Placeholder for Stal koeienStal koeien

Belangrijkste wijzigingen Milieulijst en Energielijst landbouw 2024

De Rijksdienst voor Ondernemers (RVO) heeft de nieuwe Milieulijst en Energielijst voor 2024 uitgebracht. Beide lijsten bieden de agrosector net als andere jaren weer veel interessante kansen. Er zijn een aantal wijzigingen ten opzichte van vorig jaar. De belangrijkste aanpassingen en nieuwe categorieën hebben wij voor u op een rij gezet.

20 januari 2024

Milieulijst en Energielijst 2024

Investeert u in bedrijfsmiddelen die op de Milieulijst of Energielijst staan? Dan kunt u via de Milieu-investeringsaftrek (MIA), Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) of de Energie-investeringsaftrek (EIA) ) fiscaal voordeel behalen en uw winstbelasting verlagen. Weten waar de belangrijkste kansen liggen in 2024? Onze shortlist geeft u een goed overzicht.

Dit is de shortlist

Belangrijkste wijzigingen

Benieuwd wat de belangrijkste wijzigingen zijn ten opzichte van 2023? We hebben ze op een rij gezet.

Energielijst

Milieulijst

Voorwaarden MIA en EIA

De basisvoorwaarden om gebruik te maken van de Milieu-investeringsaftrek en Energie-investeringsaftrek blijven gelijk aan 2023. Wel is het percentage voor de EIA verlaagd, van 45,5% naar 40%. De percentages voor de MIA (27%, 36% en 45%) en Vamil (75%) blijven gelijk. Per investering kunnen de hoogtes van het voordeel gewijzigd zijn.

Let op: een aanvraag voor MIA\Vamil of EIA moet altijd binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting ingediend zijn.

Meer informatie of een keer sparren?

Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.

Neem contact met ons op
Placeholder for Maarten RommeMaarten Romme
Wilt u duurzaam investeren en wilt u weten of u in aanmerking komt voor de Milieu-investeringsaftrek MIA of Vamil? Neem contact op met mij

Maarten Romme
Consultant innovatie bij Epiic

Bel: 06-10811042

Linkedin
Whitepaper
Placeholder for Groene landbouwGroene landbouw

Download het whitepaper

Fiscaal voordeel investering met EIA en MIA

Wilt u investeren in energiezuinige en/of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Vraag fiscaal voordeel aan via de EIA en MIA\Vamil. Download het whitepaper.

Placeholder for Zonnepanelen en windmolensZonnepanelen en windmolens
Milieu-investeringsaftrek (MIA) en VamilMilieu-investeringsaftrek (MIA) en Vamil

Fiscaal voordeel op milieuvriendelijke investeringen.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Vamil
Placeholder for Electrische auto wordt geladenElectrische auto wordt geladen
Energie-investeringsaftrekFiscaal voordeel op energiezuinige bedrijfsmiddelen

Energie-investeringsaftrek biedt fiscaal voordeel bij aanschaf van energiezuinige bedrijfsmiddelen.

Energie-investeringsaftrek

Subsidies

Daarom een sub­si­die­tra­ject via Epiic

Door de bomen het bos kwijt? Geen zin in ingewikkelde trajecten? Epiic neemt u het volledige subsidietraject uit handen.

  • Uitgekiend stappenplan
    Het subsidielandschap is uitgebreid en complex. Daarom werken onze experts volgens een uitgekiend stappenplan. Zo weten we zeker dat geen kans onbenut blijft.
  • Van subsidieaanvraag tot eindverantwoording
    Onze experts vragen niet alleen subsidie aan, ze weten ook alles van projectbegeleiding. Heel handig. Zo weet u zeker dat uw project aan alle voorwaarden voldoet en u geen voordeel misloopt.
  • Een echte gesprekspartner
    Kennis van uw sector is een voorwaarde voor het laten slagen van uw project. Daarom zijn onze consultants altijd gespecialiseerd in een specifieke sector. En dat merkt u direct. U zit altijd aan tafel met een specialist die zich thuis voelt in de wereld die uw huis is.

Ook interessant voor u

Subsidies

Wilt u uw innovatiekrachten vergroten? Of wilt u investeren, bijvoorbeeld in duurzame bedrijfsmiddelen of uw personeel. Er zijn vele subsidiemogelijkheden.