Placeholder for FlikweertFlikweert

Startup Flikweert verovert markt met aardappelsorteermachine

Klantverhaal Flikweert, Martijn, Stefan en Lars Flikweert

Flikweert Vision Technologies ontwikkelt praktische oplossingen voor de agrarische sector. De broers Martijn en Stefan Flikweert en hun neef Lars doken direct na hun afstuderen in het diepe. Ze besloten een aardappelsorteermachine te ontwikkelen. Sindsdien groeit het bedrijf snel. Wij helpen ze om die groei in goede banen te leiden.

Camerabeelden en computer

Martijn en Lars Flikweert hadden in 2019 allebei net hun opleiding afgerond. Zin om aan een ‘echte’ baan te beginnen was er nog niet. Wel wilden ze graag iets verzinnen voor de agrarische sector. Martijn Flikweert: ‘Lars en ik hebben van huis uit een agrarische achtergrond. Daarnaast waren we getriggerd door onze studies. Lars had in Wageningen geleerd wat je allemaal kunt doen met camerabeelden en een computer. Daar zijn we mee aan de slag gegaan. Een teler uit de buurt had een sorteermachine staan voor zijn spruiten. Die mochten we gebruiken om wat testen te doen.’ Hoewel dat op zich goed verliep, kwamen Martijn en Lars er al snel achter dat het sorteren van spruiten niet veel perspectief bood. Ze besloten een switch te maken naar aardappelen en toen ook Stefan, de broer van Martijn en werktuigbouwkundige, zich aansloot gingen de ontwikkelingen snel. Sinds 2021 is de Quality Grader op de markt: een sorteermachine op basis van kunstmatige intelligentie die de kwaliteit van aardappels beoordeelt. In het eerste jaar verkochten ze er direct twaalf.

Besparing handwerk

Met de Quality Grader heeft Flikweert Vision Technologies een gat in de markt gevonden. Martijn: ’Er bestaan machines die op grootte én kwaliteit sorteren. Maar veel agrariërs hebben al een maatsorteerder staan. Die willen ze niet vervangen. Wij hebben nu een losse machine ontwikkeld, waarmee ze de arbeidsintensieve kwaliteitscontrole kunnen terugdringen.’ In de Quality Grader gaan de aardappelen over een rollerbaan, waarbij ze vijf keer aan een camera gepresenteerd worden. De machine controleert op beschadigingen, groeischeuren en vormfouten en werpt de aardappelen die niet voldoen aan de ingestelde grenswaarden uit. Het scheelt telers veel handwerk. En dat is belangrijk, zeker in de huidige krappe arbeidsmarkt.

Waardevolle sparringpartner

Sinds 2020 maakt Flikweert Vision Technologies gebruik van de diensten van ABAB. De onstuimige groei van het bedrijf maakt dat er veel vragen voorbijkomen. Want wat voor afspraken maak je bijvoorbeeld met een dealer die je machines verkoopt? Hoe zien de contracten van nieuw aan te nemen personeel eruit? En wat moet je allemaal regelen als je gaat exporteren? Martijn heeft regelmatig contact met relatiemanager Paul Nieuwenhuize van ABAB. ‘Het is fijn een goede sparringpartner te hebben. We bellen regelmatig even om te overleggen. En als Paul het antwoord niet heeft, brengt hij ons in contact met de juiste persoon. Het is prettig dat ABAB veel kennis in huis heeft.’

Afnemers over de streep

Naast de fiscale, personele en internationale vraagstukken heeft Flikweert Vision Technologies ook behoefte aan ondersteuning op subsidievlak. En die expertise is afkomstig van Epiic een dochteronderneming van ABAB. Sinds 2021 vraagt Epiic de WBSO aan voor de startup. Daarnaast heeft Epiic ervoor gezorgd dat afnemers van de Quality Grader Milieu-investeringsaftrek kunnen aanvragen als zij een machine aanschaffen. Iets wat fiscaal veel voordeel oplevert en potentiele kopers dus over de streep kan trekken. Martijn legt uit: ‘De Quality Grader voldeed officieel niet aan de eisen die de overheid stelt om gebruik te maken van deze regeling. De MIA was wel van toepassing op optische sorteermachines, maar dat gold alleen als zo’n machine ook voor maatsortering zorgt. Stijn heeft voor ons contact gezocht met RVO en dat heeft geholpen. Als een teler nu kan aantonen dat hij al een maatsorteermachine heeft staan, mag hij MIA aanvragen voor onze machine. Heel belangrijk, want zo wordt het voor ons makkelijker machines af te zetten.’

