Placeholder for Richard Everts met schapenRichard Everts met schapen

Subsidie maakt projecten innovatief NSFO mogelijk

Kunstmatige intelligentie en geo tagging inzetten voor schapen en geiten? Jazeker. Reinard Everts, directeur van de NSFO, maakte met POP3-subsidie het project Internet of Sheep tot een succes.

Strijd tegen resistentie

Met het project Internet of Sheep gaat de NSFO de strijd aan tegen wormbesmettingen bij schapen. Een zware wormbesmetting heeft namelijk grote gevolgen voor de gezondheid van schapen. Reinard: “Het veelvuldig gebruik van ontwormingsmiddelen kan tot resistentie leiden. Met het project Internet of Sheep wilden we daarom een alternatief instrument tegen resistentie ontwikkelen. Daarvoor is het zaak onveilige percelen niet te beweiden. Het Internet of Sheep-project maakt online inzichtelijk waar schapen zich bevinden en koppelt deze informatie aan actuele weersomstandigheden. Zo maken we precisiebeweiding mogelijk en kun je vaststellen wanneer het veilig is om te beweiden.”

Samen sparren

Om dit innovatieve project mogelijk te maken, wilde Reinard POP3-subsidie aanvragen. POP3 is het Europese subsidieprogramma dat initiatieven stimuleert die bijdragen aan een duurzame landbouw. Omdat hij weinig ervaring had met subsidieaanvragen, kwam hij via een online zoektocht uit bij Epiic. Reinard: “Ik maakte kennis met consultant Patrick Verschure van Epiic. Hij kon mij precies vertellen hoe zo’n aanvraag werkt in de praktijk. Bovendien was hij dankzij zijn IT-achtergrond ook inhoudelijk van waarde voor ons project. Daarmee ontstond er een fijne samenwerking tussen ons; ik leverde de inhoudelijke informatie, we konden samen sparren en Patrick verzorgde met succes de POP3-subsidieaanvraag.”

Dierwetenschappelijke achtergrond

De hard- en software van het Internet of Sheep-project is inmiddels werkbaar en de tool is verder geoptimaliseerd. Reinard: “De klik was er, dus hebben we de samenwerking met Epiic ook na het project voortgezet. Inmiddels bestaat de samenwerking zo’n vijf jaar en is er een goede wisselwerking tussen ons ontstaan. Door regelmatig het gesprek aan te gaan en elkaar te wijzen op nieuwe ontwikkelingen, komen we tot nieuwe innovatieve projecten. Vaak komen de ideeën uit onze organisatie en ontvangen we feedback van Epiic om onze plannen scherper te krijgen. Zelf schrijf ik ook graag mee aan plannen en nieuwe aanvragen. Het is de taak van Epiic om mij hierbij een beetje tussen de vangrails te houden. Dat lukt ze heel goed en ook de rol van consultant Celine Huiskamp is hierbij, mede door haar dierwetenschappelijke achtergrond, zeer waardevol.”

Minder methaan uitstoten

Naast het Internet of Sheep-project verzorgde Epiic nog twee subsidieaanvragen voor de NSFO. Reinard: “Het eerste project, DNA of Mapping, is een langlopend en vrij technisch project. Het is gericht op onderzoek naar de mogelijkheid om te komen tot het fokken van schapen die van nature minder methaan uitstoten. Het andere project loopt nog en betreft een subsidie voor groen-economisch herstel voor een project dat zich richt op de introductie van een kringlooplabel. Via dit label kunnen schapen- en geitenhouders aantonen dat ze duurzaam werken.”

“Ook bij deze projecten bewijst onze hechte samenwerking met Epiic zijn waarde. Het is prettig om met vaste consultants samen te werken. Het is niet efficiënt immers om steeds alles opnieuw te moeten uitleggen. Patrick en Celine kennen onze organisatie en weten waar we mee bezig zijn. Omdat we al langer samenwerken, hebben ze vaak aan een half woord genoeg om stappen te kunnen maken en aanvragen voor ons te verzorgen.”

Meer informatie of een keer sparren?

Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.

Neem contact met ons op
Placeholder for Patrick VerschurePatrick Verschure
Neem contact met mij op

Patrick Verschure
Consultant innovatie bij Epiic

Bel: 06-53186164

Linkedin

Samen maken we jouw innovatie tot een succes

Innovatie zorgt voor vragen. Epiic heeft de antwoorden.

Ook interessant voor je

Placeholder for Stal koeienStal koeien
NieuwsBelangrijkste wijzigingen Milieulijst en Energielijst landbouw 2024

De Rijksdienst voor Ondernemers (RVO) heeft de nieuwe Milieulijst en Energielijst voor 2024 uitgebracht. Beide lijsten bieden de agrosector net als andere jaren weer veel interessante kansen. Er zijn een aantal wijzigingen ten opzichte van vorig jaar. De belangrijkste aanpassingen en nieuwe categorieën hebben wij voor je op een rij gezet.

Nieuwsbrief
Placeholder for Nieuwsbrief aanmeldenNieuwsbrief aanmelden

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws