Subsidiefocus heet voortaan Epiic Daarom Epiic

Placeholder for Tips en tricksTips en tricks

Zes tips voor innoveren in onzekere tijden

Elke ondernemer zal beamen dat innoveren belangrijk is. Maar hoe zit dat in tijden van onzekerheid? En, als je dan gaat innoveren, hoe zorg je er dan voor dat het een succes wordt? Zes tips.

19 januari 2023

Roerig 2022

Inflatie, geopolitieke spanningen, energiecrisis, krappe arbeidsmarkt, stikstofdossier… 2022 was beslist een roerig jaar. Toch waren er ook hoogtepunten. En die betroffen vaak innovatieve ontwikkelingen. Zo voorspelde AlphaFold met kunstmatige intelligentie hoe eiwitten zich driedimensionaal opvouwen, zagen we via de James Webb Space Telescope verborgen gebieden waar sterren en zonnestelsels gevormd worden, werd er volop geëxperimenteerd met emissieloos materieel en nog veel meer.

Waarom innoveren?

Innovatie dus, en dat in onzekere tijden. Eigenlijk heel logisch. Want innovatie zorgt voor keuzemogelijkheden, iets wat in tijden van (toenemende) onzekerheid en complexiteit veel waarde heeft. Als organisatie creëer je met innovatie namelijk meer mogelijkheden om aan te kunnen passen en wendbaar te blijven. Het innovatieproces speelt daarbij een cruciale rol. Zo is het belangrijk niet alleen te zoeken naar het bekende. Juist toevallige gebeurtenissen leiden vaak tot nieuwe inzichten of innovatieve technologieën. Zo is een van de bekendste toevalstreffers de ontdekking van penicilline. Het laat zien dat je toeval en chaos moet benutten, niet moet uitsluiten.

Zes tips succesvolle innovatie

Innoveren is dus belangrijk, juíst in onzekere tijden. Maar hoe zorg je ervoor dat een innovatie dan ook een succes wordt? Zes tips.

1. Bij innovatie is het belangrijk voordelen van schaalgrootte te benutten en ervoor te zorgen dat een innovatieproces wendbaar genoeg is. Dit is essentieel om de beste kansen snel en besluitvaardig te kunnen spotten en grijpen. Een innovatiescan en technologie roadmapping kunnen helpen uw organisatie voor te bereiden op strategische en innovatieve uitdagingen.

2. Succesvol innoveren kost veel geld. Afhankelijk van uw doelstellingen en de fase waarin uw bedrijf zich bevindt, zijn er veel financieringsmogelijkheden. En ook op het gebied van subsidies zijn er veel mogelijkheden.

3. De ontwikkeling van de James Webb Space Telescope was geen solistisch project. Zowel Amerikaanse, Europese als Canadese ruimtevaartorganisaties speelden een rol. Een mooi voorbeeld van het belang van de juiste samenwerkingspartners. Dat kunnen andere bedrijven zijn, maar ook kennisinstellingen of andersoortige organisaties. Duurzame samenwerkingen worden vaak als zeer waardevol ervaren. Zelfs na afloop van een innovatietraject.

4. Externe markt- en klantinzichten zijn van cruciaal belang bij het realiseren van innovatieve waardeproposities. Marktonderzoek, verkoop- en opschalingsstrategie zijn onderdeel van een goede businesscase.

5. Goed projectmanagement is cruciaal bij innovatieprojecten. Projectmanagement moet sterk gericht zijn op het beheersen en monitoren van inhoudelijke kwaliteit, kosten, tijd, organisatie en informatie om (innovatieve)projecten tot een succes te maken.

6. Het beschermen van Intellectueel eigendom is belangrijk. U wilt tenslotte niet in conflict komen met andere partijen over bijvoorbeeld octrooirechten. Denk dus goed na hoe u nieuwe producten, diensten of processen juridisch kunt verankeren.

Meer informatie of een keer sparren?

Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.

Neem contact met ons op
Placeholder for Maarten RommeMaarten Romme
Neem contact met mij op

Maarten Romme
Consultant innovatie bij Epiic

Bel: 06-10811042

Linkedin

Ook interessant voor u

Placeholder for Lancering raketLancering raket
NieuwsInnoveren in Gelderland? Dat kan met de Groeiversneller

Heeft u als mkb’er in Gelderland de ambitie om te groeien? Maak gebruik van de Groeiversneller.

Placeholder for Mannen beklimmen rotsMannen beklimmen rots
ArtikelHet kan wél, succesvolle innovatieprojecten

Om van belang te blijven voor klanten en onze maatschappij is het essentieel te innoveren. Maar hoe zorg je ervoor dat die innovaties ook echt slagen? De experts van Epiic adviseren u over een succesvolle aanpak.

Placeholder for Uitrusting bergklimmenUitrusting bergklimmen
ArtikelInnoveren als kerncompetentie, hoe zorg je daarvoor?

Organisaties willen relevant blijven, nu en in de toekomst. Maar hoe doe je dat op een moment dat bijna niets meer voorspelbaar is? De wetenschap wijst vaak naar innovatie als de oplossing. Maar hoe maak je van innovatie een kerncompetentie in je organisatie?

Nieuwsbrief
Placeholder for Nieuwsbrief aanmeldenNieuwsbrief aanmelden

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws