Placeholder for DSV ZadenDSV Zaden

Veredelingskennis Epiic maakt WBSO-traject makkelijker

Klantverhaal DSV Zaden, Hans Mies

Bij DSV Zaden ontvangen ze al jaren WBSO-subsidie. Het levert het bedrijf flinke financiële tegemoetkomingen op voor hun veredelingsprojecten. In het verleden kostten de WBSO-trajecten veel tijd en energie. Nu gaat dat een stuk beter. “Bij Epiic snappen ze waar wij mee bezig zijn.”

Veel onderzoek

In Nederland zijn er drie bedrijven goed vertegenwoordigd in de Rassenlijsten die ieder jaar gepubliceerd worden en een overzicht bieden van de nieuwste en beste voedergewassen. DSV Zaden is er daar een van. Het bedrijf, gevestigd in Noord-Limburg, is een belangrijke speler als het gaat om het veredelen en verhandelen van graszaden voor met name voeder- en recreatiedoeleinden. Daarnaast is het bedrijf gespecialiseerd in bodemverbeteraars en groenbemesters. Om ieder jaar weer tot de top 10 te behoren, wordt er veel geïnvesteerd in veredelingsprojecten. Hans Mies, administrateur bij DSV Zaden, vertelt hoe dat werkt. “Het ontwikkelen van nieuwe zaden duurt lang. Tussen de start van een veredelingsproject en het moment van toetreden tot de markt zit gemiddeld zo’n vijftien jaar. Om toestemming te krijgen voor toetreding moet je goed scoren op verschillende criteria. Voor voedergrassen zijn dat bijvoorbeeld ziekteresistentie, opbrengst, verteerbaarheid en melkafgifte. Alles bij elkaar nemen onderzoek en toelating veel tijd in beslag.”

Expertise in huis

DSV Zaden maakt al jaren gebruik van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). De regeling wordt vooral ingezet voor de verbetering van voedergrassen en groenbemesting en tot vorig jaar ook voor de ontwikkeling van sorghum, een graansoort. Hans Mies licht toe. “De subsidie levert ons bedrijf zo’n € 100.000 tot € 150.000 per jaar op. De WBSO is dus belangrijk voor ons, maar het aanvragen van de subsidie en het bijhouden van de rapportages kostten in het verleden ook veel tijd en ergernis. De oorzaak was dat ons vorig subsidieadviesbureau niet thuis was in de veredelingsbranche. Tijdens onze gesprekken, waar ook de veredelaars bij waren, hadden we regelmatig spraakverwarring. En dat leidde weer tot veel vragen vanuit de RVO. Nu we samenwerken met Epiic loopt het traject veel soepeler. Boudewijn Zuijderhoudt snapt gewoon wat we hier doen.”

Veel minder tijd

De nieuwe samenwerking heeft ertoe geleid dat het aanvragen van de WBSO veel soepeler verloopt. En ook de rapportages over de voortgang van de WBSO-projecten nemen minder tijd in beslag. Bij DSV zijn ze daar heel blij mee. “Onze veredelaars besteden natuurlijk het liefst zo min mogelijk tijd aan de WBSO en het is er voor hen nu een stuk makkelijker op geworden. Boudewijn weet precies op welke technische knelpunten in het veredelingsproces zij zich moeten focussen voor een goede WBSO-rapportage. Daardoor hoeven onze veredelaars minder uren te besteden aan de WBSO-administratie. Het scheelt veel tijd en ergernis.”

Meer subsidiekansen

Nu het WBSO-traject goed op de rails staat, komen er nieuwe subsidiekansen in beeld. “We hebben met Epiic afgesproken dat we voortaan eenmaal per kwartaal om tafel gaan om te bespreken waar we mee bezig zijn. Zo hebben we voor de nabije toekomst plannen om een nieuwe loods te bouwen. Ook denken we na over hoe we onze CO2-uitstoot kunnen reduceren. Bij DSV weten we natuurlijk niet wat er allemaal voor subsidiemogelijkheden zijn. Het is fijn dat Boudewijn op dit vlak het initiatief neemt. Het werkt allemaal heel efficiënt en levert goede resultaten op.”

Meer informatie of een keertje sparren?

Samen maken we dromen waar.

Neem contact op met Boudewijn
Placeholder for Boudewijn ZuijderhoudtBoudewijn Zuijderhoudt
Wilt u meer weten over Epiic of wilt u sparren over uw subsidiemogelijkheden? Neem contact met mij op

Boudewijn Zuijderhoudt
Consultant innovatie bij Epiic

Bel: 06-47834872

Linkedin
Whitepaper
Placeholder for Robotarm schudt hand van manRobotarm schudt hand van man

Download het whitepaper

Fiscale stimuleringsregeling voor uw R&D projecten

Financiële lasten van speur- en ontwikkelingswerk verlagen en voert u deze werkzaamheden zelf als onderneming uit? Behaal nu fiscaal voordeel met WBSO.

Samen maken we uw innovatie tot een succes

Innovatie zorgt voor vragen. Epiic heeft de antwoorden.

Subsidies

Daarom een sub­si­die­tra­ject via Epiic

Door de bomen het bos kwijt? Geen zin in ingewikkelde trajecten? Epiic neemt u het volledige subsidietraject uit handen.

  • Uitgekiend stappenplan
    Het subsidielandschap is uitgebreid en complex. Daarom werken onze experts volgens een uitgekiend stappenplan. Zo weten we zeker dat geen kans onbenut blijft.
  • Van subsidieaanvraag tot eindverantwoording
    Onze experts vragen niet alleen subsidie aan, ze weten ook alles van projectbegeleiding. Heel handig. Zo weet u zeker dat uw project aan alle voorwaarden voldoet en u geen voordeel misloopt.
  • Een echte gesprekspartner
    Kennis van uw sector is een voorwaarde voor het laten slagen van uw project. Daarom zijn onze consultants altijd gespecialiseerd in een specifieke sector. En dat merkt u direct. U zit altijd aan tafel met een specialist die zich thuis voelt in de wereld die uw huis is.

Innovatie tools

Van innovatie naar een succesvol project met de innovatie tools van Epiic

Meer weten over WBSO?

Placeholder for Virtual realityVirtual reality
ArtikelIn drie stappen voorbereid op een WBSO-controlebezoek

Wilt u weten hoe u zich optimaal kunt voorbereiden op een WBSO-controle?

Placeholder for Plantje in twee handenPlantje in twee handen
BlogSamen de tuinbouwsector biodiverser maken?

De weg naar meer biodiversiteit, die leer je gewoon op vakantie.