Waterstof: de kansen voor de ondernemer
Waterstof zorgt voor een schonere toekomst. Als ondernemer bijdragen? Het Nationaal Waterstof Programma biedt tal van interessante subsidies. Bijvoorbeeld voor de opschaling van waterstofproductie, het bouwen van waterstoftankstations en het toepassen van waterstof in mobiliteit en transport.
Waterstof als duurzamer alternatief
Waterstof is het meest eenvoudige en lichtgewicht chemische element op aarde, het meest voorkomende element in het heelal en een van de basiselementen van water. Maar waterstof is óók: een focuspunt voor innovatie op gebied van duurzaamheid.
Waterstof wint de laatste jaren aan populariteit, mede doordat het wordt gezien als dé duurzame vervanging voor fossiele brandstoffen. Bij verbranding van waterstof komt waterdamp vrij. Dit in plaats van CO2 dat vrijkomt bij fossiele brandstof en dat zo schadelijk is voor ons milieu. Doordat waterstof een duurzamer alternatief moet zijn voor aardgas, benzine en diesel, onderzoeken talloze innovatieve bedrijven hoe zij waterstof kunnen toepassen in hun sector. Denk aan mobiliteit, elektriciteit en de industrie.
Waarom wordt waterstof dan niet al overal voor gebruikt?
Waterstof is niet altijd duurzaam. Waterstof kan op verschillende manieren geproduceerd worden en krijgt op basis daarvan een kleur toegewezen. Blauwe en grijze waterstof worden geproduceerd door water met aardgas te laten reageren. Hierbij komt nog steeds CO2 vrij. Bij groene waterstof wordt water door elektriciteit gesplitst in waterstof en zuurstof. Wanneer deze elektriciteit wordt opgewekt uit zonne- of windenergie is waterstof volledig groen. Alleen deze volledig groene waterstofproductie is vrij van CO2-uitstoot.
Echter …
De productie van deze groene waterstof is zeer energie-intensief. De elektrolyse om groene waterstof te produceren is inefficiënt. Dit komt doordat er bij de elektrolyse veel elektrische energie verloren gaat. Het kan dus simpelweg efficiënter zijn om die elektrische energie direct te gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van huishoudens of het laten rijden van elektrische auto’s.
Veelbelovende toekomst
Dit neemt niet weg dat waterstof een veelbelovende toekomst kent. Vooral bedrijven in de mobiliteit, elektriciteitssector en de industrie kunnen waterstof inzetten om de mondiale CO2-uitstoot te reduceren. In het Klimaatakkoord voor 2030 is meegenomen dat de productie van groene elektriciteit moet worden opgeschaald. Doel is om in 2032 maar liefst 8 gigawatt (!) aan elektrisch vermogen voor elektrolyse te realiseren voor waterstofproductie. Om dit te kunnen bereiken is er een Nationaal Waterstof Programma (NWP) opgesteld.
Nationaal Waterstof Programma
Binnen het Nationaal Waterstof Programma worden er subsidies uitgegeven voor de bouw van groene waterstoffabrieken. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat werkt hiervoor nauw samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Er zijn verschillende subsidieregelingen in het leven geroepen voor de opschaling van waterstofproductie via elektrolyse, het bouwen van waterstoftankstations en het toepassen van waterstof in mobiliteit en transport.
Horizon Europe
Een van de programma’s die kansen biedt is het Horizon Europe programma. Dit programma richt zich op onderzoek, technische ontwikkeling en innovatie binnen Europa. Binnen de pijler Wereldwijde uitdagingen en industriële concurrentie ligt de nadruk op de aanpak van wereldwijde vraagstukken én het bevorderen van de concurrentie binnen zes clusters. De clusters klimaat, energie en mobiliteit bieden mogelijkheden voor waterstofprojecten.
DEI-regeling
Ook de DEI+-regeling biedt kansen voor waterstofprojecten, en wel voor praktijkexperimenten, pilots en demonstratieprojecten. Voorwaarde is dat een project bijdraagt aan het op een kosteneffectieve manier reduceren van CO2-emissies. Een andere belangrijke eis is dat een project plaatsvindt in een representatieve omgeving.
Subsidieadvies, consortiumvorming en projectmanagement
Waterstof biedt een schonere toekomst. Het is aan ondernemers en de maatschappij om samen te bepalen hoe snel die toekomst het heden wordt. Wil je weten of je project in aanmerking komt voor een van de subsidies uit het Nationaal Waterstof Programma? Ben je op zoek naar partners voor het vormen een consortium? Of heb je vragen over het organiseren van het projectmanagement van je innovatie? Dankzij een groot netwerk binnen de waterstofbranche en kennis van de ontwikkelingen in deze sector is Epiic je partner.
Meer informatie of een keer sparren?
Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.
Neem contact met mij op
Ook interessant voor je