemt u het volledige subsidietraject uit handen.

  • Uitgekiend stappenplan
    Het subsidielandschap is uitgebreid en complex. Daarom werken onze experts volgens een uitgekiend stappenplan. Zo weten we zeker dat geen kans onbenut blijft.
  • Van subsidieaanvraag tot eindverantwoording
    Onze experts vragen niet alleen subsidie aan, ze weten ook alles van projectbegeleiding. Heel handig. Zo weet u zeker dat uw project aan alle voorwaarden voldoet en u geen voordeel misloopt.
  • Een echte gesprekspartner
    Kennis van uw sector is een voorwaarde voor het laten slagen van uw project. Daarom zijn onze consultants altijd gespecialiseerd in een specifieke sector. En dat merkt u direct. U zit altijd aan tafel met een specialist die zich thuis voelt in de wereld die uw huis is.
Placeholder for Hardt HyperloopHardt Hyperloop

Subsidie brengt droom Hardt Hyperloop weer stukje dichterbij

Klantverhaal Hardt Hyperloop, Max Wink

Subsidies

Wilt u uw innovatiekrachten vergroten? Of wilt u investeren, bijvoorbeeld in duurzame bedrijfsmiddelen of uw personeel. Er zijn vele subsidiemogelijkheden.