Subsidiefocus heet voortaan Epiic Daarom Epiic

Placeholder for H4AH4A

Subsidie voor haalbaarheidsstudie geeft waterstofproject een boost

Klantverhaal H4A

Als het om duurzaamheid gaat, lopen ze bij H4A graag voorop. In 2022 moet de eerste vrachtwagen van het Zeeuwse bouwbedrijf op waterstof rijden; tanken kan tegen die tijd bij een nieuw te realiseren waterstoftankstation. Een ambitieus plan waarvoor een haalbaarheidsonderzoek nodig was. Epiic vroeg subsidie aan.

Overstappen op duurzaam waterstof

Het Zeeuwse H4A is actief op het gebied van bouw-, infra- en omgevingswerken. Het bedrijf maakt hiervoor gebruik van zwaar materieel dat op diesel rijdt. Omdat H4A waarde hecht aan duurzaamheid heeft het grote plannen. Martijn Verschuren, manager business development bij H4A, vertelt: “We willen graag onze bijdrage leveren aan de energietransitie, vinden het belangrijk uitstootvrij te kunnen bouwen. Omdat we werken met zwaar materieel is elektrisch rijden vaak geen oplossing. We maken gebruik van heel zware accu’s. Machines van drie ton die tien uur per dag door het zand rijdt, zouden in no-time leeg getrokken zijn. Ook kunnen we het ons niet veroorloven om twee uur kwijt te zijn aan het laden van onze voertuigen. Daarom zijn we voor het grotere en zwaardere materieel op zoek gegaan naar een alternatief, en dat is waterstof.”

Vormen consortium

H4A streeft ernaar om in 2022 zijn plannen gerealiseerd te hebben. Tegen die tijd moet het eerste voertuig omgebouwd zijn naar waterstof en moeten we kunnen tanken bij een nieuw te bouwen waterstoftankstation. Een enorm ambitieus plan waarvoor H4A, als kartrekker, op zoek ging naar partners. Martijn: “We wilden dit project graag uitvoeren met bevriende bedrijven uit onze directe omgeving. Dat heeft geleid tot Energieconsortium Kanaalzone. Het consortium bestaat uit verschillende ondernemingen, van een transportbedrijf en vuilophaaldienst tot een leverancier van bouwgrondstoffen. En recent heeft ook coöperatie Zeeuwind zich aangesloten. Zij kunnen met een grote windturbine groene waterstof maken.”

Subsidie Zeeland in stroomversnelling

Tegelijkertijd met het vormen van het consortium startte H4A een haalbaarheidsstudie. Dat was belangrijk om alle partijen betrokken te houden én nieuwe bedrijven te interesseren voor het waterstofplan. Om de studie te kunnen financieren vroeg Epiic bij provincie Zeeland de subsidie Zeeland in stroomversnelling aan. Martijn: “Die subsidie is erg belangrijk voor ons geweest. En niet alleen vanwege de financiering. Het heeft ons project echt een boost gegeven. De studie moest duidelijk laten zien waar we aan toe waren. Het was echt een ‘go/no go’. En dat voor de hele keten. Van de opwekking van het waterstof en het ombouwen van materieel tot het tanken bij het tankstation.” Gelukkig voor alle betrokkenen is het een ‘go’ geworden. Het project moet binnen vijf jaar break-even kunnen draaien.

Realistisch advies

Bij H4A zijn ze niet alleen tevreden over de resultaten van de haalbaarheidsstudie. “Ook de samenwerking met het team van Epiic is goed bevallen”, vertelt Martijn. “Het traject is heel prettig verlopen. We begrepen elkaar goed, het proces liep heel vloeiend. Van het opstellen van het plan, het inrichten van de aanvraag tot het leggen van de noodzakelijke contacten. Bij Epiic hebben ze natuurlijk al veel van dit soort projecten gedaan. Je merkt dat ze veel kennis in huis hebben. Daarnaast kunnen ze goed advies geven over andere subsidiemogelijkheden. We hebben nu verschillende trajecten lopen, ook voor de investeringsfase die er aankomt. Voor ons is het ingewikkeld overzicht te houden. Bij Epiic kunnen ze dat veel beter. Daarnaast adviseren ze ons goed over de haalbaarheid van de verschillende subsidiemogelijkheden. Je wil je niet in allerlei bochten moet wringen om in aanmerking te komen voor financiering. Want wat als een subsidie straks ineens niet doorgaat? Epiic begeleidt ons daarbij goed.”

Op koers

Bij H4A gaan ze in volle vaart door op de ingeslagen weg. Het is nu zaak dat alle partners bepalen of zij op betaalbare wijze hun materieel kunnen ombouwen naar waterstof. En ook wordt de haalbaarheidsstudie nog aangepast omdat zich nieuwe partners hebben aangesloten. Ondertussen gaan ze bij Epiic hard aan de slag met nieuwe subsidiekansen. Dat is belangrijk omdat voor de aankomende investeringsfase hoge subsidiebedragen mogelijk zijn. Genoeg te doen dus. Maar vooralsnog zijn alle pijlen gericht op 2022. “Tot nu toe liggen we op schema”, aldus Martijn. “Ook de overheid werkt gelukkig goed mee. We doen er alles aan om in 2022 dat lintje door te kunnen knippen.”

