

Algen in strijd tegen voedseltekort: met subsidie maakt Algmighty grote stappen
In de zoektocht naar duurzame voedselbronnen komt Algmighty met een oplossing uit onverwachte hoek: microalgen. Groene eiwitbommetjes, maar van nature niet bepaald smakelijk of aantrekkelijk.
Gelukkig hebben we algen
Dankzij de TSE-subsidie onderzoekt Algmighty hoe deze algen toch onderdeel kunnen worden van een duurzamer voedselsysteem.
In 2050 hebben we niet meer voldoende voedsel om de hele wereldbevolking te voeden. Gelukkig hebben we algen. Kleine krachtpatsers, bomvol eiwitten, vezels en vitamines. Eén en één is twee, zou je zeggen. Helaas. Want laten algen nou niet lekker zijn. En ook de groene kleur nodigt niet uit om er voedsel van te makken. Precies daar ligt de uitdaging voor Algmighty. CEO en founder Ewoud de Voogd: “In 2021 zijn we gestart met ons bedrijf, gedreven door de wens een oplossing te bieden voor de voedseltekorten waar we mee te maken krijgen. Zo kwamen we uit bij microalgen. Je kunt ze laten groeien in fermentatievaten. Een continu proces, dat ook nog eens overal ter wereld plaats kan vinden. Daarnaast zijn algen super gezond. Toch gebruiken we ze nog niet als voedselbron. Dat heeft naast smaak en kleur ook te maken met prijs en de mogelijkheid om op te schalen.”
Subsidie cruciaal voor volgende stap
Bij Algmighty waren ze in de veronderstelling dat zij die uitdagingen konden tackelen. En dus kwam er een haalbaarheidsonderzoek dat begin 2024 van start ging. Ewoud: “Ons doel is om van microalgen bindmiddel te maken. Bijvoorbeeld voor sauzen, soepen en snacks. Daarbij spelen we ‘een dubbele wedstrijd’. Aan de productkant moeten we dus onderzoek doen naar smaak, kleur, prijs en opschalingsmogelijkheden. Maar ook aan de vraagkant liggen er uitdagingen. In de voedselketen zijn fabrikanten steeds meer op zoek naar duurzamer, gezonder, natuurlijker en simpeler voedsel. Ook die behoeften hebben we meegenomen in ons onderzoek.” Om het haalbaarheidsonderzoek te financieren, vroeg Epiic TSE-subsidie voor het bedrijf aan. Een subsidie voor onderzoek naar CO2-reducerende technieken. Ewoud: “We hebben € 500.000 toegekend gekregen. Voor ons was dat cruciaal. We waren echt aan het wachten om volgende stappen te kunnen zetten. Het is fijn dat die subsidies er zijn. In Nederland willen we graag slagen maken in de voedselketen. Zonder subsidies krijg je die innovaties niet voor elkaar.”
Volgende fase voor Algmighty
Inmiddels zijn we ruim een jaar verder. Algmighty heeft grote stappen gezet. Het onderzoek is in de eindfase en de resultaten laten niets aan de verbeelding over. “We hebben nu een gevalideerd product. Daarnaast hebben we het proces verbeterd, zowel qua duurzaamheid als kosten. Ook zijn we nu in staat voldoende op te schalen.” Goed nieuws dus voor fabrikanten die op zoek zijn naar een alternatief om bijvoorbeeld eigeel te vervangen. Maar daarmee is het bedrijf er nog niet; de volgende fase komt er al aan, aldus Ewoud. “We kunnen nog meer technische verbeteringen maken. Daarnaast is het belangrijk om ons productieproces te certificeren. Meer onderzoek is dus nodig, en ook daarvoor hebben we subsidie aangevraagd.” Ewoud is enthousiast over de samenwerking met consultants Ysbrand Derksen en Sophie Jacquemijns van Epiic. “We zijn een startup, en dat betekent dat ontwikkelingen vaak grillig zijn. Bij Epiic snappen ze dat en kunnen ze goed meebewegen. Daarnaast zijn ze inhoudelijk goed thuis in de voedselproductie en biotechnologie en weten ze hoe je een kansrijke subsidieaanvraag moeten schrijven. Wat voor ons ook fijn was, is dat we op basis van no cure, no pay konden werken. Voor een startup belangrijk. We kunnen samen goed schakelen.”


Neem contact met mij op
Ook interessant voor jou
Epiic neemt het volledige subsidietraject uit handen
Daarom een subsidietraject via Epiic
Wil je je innovatiekracht vergroten? Of wil je investeren, bijvoorbeeld in duurzame bedrijfsmiddelen of personeel? Vaak gaat het om kostbare trajecten. Overheden zien gelukkig het belang. Er zijn veel interessante subsidies.

