Placeholder for Hardt HyperloopHardt Hyperloop

Subsidie brengt droom Hardt Hyperloop weer stukje dichterbij

Klantverhaal Hardt Hyperloop, Max Wink

In 2028 moet de eerste hyperloopverbinding een feit zijn: een uniek transportsysteem waarbij een voertuig met zeer hoge snelheid door een buis vervoerd wordt. Voor het zover is, moet echter nog veel onderzoek gedaan worden. Epiic vroeg voor Hardt Hyperloop uit Delft de MIT R&D subsidie aan.

Elon Musk schrijft in 2015 een wedstrijd uit. Hij wil de ontwikkeling van de hyperloop stimuleren, een transportsysteem waarin voertuigen met snelheden tot 1000 km per uur door een buis razen. Voor het hoofdkantoor van zijn ruimtebedrijf SpaceX legt hij een buis neer en daagt studenten wereldwijd uit om een voertuig te maken. Een studententeam uit Delft wint de competitie. En daarop volgen zoveel positieve reacties, dat het team besluit Hardt op te richten. Een bedrijf met een zeer ambitieus doel: het realiseren van een Europees hyperloopnetwerk dat passagiers in drie uur tijd naar elke Europese hoofdstad kan vervoeren.

Verbeteren hyperloopsysteem

Vijf jaar later is die droom een stuk dichterbij gekomen. Max Wink, business developer bij Hardt, vertelt: “Bij Hardt draait alles om snelheid. En dat geldt niet alleen voor onze buis, maar ook voor de milestones die we bereiken. Sinds onze oprichting in 2016 hebben we hard gewerkt om het hyperloopsysteem te verbeteren. We hebben een nieuwe buis gepresenteerd en een uniek wisselsysteem ontwikkeld. Daarnaast zijn we bezig met de ontwikkeling van een elektromagnetische ophanging en aandrijving die ervoor moet zorgen dat het voertuig door de buis kan zweven. Op lage snelheid hebben we nu bewezen dat dit systeem werkt. De volgende stap is testen op een snelheid tot 700 km per uur, waarmee de hyperloop de snelste magneetsneltrein ter wereld wordt. Dat testen moet in 2022 gaan gebeuren in het European Hyperloop Center, een testfaciliteit die we in Groningen hopen te realiseren.”

Duurzaam alternatief spoor en lucht

De ontwikkelingen gaan dus razendsnel. En dat moet ook gezien de ambitieuze tijdslijn die het bedrijf voor ogen heeft. Max Wink: “Eind 2023 willen we in Groningen het eerste pakketje over een afstand van drie kilometer kunnen vervoeren. En in 2028 moet de eerste hyperloopverbinding er liggen, bijvoorbeeld tussen de randstad en Schiphol. Vooralsnog richten we ons daarbij op het vervoer van tijdgevoelige cargo. Denk aan bloemen, pakketjes en geneesmiddelen. Het vervoer van passagiers zal pas in een later stadium mogelijk worden. De komst van de hyperloop is heel belangrijk. Spoor, weg, zee en lucht raken vol. De hyperloop biedt een zeer duurzaam alternatief voor de lange afstanden over het spoor en de korte afstanden door de lucht.”

Subsidie voor R&D project

Dat de hyperloop zo’n duurzaam alternatief is met een zeer lage CO2-uitstoot komt o.a. doordat de wrijving in de buis minimaal is. Vacuümpompen nemen de luchtweerstand weg. Daarnaast werken ze bij Hardt, samen met Goudsmit Magnetic Systems, aan een uniek elektromagnetisch ophang- en aandrijfsysteem. Magneten op het voertuig moeten ervoor zorgen dat de hyperloop door de buis getrokken wordt. Een zeer innovatief project waarvoor Epiic de Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) subsidie heeft aangevraagd. Wink vervolgt: “Om de hyperloop zo duurzaam en goedkoop mogelijk te kunnen maken, moet het systeem zeer energie-efficiënt worden. Het project waarvoor we de MIT-subsidie ontvangen, is erop gericht te meten hoeveel energie er daadwerkelijk gebruikt wordt. En dat moet tien keer minder zijn dan het huidige systeem dat in Shanghai in bedrijf is.