Meer informatie of een keertje sparren?

Samen maken we dromen waar.

Neem contact op met Boudewijn
Placeholder for Boudewijn ZuijderhoudtBoudewijn Zuijderhoudt
Wilt u meer weten over de subsidiemogelijkheden voor uw haalbaarheidsstudie? Neem contact met mij op

Boudewijn Zuijderhoudt
Consultant innovatie bij Epiic

Bel: 06-47834872

Linkedin

Samen maken we uw innovatie tot een succes

Innovatie zorgt voor vragen. Epiic heeft de antwoorden.
Whitepaper

Subsidies

Daarom een sub­si­die­tra­ject via Epiic

Door de bomen het bos kwijt? Geen zin in ingewikkelde trajecten? Epiic neemt u het volledige subsidietraject uit handen.

  • Uitgekiend stappenplan
    Het subsidielandschap is uitgebreid en complex. Daarom werken onze experts volgens een uitgekiend stappenplan. Zo weten we zeker dat geen kans onbenut blijft.
  • Van subsidieaanvraag tot eindverantwoording
    Onze experts vragen niet alleen subsidie aan, ze weten ook alles van projectbegeleiding. Heel handig. Zo weet u zeker dat uw project aan alle voorwaarden voldoet en u geen voordeel misloopt.
  • Een echte gesprekspartner
    Kennis van uw sector is een voorwaarde voor het laten slagen van uw project. Daarom zijn onze consultants altijd gespecialiseerd in een specifieke sector. En dat merkt u direct. U zit altijd aan tafel met een specialist die zich thuis voelt in de wereld die uw huis is.

Subsidies

Wilt u uw innovatiekrachten vergroten? Of wilt u investeren, bijvoorbeeld in duurzame bedrijfsmiddelen of uw personeel. Er zijn vele subsidiemogelijkheden.

Circulair ondernemen. Check uw kansen

Placeholder for Recyclen van plasticRecyclen van plastic
Circulaire economie
NieuwsNieuwe subsidie voor betere recycling plastic

Bent u actief in de productie, verwerking of recycling van plastics? En wilt u ook dat er een economie ontstaat waarin plastic niet meer wordt gezien als afval? De nieuwe subsidie CPNL ondersteunt u bij onderzoeks- en showcaseprojecten.

Placeholder for Verkeersbord co2Verkeersbord co2
Circulaire economie
NieuwsTSE Industries Studies: meer innovatie, minder CO2

Wilt u in de industrie bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot? En onderzoekt u hiervoor de haalbaarheid van een pilot- of demonstratieproject? De subsidieregeling TSE Industrie Studies helpt u bij het maken van de strategische keuze om wel of niet te starten met uw project of een investering hierin.

Placeholder for Man en CO2 icoonMan en CO2 icoon
Circulaire economie
ArtikelSubsidiekansen voor een circulaire economie

Steeds meer bedrijven kiezen voor een circulaire bedrijfsstrategie.

Placeholder for Man die nadenkt over financieringMan die nadenkt over financiering
Circulaire economie
ArtikelEen circulaire onderneming financieren? Dit zijn de tips

De vraag naar circulaire producten neemt toe. Toch is het voor veel ondernemers in de circulaire economie lastig om de juiste financieringsvorm te vinden. Banken en investeerders zijn niet zo happig op circulaire bedrijfsmodellen, omdat er risico's en onzekerheden aan kleven. Toch zijn er goede financieringsmogelijkheden. En dat voor elke fase van uw bedrijf.

Placeholder for Circulaire economieCirculaire economie
Circulaire economie
NieuwsCirculaire oplossingen met subsidie KIA-CE

Versnel uw circulaire innovaties als ondernemer en krijg een duurzame voorsprong

Placeholder for Circulaire wereldCirculaire wereld
Circulaire economie
Nieuws50% kosten vergoed via subsidie Circulaire Ketenprojecten

Samen met de keten werken aan circulaire projecten? Via de subsidie Circulaire Ketenprojecten krijgt u 50% van uw projectkosten vergoed.

Placeholder for Bloemen in kasBloemen in kas
Circulaire economie
NieuwsDe weg naar een duurzame sierteeltketen

Epiic en Greenhouse Marketeers hebben om tafel gezeten met een aantal belangrijke ketenpartijen uit de sierteeltsector. Doel was te onderzoeken of er een gezamenlijke ambitie is om de sierteeltketen te verduurzamen en wat ieders rol daarbij is. Er zijn duidelijk kansen om samen impact te maken.

Placeholder for Windmolens circulair ondernemenWindmolens circulair ondernemen
Circulaire economie
TalkshowCirculair ondernemen, zet de eerste stap

Steeds meer bedrijven zetten de stap naar circulair ondernemen. Maar die omslag gaat niet vanzelf. Voor Epiic reden om een studiotalk te organiseren.