Veredelingskennis Epiic maakt WBSO-traject makkelijker
Klantverhaal DSV Zaden, Hans Mies
Bij DSV Zaden ontvangen ze al jaren WBSO-subsidie. Het levert het bedrijf flinke financiële tegemoetkomingen op voor hun veredelingsprojecten. In het verleden kostten de WBSO-trajecten veel tijd en energie. Nu gaat dat een stuk beter. “Bij Epiic snappen ze waar wij mee bezig zijn.”
Veel onderzoek
In Nederland zijn er drie bedrijven goed vertegenwoordigd in de Rassenlijsten die ieder jaar gepubliceerd worden en een overzicht bieden van de nieuwste en beste voedergewassen. DSV Zaden is er daar een van. Het bedrijf, gevestigd in Noord-Limburg, is een belangrijke speler als het gaat om het veredelen en verhandelen van graszaden voor met name voeder- en recreatiedoeleinden. Daarnaast is het bedrijf gespecialiseerd in bodemverbeteraars en groenbemesters. Om ieder jaar weer tot de top 10 te behoren, wordt er veel geïnvesteerd in veredelingsprojecten. Hans Mies, administrateur bij DSV Zaden, vertelt hoe dat werkt. “Het ontwikkelen van nieuwe zaden duurt lang. Tussen de start van een veredelingsproject en het moment van toetreden tot de markt zit gemiddeld zo’n vijftien jaar. Om toestemming te krijgen voor toetreding moet je goed scoren op verschillende criteria. Voor voedergrassen zijn dat bijvoorbeeld ziekteresistentie, opbrengst, verteerbaarheid en melkafgifte. Alles bij elkaar nemen onderzoek en toelating veel tijd in beslag.”
Expertise in huis
DSV Zaden maakt al jaren gebruik van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). De regeling wordt vooral ingezet voor de verbetering van voedergrassen en groenbemesting en tot vorig jaar ook voor de ontwikkeling van sorghum, een graansoort. Hans Mies licht toe. “De subsidie levert ons bedrijf zo’n € 100.000 tot € 150.000 per jaar op. De WBSO is dus belangrijk voor ons, maar het aanvragen van de subsidie en het bijhouden van de rapportages kostten in het verleden ook veel tijd en ergernis. De oorzaak was dat ons vorig subsidieadviesbureau niet thuis was in de veredelingsbranche. Tijdens onze gesprekken, waar ook de veredelaars bij waren, hadden we regelmatig spraakverwarring. En dat leidde weer tot veel vragen vanuit de RVO. Nu we samenwerken met Epiic loopt het traject veel soepeler. Boudewijn Zuijderhoudt snapt gewoon wat we hier doen.”
Wil je meer informatie over de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk of weten hoe je maximaal gebruik kunt maken van deze subsidie? Download het whitepaper 'Financieel voordeel WBSO'.
Veel minder tijd
De nieuwe samenwerking heeft ertoe geleid dat het aanvragen van de WBSO veel soepeler verloopt. En ook de rapportages over de voortgang van de WBSO-projecten nemen minder tijd in beslag. Bij DSV zijn ze daar heel blij mee. “Onze veredelaars besteden natuurlijk het liefst zo min mogelijk tijd aan de WBSO en het is er voor hen nu een stuk makkelijker op geworden. Boudewijn weet precies op welke technische knelpunten in het veredelingsproces zij zich moeten focussen voor een goede WBSO-rapportage. Daardoor hoeven onze veredelaars minder uren te besteden aan de WBSO-administratie. Het scheelt veel tijd en ergernis.”
Meer subsidiekansen
Nu het WBSO-traject goed op de rails staat, komen er nieuwe subsidiekansen in beeld. “We hebben met Epiic afgesproken dat we voortaan eenmaal per kwartaal om tafel gaan om te bespreken waar we mee bezig zijn. Zo hebben we voor de nabije toekomst plannen om een nieuwe loods te bouwen. Ook denken we na over hoe we onze CO2-uitstoot kunnen reduceren. Bij DSV weten we natuurlijk niet wat er allemaal voor subsidiemogelijkheden zijn. Het is fijn dat Boudewijn op dit vlak het initiatief neemt. Het werkt allemaal heel efficiënt en levert goede resultaten op.”
Download het whitepaper
Fiscale stimuleringsregeling voor uw R&D projecten
Financiële lasten van speur- en ontwikkelingswerk verlagen en voer je deze werkzaamheden zelf als onderneming uit? Behaal nu fiscaal voordeel met WBSO.
Wil je meer weten over Epiic of wil je sparren over je subsidiemogelijkheden? Neem contact met mij op
Meer weten over WBSO?
Epiic neemt het volledige subsidietraject uit handen
Daarom een subsidietraject via Epiic
Wil je je innovatiekracht vergroten? Of wil je investeren, bijvoorbeeld in duurzame bedrijfsmiddelen of personeel? Vaak gaat het om kostbare trajecten. Overheden zien gelukkig het belang. Er zijn veel interessante subsidies.