Samen de tuinbouwsector biodiverser maken?
De weg naar meer biodiversiteit, die leer je gewoon op vakantie.
Transitie naar meer biodiversiteit
De zomervakantie zit er weer op, althans voor mij. Dit keer bleven we dichtbij huis. Ver weg van extreme weersomstandigheden op veel andere plekken in de wereld. Vooral de zomerperiode laat steeds weer zien dat klimaatverandering niet meer te ontkennen valt.
We belandden op een biodynamische boerderijcamping in Oostkapelle. Tussen de vrij rondscharrelende kippen, koeien en letterlijk aanmodderende varkentjes kwamen we helemaal in de vakantiemodus. En hoewel ik allang niet meer aan mijn werk dacht, werd ik toch aan het denken gezet. In de gemeenschappelijke ruimte hing namelijk een prachtige poster; ik denk door een kind voor school gemaakt.
Biodiversiteit als kracht
Heel eenvoudig verwoord schetst deze poster de transitie naar een tuinbouwsector met een grotere biodiversiteit. Een gezonde, levende bodem is een voorwaarde voor weerbare planten en een goede oogst. Niet voor niets opereert het tuinbouw- en veredelingsteam van Epiic onder de naam ‘Bodem & plant’.
Nu snap ik best dat bovenstaande poster een te simpele weergave is van de werkelijkheid. En ook dat we niet heel de wereld kunnen voeden met biodynamische teelt. Wel zien we steeds vaker dat ook meer conventionele teelten biodiversiteit, een gezonde bodem en plantweerbaarheid als uitgangspunten nemen. Dit is een gigantische verschuiving in denken. Kort door de bocht: waar voorheen een steriele bodem of substraat voorwaarde was om alleen het gewenste gewas te laten groeien, wordt bodemleven nu steeds meer als kracht gezien. Het laat de plant beter groeien en maakt hem weerbaarder.
Tal van initiatieven
Gelukkig zien wij ook bij onze klanten tal van initiatieven om deze manier van werken te integreren in de conventionele akker- en glastuinbouw. Zo maakt Van der Knaap uit Wateringen steeds meer gebruik van activering en sturing van het bodemleven in substraten. Zie voor een uitleg ook de talkshow waaraan ze als ervaringsdeskundige deelnamen. Een ander voorbeeld zijn de groenbemestermengsels die DSV Zaden ontwikkelt. Groenbemestermengsels worden vóór de teelt van akkerbouwgewassen ingezaaid en vervolgens ondergeploegd. Deze mengsels zorgen voor meer biomassa en een actiever bodemleven, verbeteren de bodemweerbaarheid en maken stikstof uit de lucht beschikbaar als voedsel voor planten. Ook houdt het stikstof in de bodem vast wat beschermt tegen uitspoeling richting het grondwater.
Samen naar een meer biodiverse sector
Werk je ook aan een project om biodiversiteit te vergroten, de bodem gezonder te maken en/of plantweerbaarheid te verbeteren? Laat het ons weten. We trekken graag samen op om de tuinbouw- en veredelingssector biodiverser en daarmee de wereld een beetje mooier te maken. Heb je vragen op het gebied van financiering? Wil je meer weten over businesscase development of projectmanagement? Onze experts adviseren je graag.
Meer informatie of een keer sparren?
Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.
Neem contact met mij op
Ook interessant voor u
Online talkshow 'Samen naar een circulaire keten
Heb je de talkshow gemist? Je kunt de talkshow via onderstaande button bekijken.