Martijn, Lars en Stefan Flikweert zijn drie heel ambitieuze ondernemers. Dit jaar hopen ze 25 machines te bouwen, op tijd voor het oogstseizoen dat in oktober start. Daarnaast zijn ze ook al testen aan het doen met het sorteren van andere gewassen. De samenwerking die drie jaar geleden vers van de universiteit ontstond, bevalt het drietal nog uitstekend. Martijn: ‘We hebben allemaal ons eigen vakgebied. Lars is verantwoordelijk voor de software die we gebruiken, Stefan voor de ontwikkeling en bouw van onze machines en ik richt me meer op de verkoop. In de praktijk werkt dat heel goed.’

Meer informatie of een keertje sparren?

Samen maken we dromen waar.

Neem contact op met Patrick
Placeholder for Patrick VerschurePatrick Verschure
Wilt u meer weten over de subsidiemogelijkheden voor uw project? Neem contact met ons op

Patrick Verschure
Consultant innovatie bij Epiic

Bel: 06-53186164

Linkedin
Whitepaper
Placeholder for Robotarm schudt hand van manRobotarm schudt hand van man

Download het whitepaper

Fiscale stimuleringsregeling voor uw R&D projecten

Financiële lasten van speur- en ontwikkelingswerk verlagen en voert u deze werkzaamheden zelf als onderneming uit? Behaal nu fiscaal voordeel met WBSO.

Placeholder for Zonnepanelen en windmolensZonnepanelen en windmolens
Milieu-investeringsaftrek (MIA) en VamilMilieu-investeringsaftrek (MIA) en Vamil

Fiscaal voordeel op milieuvriendelijke investeringen.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Vamil
Placeholder for Robotarm schudt hand van manRobotarm schudt hand van man
Wet Bevordering Speur- en OntwikkelingswerkFiscaal voordeel met WBSO

Ontwikkelt u nieuwe producten, processen of software? Maak gebruik van WBSO.

Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk

Samen maken we uw innovatie tot een succes

Innovatie zorgt voor vragen. Epiic heeft de antwoorden.

Subsidies

Daarom een sub­si­die­tra­ject via Epiic

Door de bomen het bos kwijt? Geen zin in ingewikkelde trajecten? Epiic neemt u het volledige subsidietraject uit handen.

  • Uitgekiend stappenplan
    Het subsidielandschap is uitgebreid en complex. Daarom werken onze experts volgens een uitgekiend stappenplan. Zo weten we zeker dat geen kans onbenut blijft.
  • Van subsidieaanvraag tot eindverantwoording
    Onze experts vragen niet alleen subsidie aan, ze weten ook alles van projectbegeleiding. Heel handig. Zo weet u zeker dat uw project aan alle voorwaarden voldoet en u geen voordeel misloopt.
  • Een echte gesprekspartner
    Kennis van uw sector is een voorwaarde voor het laten slagen van uw project. Daarom zijn onze consultants altijd gespecialiseerd in een specifieke sector. En dat merkt u direct. U zit altijd aan tafel met een specialist die zich thuis voelt in de wereld die uw huis is.

Meer weten?

Placeholder for Virtual realityVirtual reality
ArtikelIn drie stappen voorbereid op een WBSO-controlebezoek

Wilt u weten hoe u zich optimaal kunt voorbereiden op een WBSO-controle?

Placeholder for Zonnepanelen en windmolensZonnepanelen en windmolens
WhitepaperEIA en MIA: fiscaal voordeel voor duurzaam bedrijfsmiddel

Wilt u investeren in energiezuinige of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? En wilt u meer weten over de mogelijkheden voor fiscaal voordeel? Download het gratis whitepaper.