Placeholder for Next level electronicsNext level electronics

MIT-subsidie belangrijk voor jong bedrijf dat vernieuwend wil zijn

Klantverhaal Next Level Electronics, Bas Groenen

Bij Next Level Electronics vinden ze het mooi om vernieuwend bezig te zijn. Op dit moment werken ze bijvoorbeeld hard aan de ontwikkeling van een betrouwbare en kwalitatief hoogstaande PCB elektromotor. Epiic vroeg de MIT-subsidie aan voor het haalbaarheidsonderzoek. Voor NLE heel belangrijk. “Prototypes zijn ontzettend prijzig.”

Next Level Electronics

De groep techneuten kenden elkaar van hun deelname aan het Solar Team 2013 en 2015. Voor dit Australische avontuur ontwikkelden zij een motorcontroller die betrouwbaarder en minder storingsgevoelig was dan bestaande types. In 2016 besloten ze elkaar weer op te zoeken. Ze wilden graag verder leren en innovatieve dingen doen. Ze begonnen een ‘fun’-project voor de maandagavond en af en toe een zaterdag. Inmiddels is die hobby serieuze business geworden. In 2017 werd Next Level Electronics (NLE) opgericht. Er werken nu vijftien technici, o.a. aan de doorontwikkeling van de motorcontroller en sinds vorig jaar aan de PCB elektromotor. Dat doen ze nu gewoon op werkdagen. En af en toe nog steeds op zaterdag.

Bredere toepassing

“Voor de elektromotor is inmiddels een basisontwerp ontwikkeld”, vertelt Bas Groenen, electrical engineer bij NLE en vanaf het eerste uur betrokken. “Het uiteindelijke doel is om een elektromotor te ontwikkelen voor personenvoertuigen, maar we onderzoeken ook andere toepassingsmogelijkheden. Denk aan elektrische fietsen, golfkarretjes en heftrucks. Hoe groter namelijk het vermogen van de elektromotor, hoe hoger de opstartkosten. En ook de veiligheidsrisico’s nemen toe. Vandaar dat we ook focussen op lichtere voertuigen.”

Subsidie voor haalbaarheidsonderzoek

Afgelopen jaar heeft NLE een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Doel daarvan was om te onderzoeken of de PCB elektromotor kostentechnisch en qua vermogen voldoende opgeschaald kon worden. Het onderzoek is uitgevoerd met hulp van de regeling Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT). Bas: “We hebben al eerder gebruikgemaakt van deze subsidie. Afgelopen jaar kregen we hem voor de derde keer toegekend. Voor ons is dat heel belangrijk. We zijn een jong bedrijf. Het maken van prototypes is heel prijzig. Als we hiervoor geen subsidie krijgen, moeten we op zoek naar andere financiering. En dat kost veel tijd.”

Samenwerking dwingt tot nadenken

Joost Janssen van Epiic vroegen de MIT-regeling voor NLE aan. En los van het feit dat de subsidie tot nu toe alle keren is toegekend, bevalt de samenwerking zelf ook goed. “We zitten met regelmaat om tafel om onze plannen voor de komende tijd door te spreken. Tijdens die gesprekken krijgen we een hoop vragen op ons afgevuurd. Dat is heel nuttig. Wij zijn een groep techneuten bij elkaar. Die vragen dwingen ons breder na te denken, bijvoorbeeld over de precieze behoeften in de markt. Het heeft er al vaker toe geleid dat we projecten toch net even anders insteken om zo een bredere markt te kunnen bedienen.”

Nog meer onderzoek

Wat de vooruitzichten voor de PCB elektromotor zijn, is op dit moment nog niet te voorspellen. De resultaten van het haalbaarheidsonderzoek worden op korte termijn verwacht. Op basis daarvan beslissen ze bij NLE hoe ze verder gaan. Wordt het opschalen naar personenvervoer of zal de focus lichter vervoer zijn? Bas: ”De huidige fietsmotoren gaan nog wel eens kapot. Omdat wij vanuit de automotive branche komen, hebben we meer ervaring met omgevingsinvloeden en zijn we in staat om een betrouwbaarder product te maken. Er liggen wat dat betreft heel interessante kansen voor ons in deze markt.” Toetreding laat echter nog even op zich wachten. Bij NLE verwachten ze nog zeker een jaar nodig te hebben voor aanvullend onderzoek. Wie weet, ook nu weer met MIT-subsidie. Bij Epiic hebben ze uiteraard al nagedacht over de mogelijkheden.

Meer informatie of een keer sparren?

Samen maken we dromen waar.

Neem contact op met Joost
Placeholder for Joost JanssenJoost Janssen
Wil je meer weten over de subsidiemogelijkheden voor je project? Neem contact met mij op

Joost Janssen
Manager innovatie

Bel: 06-23928457

Linkedin
Whitepaper
Placeholder for Robot prototype met medewerkerRobot prototype met medewerker

Download het whitepaper

Subsidie voor innovatie: alleen ga je sneller, maar samen kom je verder

Innovatieve ondernemers zijn heel belangrijk voor de Nederlandse economie. Dat is de reden dat de overheid het mkb graag ondersteunt bij het ontwikkelen of vernieuwen van producten of diensten. Speciaal hiervoor is de subsidieregeling Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) in het leven geroepen. Het MIT-programma kent twee instrumenten: MIT-Haalbaarheidsprojecten en MIT R&D-samenwerkingsprojecten.

Placeholder for Virtual reality innovatie kunstmatige intelligentieVirtual reality innovatie kunstmatige intelligentie
InnoverenInnovatie

Succesvol innoveren vraagt om een juiste aanpak. Epiic is expert in innovatiestrategie en -management.

Innoveren
Placeholder for Robot prototype met medewerkerRobot prototype met medewerker
Mkb-innovatiestimulering Regio en TopsectorenVersnel uw innovatieproject met MIT-subsidie

Bezig met innovatie en sluit je project aan bij een van de tien Topsectoren? Vraag subsidie aan.

Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren

Ook interessant voor je

Placeholder for Robot prototype met medewerkerRobot prototype met medewerker
WhitepaperMIT subsidieregeling: speciaal voor mkb’ers die innoveren

Wil je de haalbaarheid van uw innovatie toetsen? Of wil je samen met minstens één andere mkb’er werken aan het vernieuwen of ontwikkelen van een product of dienst? Dan is de MIT-regeling interessant.

Innovatie tools

Van innovatie naar een succesvol project met de innovatie tools van Epiic

Samen maken we uw innovatie tot een succes

Innovatie zorgt voor vragen. Epiic heeft de antwoorden.

Subsidies

Wilt u uw innovatiekrachten vergroten? Of wilt u investeren, bijvoorbeeld in duurzame bedrijfsmiddelen of uw personeel. Er zijn vele subsidiemogelijkheden.