MIT R&D voor onderzoek elektromagneten

De MIT R&D regeling, bedoeld om innovatie in de topsectoren te stimuleren, heeft Hardt geholpen de ontwikkeling te versnellen. En daar zijn ze blij mee. “Via via zijn we in contact gekomen met Epiic. We hadden goede verhalen gehoord. Roy Hoven heeft voor ons het subsidietraject opgepakt en dat is erg goed bevallen. Er zat heel veel energie in de samenwerking. Bij Hardt vinden we het prettig ideeën te kunnen delen en samen verder te bouwen. Heel pragmatisch eigenlijk. Roy wist ook echt van aanpakken. En dat past gewoon goed bij ons.” In 2021 moet het R&D project afgerond zijn. Dan is er weer een belangrijke stap gezet. “Bij Hardt hebben we echt een droom. En dat is dat wij onze kennis van de hyperloop straks over de hele wereld kunnen exporteren. Net zoals je voor het bouwen van dijken naar Nederland kijkt. Datzelfde moet gaan gelden voor de techniek die wij aan het ontwikkelen zijn. Daar moet je straks echt ónze kennis voor willen hebben.”

Wil je meer informatie over de MIT-subsidie? Download het whitepaper 'De MIT-subsidieregeling: speciaal voor mkb'ers die innoveren'.

Meer informatie of een keertje sparren?

Samen maken we dromen waar.

Neem contact op met Roy
Placeholder for Roy HovenRoy Hoven
Wil je meer weten over Epiic of wil je sparren over de subsidiemogelijkheden? Neem contact met mij op

Roy Hoven
Directeur bij Epiic

Bel: 06-22464517

Linkedin
Whitepaper
Placeholder for Robot prototype met medewerkerRobot prototype met medewerker

Download het whitepaper

Subsidie voor innovatie: alleen ga je sneller, maar samen kom je verder

Innovatieve ondernemers zijn heel belangrijk voor de Nederlandse economie. Dat is de reden dat de overheid het mkb graag ondersteunt bij het ontwikkelen of vernieuwen van producten of diensten. Speciaal hiervoor is de subsidieregeling Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) in het leven geroepen. Het MIT-programma kent twee instrumenten: MIT-Haalbaarheidsprojecten en MIT R&D-samenwerkingsprojecten.

Placeholder for Robot prototype met medewerkerRobot prototype met medewerker
Mkb-innovatiestimulering Regio en TopsectorenVersnel uw innovatieproject met MIT-subsidie

Bezig met innovatie en sluit je project aan bij een van de tien Topsectoren? Vraag subsidie aan.

Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren
Placeholder for Artificial intelligence innovatieArtificial intelligence innovatie
Financieren in vier stappenFinancieren in vier stappen

Een innovatie of investering financieren? Met het Epiic vierstappenplan.

Financieren in vier stappen

Ook interessant voor je

Placeholder for Robot prototype met medewerkerRobot prototype met medewerker
WhitepaperMIT subsidieregeling: speciaal voor mkb’ers die innoveren

Wil je de haalbaarheid van uw innovatie toetsen? Of wil je samen met minstens één andere mkb’er werken aan het vernieuwen of ontwikkelen van een product of dienst? Dan is de MIT-regeling interessant.

Placeholder for RobotRobot
NieuwsSlagingskans MIT-subsidie groter geworden in Zuid-Nederland

Wil je als ondernemer in Zuid-Holland gebruikmaken van MIT-subsidie? Je kansen op een succesvolle aanvraag zijn groter geworden.

Placeholder for Brainstorm innovatieBrainstorm innovatie
NieuwsMIT R&D samenwerkingsprojecten: subsidie voor mkb’ers die samen innoveren

Op 11 juni gaat de subsidie MIT R&D samenwerkingsprojecten weer open. Als mkb'er kun je samen met andere mkb'ers werken aan een innovatie die aansluit bij een van de Topsectoren. Deze subsidie kan dan interessant zijn voor je project.

Samen maken we jouw innovatie tot een succes

Innovatie zorgt voor vragen. Epiic heeft de antwoorden.

Subsidies

Daarom een sub­si­die­tra­ject via Epiic

Door de bomen het bos kwijt? Geen zin in ingewikkelde trajecten? Epiic neemt u het volledige subsidietraject uit handen.

  • Uitgekiend stappenplan
    Het subsidielandschap is uitgebreid en complex. Daarom werken onze experts volgens een uitgekiend stappenplan. Zo weten we zeker dat geen kans onbenut blijft.
  • Van subsidieaanvraag tot eindverantwoording
    Onze experts vragen niet alleen subsidie aan, ze weten ook alles van projectbegeleiding. Heel handig. Zo weet je zeker dat jouw project aan alle voorwaarden voldoet en je geen voordeel misloopt.
  • Een echte gesprekspartner
    Kennis van jouw sector is een voorwaarde voor het laten slagen van uw project. Daarom zijn onze consultants altijd gespecialiseerd in een specifieke sector. En dat merk je direct. Je zit altijd aan tafel met een specialist die zich thuis voelt in de wereld die jouw huis is.

Innovatie tools

Van innovatie naar een succesvol project met de innovatie tools van Epiic