Placeholder for Plantje in twee handenPlantje in twee handen

Samen de tuinbouwsector biodiverser maken?

De weg naar meer biodiversiteit, die leer je gewoon op vakantie.

Transitie naar meer biodiversiteit

De zomervakantie zit er weer op, althans voor mij. Dit keer bleven we dichtbij huis. Met de kennis van nu een gelukkige keuze. Ver weg van de extreme weersomstandigheden op veel andere plekken in de wereld. Ook deze zomer liet weer zien dat de gevolgen van klimaatverandering niet meer vallen te ontkennen.

We belandden op een biodynamische boerderijcamping in Oostkapelle. Tussen de vrij rondscharrelende kippen, koeien en letterlijk aanmodderende varkentjes kwamen we helemaal in de vakantiemodus. En hoewel ik allang niet meer aan mijn werk dacht, werd ik toch aan het denken gezet. In de gemeenschappelijke ruimte hing namelijk een prachtige poster; ik denk door een kind voor school gemaakt.

Placeholder for PosterPoster

Biodiversiteit als kracht

Heel eenvoudig verwoord schetst deze poster de transitie naar een tuinbouwsector met een grotere biodiversiteit. Een gezonde, levende bodem is een voorwaarde voor weerbare planten en een goede oogst. Niet voor niets opereert het tuinbouw- en veredelingsteam van Epiic onder de naam ‘Bodem & plant’.

Nu snap ik best dat bovenstaande poster een te simpele weergave is van de werkelijkheid. En ook dat we niet heel de wereld kunnen voeden met biodynamische teelt. Wel zien we steeds vaker dat ook meer conventionele teelten biodiversiteit, een gezonde bodem en plantweerbaarheid als uitgangspunten nemen. Dit is een gigantische verschuiving in denken. Kort door de bocht: waar voorheen een steriele bodem of substraat voorwaarde was om alleen het gewenste gewas te laten groeien, wordt bodemleven nu steeds meer als kracht gezien. Het laat de plant beter groeien en maakt hem weerbaarder.

Tal van initiatieven

Gelukkig zien wij ook bij onze klanten tal van initiatieven om deze manier van werken te integreren in de conventionele akker- en glastuinbouw. Zo maakt Van der Knaap uit Wateringen steeds meer gebruik van activering en sturing van het bodemleven in substraten. Zie voor een uitleg ook de talkshow waaraan ze als ervaringsdeskundige deelnamen. Een ander voorbeeld zijn de groenbemestermengsels die DSV Zaden ontwikkelt. Groenbemestermengsels worden vóór de teelt van akkerbouwgewassen ingezaaid en vervolgens ondergeploegd. Deze mengsels zorgen voor meer biomassa en een actiever bodemleven, verbeteren de bodemweerbaarheid en maken stikstof uit de lucht beschikbaar als voedsel voor planten. Ook houdt het stikstof in de bodem vast wat beschermt tegen uitspoeling richting het grondwater.

Samen naar een meer biodiverse sector

Werkt u ook aan een project om biodiversiteit te vergroten, de bodem gezonder te maken en/of plantweerbaarheid te verbeteren? Laat het ons weten. We trekken graag samen op om de tuinbouw- en veredelingssector biodiverser en daarmee de wereld een beetje mooier te maken. Heeft u vragen op het gebied van financiering? Wilt u meer weten over businesscase development of projectmanagement? Onze experts adviseren u graag.

Meer informatie of een keer sparren?

Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.

Neem contact met ons op
Placeholder for Boudewijn ZuijderhoudtBoudewijn Zuijderhoudt
Neem contact met mij op

Boudewijn Zuijderhoudt
Consultant innovatie bij Epiic

Bel: 06-47834872

Linkedin

Ook interessant voor u

Placeholder for Tuinbouwkas langs slootTuinbouwkas langs sloot
NieuwsEnergie besparen in glastuinbouw met EG-subsidie

De subsidieregeling Energie-efficiëntie glastuinbouw (EG) gaat op 11 april weer open. Hét moment voor de glastuinbouw om energiebesparende maatregelen te treffen.

Placeholder for Pepers die groeien onder phylo lichtPepers die groeien onder phylo licht
ArtikelIndoor farming een revolutie in de landbouw?

Het snel groeiende indoor farming biedt interessante kansen als het om de toekomst van de landbouw gaat. Deze innovatieve vorm van telen biedt een oplossing voor de behoefte aan een duurzamere en gezondere teelt. Voor ondernemers die willen investeren in indoor farming zijn er verschillende mogelijkheden op het gebied van subsidies en financiering.

Placeholder for Thumbnail Talkshow circulair ondernemen EpiicThumbnail Talkshow circulair ondernemen Epiic

Online talkshow 'Samen naar een circulaire keten

Heeft u de talkshow gemist? U kunt de talkshow via onderstaande button bekijken.

Nieuwsbrief
Placeholder for Nieuwsbrief aanmeldenNieuwsbrief aanmelden

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws