Subsidiefocus heet voortaan Epiic Daarom Epiic

Placeholder for Elektrische bulldozerElektrische bulldozer

Subsidie voor emissieloze voertuigen, vrachtwagens en bouwmachines

Wilt u als ondernemer in de bouwsector investeren in emissieloos materieel? Er zijn drie interessante subsidies: SEBA, AanZET en SSEB.

SEBA, AanZET en SSEB

In Nederland hebben we een grote opgave om de emissies van onder andere stikstof terug te dringen. Voor een toekomstbestendige bouwsector is verduurzaming van bouwmachines en logistiek materieel essentieel. Schoner bouwmaterieel, vrachtwagens en andere voertuigen zorgen voor schonere lucht en daarmee een gezondere omgeving. Om deze omschakeling mogelijk te maken, heeft de overheid een programma van ondersteuningsmaatregelingen opgesteld voor ondernemers die investeren in duurzaam materieel.

Subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto’s (SEBA)

Ondernemers die investeren in emissieloze bedrijfsauto’s uit de voertuigcategorie N1 of N2 (tot 4250 kg) kunnen in aanmerking komen voor de SEBA. Het subsidiepercentage bedraagt 7% voor grote ondernemingen, 10% voor middelgrote onderneming en 12% voor kleine ondernemingen. Het maximum is € 5.000 per bedrijfsauto. Elektrisch aangedreven bestelauto’s kunnen vaak worden gecombineerd met de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Via de MIA profiteert u als ondernemer van een extra aftrekpost. De MIA-regeling is het hele jaar geopend, zo lang er budget is.

Let op: de SEBA opent waarschijnlijk pas eind maart 2024 en blijft open zolang er budget is. Hoe hoog dit budget is, is nog niet bekend.

Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET)

Dankzij AanZET kunnen ondernemers en non-profit organisaties emissieloze vrachtauto’s met voordeel aanschaffen. De regeling is bedoeld voor investering in nieuwe, emissieloze vrachtwagens uit de voertuigcategorie N3 of N2 vanaf een gewicht van 4.250 kg. De subsidiepercentages variëren van 6,1% tot 29%, afhankelijk van de omvang van de onderneming en het soort voertuig.

In 2024 is de AanZET-regeling geopend van 26 maart tot en met 24 mei. Snel aanvragen loont. Aanvragen worden namelijk op volgorde van binnenkomst beoordeeld.

Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB)

De SSEB is bedoeld om de aanschaf van nieuwe emissieloze bouwmachines (bouwmaterieel) en de ombouw van bestaande bouwmachines naar emissieloos te stimuleren. De regeling richt zich specifiek op bedrijven die werkzaam zijn in de bouwsector. De subsidie bedraagt 25% van de meerkosten van de machine waarin wordt geïnvesteerd (30% voor het midden- en kleinbedrijf). Omdat deze machines over het algemeen ook in aanmerking komen voor MIA, wordt het voordeel daarvan direct verrekend.

De SSEB-regeling opent op 5 maart 2024.

Meer informatie of een keer sparren?

Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.

Neem contact met ons op
Placeholder for Hans JacobsHans Jacobs
Neem contact met mij op

Hans Jacobs
Manager innovatie bij Epiic

Bel: 06-22798926

Linkedin

Ook interessant voor u

Placeholder for Snelweg vervoerSnelweg vervoer
NieuwsSubsidie voor verduurzaming vervoersnetwerk

Wilt u investeren in het verbinden van Europa? Het subsidieprogramma Connecting Europe Facility (CEF) is een belangrijk financieringsinstrument vanuit de EU. CEF ondersteunt de uitrol van hoogwaardige, duurzame infrastructuren in drie sectoren: vervoer, energie en digitaal.

Placeholder for Elektrische bulldozerElektrische bulldozer
NieuwsSubsidie voor aanschaf emissieloos bouwmaterieel

Wilt u investeren in emissieloos bouwmaterieel in de bouwsector? Check altijd eerst of u in aanmerking komt voor voordeel via de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB).

Placeholder for Elektrische vrachtwagenElektrische vrachtwagen
NieuwsMet subsidie investeren in emissieloze vrachtwagens

Heeft u plannen om te investeren in vrachtwagens? En overweegt u een emissieloze variant? Dankzij de Aanschafsubsidie Zero Emissie Trucks (AanZET) wordt aanschaf interessant.

Placeholder for Zonnepanelen gebouwZonnepanelen gebouw
WhitepaperDuurzaam bedrijfspand? Fiscaal voordeel en subsidie

Wilt u investeren in de bouw of verbouw van een bedrijfspand? Download het gratis whitepaper en lees alles over uw subsidiekansen.