Placeholder for EE LabelsEE Labels

EE Labels zet stappen om footprint te verlagen in juiste volgorde

Kledinglabels van petflessen. Shoppingbags van gerecycled garen. EE Labels neemt duurzaamheid serieus. En dankzij het project dat het samen met Epiic deed, weet het bedrijf nu precies hoe zijn vervolgstappen eruitzien.

Bijzondere speler in de markt

EE Labels is een bijzondere speler in de markt waarin het opereert, namelijk de kledingindustrie. Het bedrijf is producent en leverancier van onder andere geweven en gedrukte labels, aanhangkaartjes en band voor in kleding. En dat wil het bedrijf op een zo duurzaam mogelijke manier doen. Het springt in het oog binnen een industrie die toch vooral bekend staat om zijn vervuilende productiemethoden. Marc Evers, algemeen directeur van EE Labels, laat zich er niet door uit het veld slaan. “Je kunt je focussen op de consument die zijn kleding bij Temu koopt. Maar dat heeft geen zin. Die veranderen wij toch niet. Wij richten ons dus op de groep klanten en consumenten die wel bereid is te veranderen. En hopelijk wordt die groep alleen maar groter.”

Volgorde beter op netvlies

EE Labels heeft al veel bereikt als het om duurzame productie gaat. Zo maakt het bedrijf zijn kledinglabels al vijftien jaar uit gerecycled polyester, afkomstig van petflessen. Hopelijk komen daar binnenkort ook labels bij van gerecycled polyester, afkomstig van textiel. Al is die stap lastiger, vertelt Marc Evers. “Kleding bestaat uit veel verschillende materialen. Dat maakt recyclen een stuk ingewikkelder. Sinds kort kopen we garen in bij Spinning Jenny. Een spinnerij die garen spint van in Nederland afgedankte kleding. Dat garen gebruiken wij om bijvoorbeeld duurzame shoppingbags van te maken voor in supermarkten.” Het bedrijf maakt dus mooie stappen om verder te verduurzamen. En dat gaan er de komende jaren nog meer worden. In welke volgorde ze dat willen doen, heeft het bedrijf sinds kort scherper op het netvlies. Met dank aan de duurzaamheidspilot die EE Labels dit najaar met Epiic deed.

Bouwstenen komen bij elkaar

Het doel van de pilot was om de CO2-uitstoot van EE Labels in kaart te brengen en op basis daarvan een roadmap te maken. Wat kan het bedrijf nog allemaal doen om zijn footprint verder omlaag te brengen? En in welke volgorde? Evers: “De pilot begon met het verzamelen van data. Dat was voor ons redelijk eenvoudig. Veel cijfers hadden we al beschikbaar. Denk aan ons energie- en waterverbruik, maar ook aan de data van de grondstoffen die we gebruiken en onze afvalstromen.” De volgende stap was dat Epiic op basis van die data een ESG 0-meting (environmental, social, governance) uitvoerde en een Carbon Footprint kaart opstelde. Aansluitend vond een workshop plaats. Samen met drie medewerkers van EE Labels werden alle CO2-besparende activiteiten op papier gezet waar het bedrijf de komende jaren aan wil werken. Evers: “Die workshop was heel vruchtbaar en motiverend. We hadden al veel bouwstenen beschikbaar. Maar door deze pilot zijn die bij elkaar gekomen. We hebben nu beter in beeld wat de beste volgorde is om verder te verduurzamen. Een voorbeeld daarvan is het gebruik van gas om ons kantoor te verwarmen. Onze weefmachines produceren veel warmte. Als we die warmte kunnen terugwinnen en hergebruiken, dan kunnen we van dat gas af. Daar gaan we nu als een van de eerste acties mee aan de gang.”

Vooruitgang boeken

EE Labels hoopt de komende jaren nog flink vooruitgang te boeken als het om duurzaamheid gaat. Want het bedrijf neemt zijn wens om goed te zijn voor de wereld heel serieus. Een mooi voorbeeld daarvan is de app die het bedrijf ontwikkeld heeft voor de kledingindustrie. Evers: “Met hulp van die app kunnen kledingproducenten hun productieproces van A tot Z in kaart brengen. Onderdeel daarvan is dat zij vastleggen uit welke materialen zij hun kleding maken. Een soort productpaspoort dus. En dat bevat belangrijke informatie. Want als je dan per kledingstuk onze unieke labels gebruikt, weet je later precies met welke grondstoffen je te maken hebt en kun je makkelijker recyclen.”

Meer informatie of een keer sparren?

Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.

Neem contact met ons op
Placeholder for Boudewijn ZuijderhoudtBoudewijn Zuijderhoudt
Neem contact met mij op

Boudewijn Zuijderhoudt
Consultant innovatie bij Epiic

Bel: 06-47834872

Linkedin
whitepaper
Placeholder for Circulaire economieCirculaire economie

Download het whitepaper

Op weg naar een circulaire bedrijfsstrategie

Wil je weten welke stappen je moet zetten richting een circulaire bedrijfsstrategie?

