Met subsidie een nieuwe stal bouwen
Klantverhaal Veebedrijf M. Pouw, Marcel Pouw
Investeren in een professionele en duurzame rundveestal, die voldoet aan alle eisen van deze tijd? Veebedrijf M. Pouw bouwde een nieuwe stal volgens de criteria van de Maatlat Duurzame Veehouderij én ontving POP3-subsidie.
Te klein en sterk verouderd
Marcel Pouw is eigenaar van Veebedrijf M. Pouw in Abcoude en heeft 220 volwassen runderen om af te mesten en 50 stuks jongvee. Medio 2000 nam hij het bedrijf over van zijn ouders, die in 1974 waren gestart met het houden van vleesvee. Marcel: “In 2017 zijn wij begonnen met het vernieuwen van ons bedrijf omdat de stallen te klein en sterk verouderd waren. Inmiddels is het hele bedrijf vernieuwd en voldoen we aan alle normen en waarden van deze tijd. Mede met dank aan Epiic.”
Ruime stallen met lucht en licht
Dierenwelzijn en modernisering staan hoog op de agenda van Marcel. Zo liet hij in 2020 een nieuwe quarantainestal bouwen, die extra ruim is opgezet met veel licht en lucht. Voor de verdere modernisering van zijn bedrijf wilde Marcel oude rundveestallen slopen en een nieuwe, moderne stal terugplaatsen. Om in aanmerking te komen voor fiscaal voordeel was het belangrijk dat de nieuwe stal voldeed aan alle eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV). Marcel: “Ik was destijds op zoek naar een automatische stroverdeler en de leverancier wees me op het bestaan van Epiic. Wij hebben toen contact gezocht met Mariska Teurlings van Epiic, die het volledige traject voor ons heeft verzorgd. Ik heb er amper naar hoeven omkijken.”
Minder milieubelasting, meer dierenwelzijn
De nieuwe MDV-stal draagt bij aan de verduurzaming van de veehouderij, doordat de stal een lagere milieubelasting heeft en er maatregelen zijn genomen om diergezondheid en dierenwelzijn te bevorderen. De stal voldoet aan strenge duurzaamheidseisen, onder andere op het gebied van ammoniakemissie, bedrijf & omgeving, brandveiligheid, diergezondheid en dierenwelzijn, fijnstof en klimaat. Ook is er een inrichtingsschets gemaakt met ruimtelijke randvoorwaarden voor de plaatsing van de stal op het erf in verband met de hoge cultuurhistorische waarde van het landschap.
Wachten met mest uitrijden
Naast het MDV-traject vroeg Epiic een POP3-subsidie aan voor het veebedrijf. Dit Plattelandsontwikkelingsprogramma is onderdeel van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en wordt provinciaal ingevuld om de veehouderij verder te ontwikkelen, verduurzamen en innoveren. Marcel: “Met deze subsidie wilde ik investeren in de bouw van een mestopslag, waarmee ik minimaal tien maanden mest kon opslaan. Als we mest langer dan de wettelijk verplichte zeven maanden kunnen opslaan, heeft dit een meerwaarde voor het milieu. We kunnen dan wachten met uitrijden tot het meest ideale moment voor de plant en dus voor het klimaat. Dit moment ligt vlak vóór of bij de start van het groeiseizoen. Naast de bouw van de mestopslag wilde ik investeren in een zware veegmachine om het erf schoon te houden. Dit zorgt voor beter waterbeheer en voorkomt emissies. De POP3-subsidie heeft deze investeringen mogelijk gemaakt.”
Specialisten nodig
Marcel: “Duurzaam ondernemen hoort bij deze tijd en is een voorwaarde om als agrarisch bedrijf te kunnen blijven bestaan. Gelukkig bestaan er veel subsidiemogelijkheden om te verduurzamen, maar het aanvragen van die subsidies is zeer complex. Zonder Epiic. kwam ik er niet uit. Je hebt echt specialisten nodig voor het vinden van de juiste subsidies en het aanvragen ervan.”
WIj helpen je graag bij het bepalen of je investering in aanmerking komt voor subsidie. Neem contact met mij op
Fiscaal voordeel behalen met de Maatlat Duurzame Veehouderij
Download het whitepaper
Ben je veehouder en wil je een stal bouwen of verbouwen? Als je dat doet volgens de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) kom je in aanmerking voor extra fiscale aftrekposten voor je winstbelasting.
Ben je veehouder en heb je plannen om een stal te bouwen of verbouwen?
Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV)Fiscaal voordeel op milieuvriendelijke investeringen.
Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Vamil