Placeholder for Zonnepanelen in grasveldZonnepanelen in grasveld

Zakelijk investeren in zonnepanelen nog slim?

Als u zakelijk wilt investeren in het opwekken van duurzame energie zijn er tal van subsidiemogelijkheden. Een overzicht.

Subsidiemogelijkheden voor opwekken van duurzame energie

Ondernemers kiezen steeds vaker voor een duurzaam energieproductiemiddel. Denk alleen al aan alle nieuwbouwhuizen voorzien van een warmtepomp en bedrijven met bijvoorbeeld zonnepanelen. De keuze voor het investeren in een duurzaam energieproductiemiddel, hangt af van verschillende factoren. Aan de ene kant de besparing die het oplevert voor de investeerder en de bijdrage aan het milieu. Aan de andere kant speelt ook het vergaren van inkomsten door productie een belangrijke rol in de besluitvorming.

Salderingsregeling voor het terugleveren van energie

Al enkele jaren is het voor zowel zakelijke investeerders als particulieren mogelijk om gebruik te maken van de salderingsregeling. De regeling zorgt ervoor dat huishoudens en bedrijven die energie terugleveren aan het net hiervoor een voordeel ontvangen op hun energiebelasting. In eerste instantie zou deze subsidieregeling al snel stoppen. Toch is besloten om de salderingsregeling tot 2025 door te laten lopen in zijn huidige vorm. Vanaf 2025 wordt de regeling geleidelijk afgebouwd en vanaf 2031 kan er niet meer gesaldeerd worden. De verwachting is overigens dat de kostprijs van zonnepanelen in 2023 dermate gedaald zal zijn, dat deze investering dan ook zonder tegemoetkoming interessant zal zijn.

Subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE++)

Met de SDE++-regeling kunnen ondernemers, naast hernieuwbare energie, ook subsidie aanvragen voor investeringen in CO2-reducerende technieken. De SDE++-regeling kent vijf hoofdcategorieën:

Vanaf 6 juni 2023 kunt u weer een aanvraag indienen.

Investeringssubsidie voor opwekking hernieuwbare energie

Als u zakelijk of privé investeert in de opwekking van hernieuwbare energie, komt deze investering mogelijk in aanmerking voor een investeringssubsidie. De subsidiemogelijkheden en voorwaarden zijn afhankelijk van de investering die u doet.

Investering Subsidie Duurzame Energie (ISDE)

Wilt u investeren in zonnepanelen, een warmtepomp, isolatiemaatregelen of zonneboiler? Dan kunt u ISDE subsidie aanvragen. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het merk, type en vermogen van het apparaat waarin u investeert. Het subsidievoordeel kan oplopen tot enkele duizenden euro’s. Heeft u investeringsplannen? Win dan eerst informatie in over het aanvraagproces.

In 2023 is er € 350 miljoen beschikbaar voor zonneboilers, warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op een warmtenet. Voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen is er € 30 miljoen beschikbaar.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Gaat u zakelijk investeren in duurzaamheid? Dan is de kans groot dat deze investering in aanmerking komt voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). De EIA bedraagt in 2023 45,5% van het in aanmerking komende investeringsbedrag. Dit kan u gemiddeld 11% voordeel opleveren. Uw subsidieaanvraag moet altijd binnen drie maanden na het tekenen van de aankoopovereenkomst worden gedaan. Ook investeringen zoals zonnepanelen komen in aanmerking voor deze regeling. Per investeringscategorie zijn specifieke voorwaarden geformuleerd waaraan u moet voldoen om in aanmerking te komen voor fiscaal voordeel.

Meer informatie

Kortom: de energiemarkt verandert, maar de keuze is aan u of u meegaat in deze veranderingen. Uw persoonlijke bedrijfssituatie is hierbij bepalend. De consultants van Epiic adviseren u graag over de mogelijkheden voor u en uw onderneming.

Whitepaper
Placeholder for Groene landbouwGroene landbouw

Download het whitepaper

Fiscaal voordeel investering met EIA en MIA

Wilt u investeren in energiezuinige en/of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Vraag fiscaal voordeel aan via de EIA en MIA\Vamil. Download het whitepaper.

Meer informatie of een keertje sparren?

Samen maken we dromen waar.

Neem contact op met Dennis
Placeholder for Dennis TimmermansDennis Timmermans
Wilt u meer weten over de subsidiemogelijkheden voor het opwekken van duurzame energie? Neem contact met mij op

Dennis Timmermans
Consultant subsidies bij Epiic

Bel: 06-10208935

Linkedin
Placeholder for ZonnepanelenparkZonnepanelenpark
Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++)Voor ondernemers die kiezen voor groen en duurzaam

Hernieuwbare energie produceren? Investeren in duurzame technieken om uw CO2-uitstoot omlaag te brengen?

Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++)
Placeholder for Electrische auto wordt geladenElectrische auto wordt geladen
Energie-investeringsaftrekFiscaal voordeel op energiezuinige bedrijfsmiddelen

Energie-investeringsaftrek biedt fiscaal voordeel bij aanschaf van energiezuinige bedrijfsmiddelen.

Energie-investeringsaftrek
Placeholder for CaprihoeveCaprihoeve

Ondersteuning leidt tot verdere ontwikkeling van mijn bedrijf

Klantverhaal Caprihoeve, Wim van Wageningen

Samen maken we uw innovatie tot een succes

Innovatie zorgt voor vragen. Epiic heeft de antwoorden.

Subsidies

Daarom een sub­si­die­tra­ject via Epiic

Door de bomen het bos kwijt? Geen zin in ingewikkelde trajecten? Epiic neemt u het volledige subsidietraject uit handen.

  • Uitgekiend stappenplan
    Het subsidielandschap is uitgebreid en complex. Daarom werken onze experts volgens een uitgekiend stappenplan. Zo weten we zeker dat geen kans onbenut blijft.
  • Van subsidieaanvraag tot eindverantwoording
    Onze experts vragen niet alleen subsidie aan, ze weten ook alles van projectbegeleiding. Heel handig. Zo weet u zeker dat uw project aan alle voorwaarden voldoet en u geen voordeel misloopt.
  • Een echte gesprekspartner
    Kennis van uw sector is een voorwaarde voor het laten slagen van uw project. Daarom zijn onze consultants altijd gespecialiseerd in een specifieke sector. En dat merkt u direct. U zit altijd aan tafel met een specialist die zich thuis voelt in de wereld die uw huis is.

Innovatie tools

Van innovatie naar een succesvol project met de innovatie tools van Epiic

Ook interessant voor u

Placeholder for Energie zonnepanelen en windmolensEnergie zonnepanelen en windmolens
NieuwsAanspraak maken op SDE++? Een kwalitatief goed projectplan helpt

De subsidie SDE++ richt zich zowel op hernieuwbare energie als op CO2-reductie. Een goed plan? Meer kans!