Circulaire economie
In 2050 moet de Nederlandse economie volledig circulair zijn. Veel ondernemers zijn nu al bezig om hun bedrijfsproces circulair in te richten of de stap te maken naar biobased (natuurlijke) grondstoffen. Maar hoe maak je die transitie? Het Epiic team Circulaire en Biobased Economie helpt je graag om je innovatiepotentieel te benutten en subsidie- en financieringsmogelijkheden te vinden.
Innovatieadvies: van idee naar circulaire bedrijfsstrategie in vijf stappen
Steeds meer bedrijven maken de transitie van een lineaire naar een circulaire bedrijfsstrategie. Om van een circulair idee tot een circulaire bedrijfsstrategie te komen, zijn vijf stappen nodig:
- ontwikkelen van een haalbare businesscase;
- vormen van een (keten)samenwerking;
- vinden van financiering van je project;
- realiseren van een interne transitie;
- implementeren van je businesscase.
Wil je weten hoe deze stappen er precies uitzien en hoe we je daarbij kunnen helpen? Download het gratis whitepaper 'Op weg naar een circulaire economie'
Subsidie voor elke fase ontwikkelingstraject
Om je te stimuleren de stap te maken naar een circulaire bedrijfsstrategie, zijn er veel subsidiemogelijkheden. En dat voor elke fase van je ontwikkelingstraject. We onderscheiden er vier:
Fase 1: Haalbaarheidsstudie
Met een haalbaarheidsstudie kun je de technische en financiële risico’s van de ontwikkeling van een proces of product in kaart brengen. Ook kun je bijvoorbeeld onderzoeken of de gewenste CO2-reductie wel haalbaar is. Er zijn verschillende subsidiemogelijkheden om deze fase te financieren.
Met het Innovatiekrediet kun je onderzoeken of je idee kans van slagen heeft. Het krediet is bedoeld om ervoor te zorgen dat je plan van de ideefase in de startfase komt en om een gedetailleerd businessplan op te stellen. Via de subsidieregeling TSE Industrie Studies kun je een haalbaarheidsstudie uitvoeren naar circulaire productieprocessen.
Fase 2: Experimentele ontwikkeling
In deze fase ontwikkelt en test je een innovatie die bijdraagt aan CO2-reductie of circulaire economie in een praktijkgerichte omgeving. Er zijn verschillende subsidies voor de financiering hiervan, zoals de WBSO en MIT R&D Samenwerkingsprojecten. Daarnaast is de subsidie Circulaire Ketenprojecten interessant als je samen met andere mkb’ers een circulair product of circulair proces wilt ontwerpen. Het stelt je in staat om te onderzoeken hoe je binnen je project barrières kunt tackelen.
Fase 3: Demonstratie of eerste marktintroductie
Wil je een innovatie op het gebied van CO2-reductie uitproberen in de vorm van een pilot- of demonstratieproject? Dan biedt de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) kansen. Het Europese subsidieprogramma LIFE biedt mogelijkheden als je je circulaire model in Europa wilt demonstreren. Heb je met je bedrijf meer een regionale focus? Dan zijn er ook regionale of provinciale subsidieregelingen, bijvoorbeeld vanuit het EFRO-programma. Denk aan de OP-Zuid subsidie.
Fase 4: Marktuitrol
Je onderneming investeert in CO2-besparende maatregelen waarvan de werking bewezen is en de terugverdientijd langer dan vijf jaar is. Ben je klaar om naar de markt te gaan? Bedrijven die in je product investeren kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van de VEKI, de Milieu-investeringsaftrek\Vamil of de Energie-investeringsaftrek.
Meer weten of een keer sparren?
Heb je vragen over de stappen die nodig zijn om te komen tot een succesvolle circulaire businessstrategie? Of vind je het lastig je weg te vinden in het oerwoud van subsidies, leningen en andere financieringsvormen voor een circulaire transitie? Onze experts op het gebied van circulaire economie ondersteunen je graag. Neem contact met ons op.
Benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? Kijk hoe we bijvoorbeeld bij het Zeeuwse H4A of Statice Helden van waarde zijn geweest.
Wil je meer informatie over je subsidiekansen voor je innovatieprojecten of wil je sparren over de subsidiemogelijkheden voor je circulaire bedrijfsstrategie? Neem contact met ons op!
Download het whitepaper
Op weg naar een circulaire bedrijfsstrategie
Wil je weten welke stappen je moet zetten richting een circulaire bedrijfsstrategie?
Epiic neemt het volledige subsidietraject uit handen
Daarom een subsidietraject via Epiic
Wil je je innovatiekracht vergroten? Of wil je investeren, bijvoorbeeld in duurzame bedrijfsmiddelen of personeel? Vaak gaat het om kostbare trajecten. Overheden zien gelukkig het belang. Er zijn veel interessante subsidies.