Met nieuwste afvalsorteerlijn klaar voor de toekomst
Klantverhaal Sinke Recycling, Marcel van der Hart
Sinke Recycling uit Kruiningen houdt zich al meer dan 40 jaar bezig met de verwerking van afval. Innovatie gaan ze daarbij niet uit de weg. De recyclebranche kijkt met grote belangstelling uit naar de lancering van de nieuwe afvalsorteerlijn. Epiic zorgde voor de Milieu-investeringsaftrek.
Sinds kort staat er op het terrein van Sinke Recycling, onderdeel van Sinkegroep, een enorme loods van maar liefst 2.500 m2. Binnen staat een zeer geavanceerde afvalsorteerlijn. Deze lijn, waarmee straks 80.000 ton bouw- en sloopafval per jaar gesorteerd kan worden, is nog niet in gebruik. Maar de Nederlandse recyclesector kijkt met grote belangstelling naar het Zeeuwse familiebedrijf dat over brede expertise beschikt. Naast afvalscheiding is het bedrijf ook actief in grond-, weg- en waterbouw, grondverzet, circulaire sloop, asbestsanering en betonblokproductie. Verder recyclet en verhandelt Sinkegroep puin op locaties in Kruiningen, Middelburg, Goes en Schoondijke.
De nieuwe sorteerinstallatie maakt het mogelijk om een groter deel van de reststromen opnieuw in te zetten als hoogwaardige, secundaire grondstof. Daarmee levert het bedrijf een bijdrage aan de circulaire economie. Marcel van der Hart, controller bij Sinkegroep: “We hopen de lijn per juni in gebruik te nemen. Maar de afgelopen tijd zagen we al veel interesse vanuit de markt. Met onze nieuwe sorteerlijn zijn we écht onderscheidend.”
Fors hogere capaciteit
Bij Sinke Recycling verwachten ze dat het aanbod van afval de komende jaren alleen maar zal stijgen. Daarnaast worden er steeds hogere kwaliteitseisen gesteld aan het scheiden van afval. Voor het bedrijf reden om op onderzoek uit te gaan toen duidelijk werd dat de oude afvalsorteerlijn vervangen moest worden. Van der Hart: “We hebben verschillende lijnen onderzocht en vooral kritisch gekeken naar de kwaliteit van de afvalscheiding. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een zeer geavanceerde sorteerlijn met een fors hogere capaciteit dan onze oude lijn. Het biedt ons alle mogelijkheden om flink door te groeien.”
Ondersteuning subsidietraject
Dat ze bij Sinkegroep niet snel beren op de weg zien, blijkt ook uit het subsidietraject dat vorig jaar in gang gezet is. Van der Hart: “Tijdens de bouw zijn we gaan onderzoeken of we in aanmerking konden komen voor subsidie. In het verleden hadden we al eens de Milieu-investeringsaftrek (MIA) aangevraagd. En die regeling bood ook nu weer mogelijkheden. Het aanvraagtraject bleek alleen een stuk complexer omdat onze sorteerlijn niet op de lijst van bedrijfsmiddelen stond. Voor ons reden ondersteuning te zoeken. Impuls Zeeland verwees ons onder andere naar Epiic. Omdat ik al eens contact had gehad met Paul Nieuwenhuize, was de keuze snel gemaakt. Boudewijn Zuijderhoudt stond dezelfde week nog bij ons op de stoep.”
Positief gevoel
Om in aanmerking te komen voor de MIA moest Epiic alles uit de kast trekken. Zo moest beargumenteerd worden dat de investering technisch vernieuwend was en voor duidelijke milieuvoordelen zorgde. Verder moest aangetoond worden dat de kosten van de nieuwe sorteerlijn hoger waren dan die voor een gangbare lijn. Op al deze punten moest het project voldoende scoren. Het was bepaald geen sinecure. Maar na een langdurig en intensief traject kwam op 17 maart 2020 het goede nieuws. Van der Hart: “We hebben inmiddels een bijna 100% toekenning op onze aanvraag ontvangen. En daarmee is het traject nog niet afgerond. We zijn bijvoorbeeld nog bezig met een subsidieaanvraag voor de soft- en hardware die de lijn moeten bewaken. Maar we kijken nu al met een positief gevoel terug. We hebben het als heel prettig ervaren dat een deskundige met je meedenkt.”
Innovatief bedrijf
En nu maar hopen dat de lijn straks volgens planning in gebruik genomen kan worden. Bij Sinkegroep hebben ze er alle vertrouwen in en worden ze duidelijk niet nerveus van de innovatieve stappen die ze gezet hebben. “We hebben vernieuwing hoog in het vaandel staan. Deze sorteerlijn is daar een voorbeeld van. Maar onze chauffeurs maken bijvoorbeeld ook gebruik van tablets om onbemand hun afval te kunnen wegen en opdrachten digitaal af te ronden. Daarnaast zijn we met een app bezig waarmee met name bouwbedrijven straks heel eenvoudig zelf hun containers kunnen bestellen vanaf hun projectlocaties.” Het mag duidelijk zijn. Bij Sinkegroep zijn ze klaar voor de toekomst.
WIj helpen je graag bij het bepalen of je investering in aanmerking komt voor subsidie. Neem contact met mij op
Download het whitepaper
Fiscaal voordeel investering met EIA en MIA
Wil je investeren in energiezuinige en/of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Vraag fiscaal voordeel aan via de EIA en MIA\Vamil. Download het whitepaper.
Fiscaal voordeel op milieuvriendelijke investeringen.
Milieu-investeringsaftrek (MIA) en VamilMet duurzame investeringen veel geld besparen.
Subsidies duurzaam investeren