Ook interessant

Placeholder for EE LabelsEE Labels
Circulaire economie
KlantverhaalEE Labels zet stappen om footprint te verlagen in juiste volgorde

Kledinglabels van petflessen. Shoppingbags van gerecycled garen. EE Labels neemt duurzaamheid serieus. En dankzij het project dat het samen met Epiic deed, weet het bedrijf nu precies hoe zijn vervolgstappen eruitzien.

Placeholder for Van Es 2Van Es 2
Circulaire economie
KlantverhaalCO2 footprint omlaag? Zo zorg je voor concrete roadmap

Van Es uit Yerseke wil zijn CO2-footprint de komende jaren verder verlagen. Daarom ging deze producent van duurzame verpakkingen op zoek naar advies. Met hulp van Epiic ligt er nu een concrete roadmap op weg naar 2030 én heeft het bedrijf een aantal waardevolle inzichten opgedaan.

Placeholder for Drone over bosDrone over bos
Circulaire economie
ArtikelEco-industriële parken: samenwerken voor een duurzame industrie

Veel bedrijven, overheden en kennisinstituten zijn in volle vaart bezig met het verduurzamen van hun processen. Dit moet eraan bijdragen dat de Nederlandse economie in 2025 volledig circulair is. Om dat doel te bereiken, zijn niet alleen duurzamere processen en producten nodig, maar ook een fundamentele heroverweging van hoe industrieën functioneren. Eco-industriële parken spelen hierin een cruciale rol.

Placeholder for Handen houden puzzelstukjes csrd vastHanden houden puzzelstukjes csrd vast
Circulaire economie
ArtikelCSRD-plicht: enkel verplichtingen, of ook kansen?

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is nieuwe wetgeving van de Europese Unie die bedrijven verplicht om hun duurzaamheidsprestaties te rapporteren. Vanaf 2024 wordt deze wetgeving stapsgewijs ingevoerd, met als doel meer transparantie te creëren over de impact van bedrijfsactiviteiten op mens en milieu. Maar wat houdt dit nu concreet in voor jou en waar moet je aan voldoen?

Placeholder for Voedsel in plasticverpakkingenVoedsel in plasticverpakkingen
Circulaire economie
NieuwsZuid-Holland opent subsidie voor retoursysteem herbruikbare verpakkingen

Voor ondernemers die werken aan het ontwikkelen van een retoursysteem voor het hergebruik van verpakkingen is er subsidie beschikbaar vanaf 10 september.

Placeholder for Plastic recyclePlastic recycle
Circulaire economie
NieuwsCirculair maken van plastic? Nu met subsidie

Focus je je als ondernemer op het verwerken van plastic en het maken van polymeren plastic producten? Dan is de nieuwe subsidieregeling SOP interessant. Via deze regeling kun je jaarlijks subsidie aanvragen voor het verwerken van (meer) gerecyclede producten of bio-gebaseerde polymeren in producten.

Placeholder for Verkeersbord co2Verkeersbord co2
Circulaire economie
NieuwsTSE Industries Studies: meer innovatie, minder CO2

Wil je in de industrie bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot? En onderzoek je hiervoor de haalbaarheid van een pilot- of demonstratieproject?

Placeholder for Circulaire economieCirculaire economie
Circulaire economie
NieuwsCirculaire oplossingen met subsidie KIA-CE

Versnel je circulaire innovaties als ondernemer en krijg een duurzame voorsprong

Placeholder for Circulaire wereldCirculaire wereld
Circulaire economie
Nieuws50% kosten vergoed via subsidie Circulaire Ketenprojecten

Samen met de keten werken aan circulaire projecten? Via de subsidie Circulaire Ketenprojecten krijg je 50% van je projectkosten vergoed.

Placeholder for H4 A waterstofH4 A waterstof
Circulaire economie
KlantverhaalOPZuid-subsidie van strategische waarde voor bijzonder waterstofproject

Vijf Zeeuwse familiebedrijven voelen een intrinsieke motivatie om bij te dragen aan de verduurzaming van onze wereld. Reden om te investeren in een waterstoftankstation en transportmaterieel op waterstof. De toegekende OPZuid-subsidie voelt als een welkome steun in de rug.

Placeholder for Strand circulaire economieStrand circulaire economie
Circulaire economie
ArtikelCirculaire economie: wat is het en hoe ondersteunt de overheid?

Circulaire economie: het is een term die te pas en te onpas gebruikt wordt. Maar wat houdt een circulaire economie eigenlijk precies in? En hoe helpt de overheid ondernemers om de stap naar circulair ondernemen te zetten?

Placeholder for Man en CO2 icoonMan en CO2 icoon
Circulaire economie
ArtikelSubsidiekansen voor een circulaire economie

Steeds meer bedrijven kiezen voor een circulaire bedrijfsstrategie.

Nieuwsbrief
Placeholder for Nieuwsbrief aanmeldenNieuwsbrief aanmelden

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws