

Wijzigingen Milieulijst en Energielijst voor 2023
De Milieu- en Energielijst voor 2023 zijn flink gewijzigd. Een aantal investeringen is verdwenen, nieuwe zijn toegevoegd en eisen voor het gebruikmaken van fiscaal voordeel onder specifieke codes zijn aangescherpt.
Milieulijst en Energielijst 2023
Wilt u een investering doen die op de Milieu- of Energielijst staat? Dan komt u in aanmerking voor fiscaal voordeel via de Milieu-investeringsaftrek (MIA) of Energie-investeringsaftrek (EIA). Elk jaar worden er nieuwe lijsten gepubliceerd.
Algemene wijzigingen
- Investeringen in LED-verlichting komen niet meer in aanmerking voor voordeel.
- Het isoleren van wanden van een bestaand bedrijfsgebouw komt voor maximaal € 50 per m2 in aanmerking voor fiscaal voordeel. Voor het isoleren van daken blijft het voordeel gelijk aan 2022: € 30 per m2.
- De EIA is nu ook van toepassing op warmtepompen met een vermogen gelijk aan of groter dan 70kW.
- Verplaatsbare accu’s en biogasaggregaten voor lokale stroomvoorziening zijn opgenomen op de Energie- en Milieulijsten.
Wijzigingen transport
- Door de hoge energieprijzen en daardoor kortere terugverdientijd zijn de volgende bedrijfsmiddelen van de lijst gehaald:
- standairco;
- inklapbare zeecontainer.
- De eutectische koeling is verwijderd, maar de elektrische koeling op koel/vries-wegtransport is toegevoegd. Dit in combinatie met een accu en energie-as.
- De Energie-investeringsaftrek is alleen nog van toepassing bij een volledig gesloten systeem voor zijafscherming. Dit vermindert de luchtweerstand van het vrachtvoertuig.
- Bij een lichtgewicht laadbak krijgt u alleen nog fiscaal voordeel bij vervanging van een conventionele laadbak.
Wijzigingen circulaire economie
- Verduurzaming van productieprocessen door grondstoffen met een relatief hoge milieu- impact is vervangen door grondstoffen met een relatief lage impact. De vervangende grondstof mag geen biomassagrondstof of gerecyclede grondstof zijn.
- Toegevoegd zijn:
- nieuwe circulaire bouwmaterialen en inrichtingsmogelijkheden;
- het terugnemen van producten voor refurbishen of hergebruik;
- de productie van nieuwe bedrijfsmiddelen uit herbruikbaar materiaal;
- afvalinzameling en scheiding naar meer mono stromen;
- regenwaterbenutting in gebouwen (dit was al mogelijk binnen de industrie).
Mobiliteit
- Volledig elektrisch- of waterstof-aangedreven voertuigen en mobiele werktuigen komen nu ook in aanmerking voor fiscaal voordeel:
- waterstof-aangedreven mobiel werktuig;
- elektrisch- of waterstof-aangedreven truckmixer;
- elektrisch-aangedreven werktuigdrager;
- dual-fuel waterstof-aangedreven landbouwtractor;
- Bij een mobiel werktuig mag de zitting niet meer afneembaar zijn;
- Oplaadpunten mogen nu ook voor eigen gebruik ingezet worden. Dit geldt ook voor voertuigen die u huurt en inzet voor eigen gebruik.
- De scheepvaart kan aanspraak maken op voordeel bij investering in verbrandingsmotoren op waterstof of methanol. Ook zijn er voor de scheepvaart nieuwe mogelijkheden voor systemen die aangroei in leidingen en warmtewisselaars voorkomen of verwijderen. Dit geldt ook voor andere plaatsen die in contact komen met het wateroppervlak.
Basisvoorwaarden MIA en EIA
De basisvoorwaarden om gebruik te maken van de Milieu-investeringsaftrek en Energie-investeringsaftrek blijven gelijk aan 2022. Dit geldt ook voor het fiscale voordeel. Dit kan oplopen van 27% tot 45,5%. Per investering kunnen de hoogtes van voordeel wel gewijzigd zijn. Let op: een aanvraag voor fiscaal voordeel moet u altijd binnen drie maanden na het tekenen van een koopovereenkomst ingediend hebben.
Meer informatie of een keer sparren?
Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.


Neem contact met mij op
Ook interessant voor u


Download het whitepaper
Fiscaal voordeel investering met EIA en MIA
Wilt u investeren in energiezuinige en/of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Vraag fiscaal voordeel aan via de EIA en MIA\Vamil. Download het whitepaper.

