Placeholder for Van Es 2Van Es 2

CO2 footprint omlaag? Zo zorg je voor concrete roadmap

Van Es uit Yerseke wil zijn CO2-footprint de komende jaren verder verlagen. Daarom ging deze producent van duurzame verpakkingen op zoek naar advies. Met hulp van Epiic ligt er nu een concrete roadmap op weg naar 2030 én heeft het bedrijf een aantal waardevolle inzichten opgedaan.

Duidelijke visie

Bij Van Es hebben ze een duidelijke visie. En dat is dat ze goed voor onze aarde willen zorgen. Het Zeeuwse bedrijf doet er dus alles aan om zijn verpakkingen zo duurzaam mogelijk te maken. Dat is begonnen bij houten manden voor oesters. Maar inmiddels gaat het verder dan dat en levert Van Es ook verpakkingsmaterialen voor groente, fruit en zelfs cadeauverpakkingen. Hans Bakker kan zijn ervaring als kunststofrecycling specialist goed gebruiken bij Van Es: “We denken voortdurend na over hoe we onze verpakkingen verder kunnen verbeteren. Zo hebben we een tijd lang mosselbakken van een restaurantketen in Parijs ingezameld om die te recyclen en hergebruiken. Uiteindelijk bleken die gerecyclede bakken te duur ten opzichte van nieuw geproduceerde bakken. En dan heb je toch te maken met een profit wereld. Je ziet dat retailers echt wel willen verduurzamen; het mag alleen niet te veel kosten.”

Life Cycle Assessment

Om de komende jaren verder te kunnen verduurzamen, besloot Van Es een project te doen met Boudewijn Zuijderhoudt en Philip Meijer van Epiic. Doel? De huidige CO2-footprint van het bedrijf in kaart brengen en maatregelen bedenken om die footprint verder te verlagen. De eerste sessie bestond uit het verzamelen van allerlei data op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur, oftewel een ESG 0-meting. Hoeveel hout gaat er bijvoorbeeld in een oestermand? Wat weegt dat? En hoeveel stalen nietjes zitten er in een mand? Bakker: “Aan de hand van al die data hebben Boudewijn en Philip vervolgens ook een Life Cycle Assessment gemaakt. En dat heeft voor waardevolle inzichten gezorgd.”

Duurzamere keuze

De houten platen die Van Es gebruikt om oestermanden te maken, komen uit China en Spanje. Daar heeft het bedrijf een goede reden voor. Bakker: “De platen die daar vandaan komen zijn een stuk dunner dan de platen die in Spanje geproduceerd worden. Dat maakt dat we 10% meer verpakkingen uit hetzelfde materiaal kunnen halen. Maar weegt dat voldoende op tegen de uitstoot en kosten van het transport? Dankzij dat Life Cycle Assessment kunnen we onze afnemers nu laten zien dat wij echt een goed verhaal hebben. De CO2-besparing als gevolg van dunnere materialen compenseert voor een groot deel de extra uitstoot van het transport. “Retailers vragen steeds vaker om kunststof alternatieven. Maar wij kunnen nu laten zien dat dit toch echt een duurzamere keuze is. Het was voor onszelf ook een mooie bevestiging.”

Nog meer inzichten en concrete stappen

Het was niet het enige inzicht dat het project opleverde. Bakker: “Om onze oestermanden stabiliteit te geven, maken we gebruik van stalen nietjes. Veertien om precies te zijn. We zouden dit aantal graag omlaag brengen. Maar dat mag natuurlijk niet ten koste gaan van de stevigheid van de mand. Dankzij de inzichten die we opgedaan hebben in dit project denken we dat we dit aantal kunnen terugbrengen naar tien nietjes. Dat is procentueel heel veel.”

Al met al kijkt Bakker tevreden terug op het project: “Ik vond het prettig dat het geen eindeloos traject was. We hebben drie sessies gehad, waarvan de laatste een praktische workshop was. Daarnaast was het fijn dat we al langer samenwerken met Boudewijn. Hij kent onze positie in de markt, weet goed wat hier speelt. Philip vulde die ervaring aan met veel theoretische kennis. Een mooie combi. Ik heb het traject als een bewustwordingsproces ervaren. Het heeft ons laten zien dat we goed bezig zijn. Daarnaast maakt de roadmap die we in de workshop ontwikkeld hebben zichtbaar welke stappen we de komende jaren kunnen zetten om onze CO2-footprint nog verder omlaag te krijgen. Zo gaan we bijvoorbeeld nog kijken naar duurzame alternatieve materialen, zoals olifantengras, geschild populierenhout of bamboe. We hebben mooie inzichten opgedaan.”

Meer informatie of een keer sparren?

Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.

Neem contact met ons op
Placeholder for Boudewijn ZuijderhoudtBoudewijn Zuijderhoudt
Neem contact met mij op

Boudewijn Zuijderhoudt
Consultant innovatie bij Epiic

Bel: 06-47834872

Linkedin
Placeholder for Circulaire economieCirculaire economie

Download het whitepaper

Op weg naar een circulaire bedrijfsstrategie

Wil je weten welke stappen je moet zetten richting een circulaire bedrijfsstrategie?

Ook interessant

Placeholder for EE LabelsEE Labels
Circulaire economie
KlantverhaalEE Labels zet stappen om footprint te verlagen in juiste volgorde

Kledinglabels van petflessen. Shoppingbags van gerecycled garen. EE Labels neemt duurzaamheid serieus. En dankzij het project dat het samen met Epiic deed, weet het bedrijf nu precies hoe zijn vervolgstappen eruitzien.

Placeholder for Van Es 2Van Es 2
Circulaire economie
KlantverhaalCO2 footprint omlaag? Zo zorg je voor concrete roadmap

Van Es uit Yerseke wil zijn CO2-footprint de komende jaren verder verlagen. Daarom ging deze producent van duurzame verpakkingen op zoek naar advies. Met hulp van Epiic ligt er nu een concrete roadmap op weg naar 2030 én heeft het bedrijf een aantal waardevolle inzichten opgedaan.

Placeholder for Drone over bosDrone over bos
Circulaire economie
ArtikelEco-industriële parken: samenwerken voor een duurzame industrie

Veel bedrijven, overheden en kennisinstituten zijn in volle vaart bezig met het verduurzamen van hun processen. Dit moet eraan bijdragen dat de Nederlandse economie in 2025 volledig circulair is. Om dat doel te bereiken, zijn niet alleen duurzamere processen en producten nodig, maar ook een fundamentele heroverweging van hoe industrieën functioneren. Eco-industriële parken spelen hierin een cruciale rol.

Placeholder for Handen houden puzzelstukjes csrd vastHanden houden puzzelstukjes csrd vast
Circulaire economie
ArtikelCSRD-plicht: enkel verplichtingen, of ook kansen?

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is nieuwe wetgeving van de Europese Unie die bedrijven verplicht om hun duurzaamheidsprestaties te rapporteren. Vanaf 2024 wordt deze wetgeving stapsgewijs ingevoerd, met als doel meer transparantie te creëren over de impact van bedrijfsactiviteiten op mens en milieu. Maar wat houdt dit nu concreet in voor jou en waar moet je aan voldoen?

Placeholder for Voedsel in plasticverpakkingenVoedsel in plasticverpakkingen
Circulaire economie
NieuwsZuid-Holland opent subsidie voor retoursysteem herbruikbare verpakkingen

Voor ondernemers die werken aan het ontwikkelen van een retoursysteem voor het hergebruik van verpakkingen is er subsidie beschikbaar vanaf 10 september.

Placeholder for Plastic recyclePlastic recycle
Circulaire economie
NieuwsCirculair maken van plastic? Nu met subsidie

Focus je je als ondernemer op het verwerken van plastic en het maken van polymeren plastic producten? Dan is de nieuwe subsidieregeling SOP interessant. Via deze regeling kun je jaarlijks subsidie aanvragen voor het verwerken van (meer) gerecyclede producten of bio-gebaseerde polymeren in producten.

Placeholder for Verkeersbord co2Verkeersbord co2
Circulaire economie
NieuwsTSE Industries Studies: meer innovatie, minder CO2

Wil je in de industrie bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot? En onderzoek je hiervoor de haalbaarheid van een pilot- of demonstratieproject?

Placeholder for Circulaire economieCirculaire economie
Circulaire economie
NieuwsCirculaire oplossingen met subsidie KIA-CE

Versnel je circulaire innovaties als ondernemer en krijg een duurzame voorsprong

Placeholder for Circulaire wereldCirculaire wereld
Circulaire economie
Nieuws50% kosten vergoed via subsidie Circulaire Ketenprojecten

Samen met de keten werken aan circulaire projecten? Via de subsidie Circulaire Ketenprojecten krijg je 50% van je projectkosten vergoed.

Placeholder for H4 A waterstofH4 A waterstof
Circulaire economie
KlantverhaalOPZuid-subsidie van strategische waarde voor bijzonder waterstofproject

Vijf Zeeuwse familiebedrijven voelen een intrinsieke motivatie om bij te dragen aan de verduurzaming van onze wereld. Reden om te investeren in een waterstoftankstation en transportmaterieel op waterstof. De toegekende OPZuid-subsidie voelt als een welkome steun in de rug.

Placeholder for Strand circulaire economieStrand circulaire economie
Circulaire economie
ArtikelCirculaire economie: wat is het en hoe ondersteunt de overheid?

Circulaire economie: het is een term die te pas en te onpas gebruikt wordt. Maar wat houdt een circulaire economie eigenlijk precies in? En hoe helpt de overheid ondernemers om de stap naar circulair ondernemen te zetten?

Placeholder for Man en CO2 icoonMan en CO2 icoon
Circulaire economie
ArtikelSubsidiekansen voor een circulaire economie

Steeds meer bedrijven kiezen voor een circulaire bedrijfsstrategie.