Belangrijkste wijzigingen Milieulijst en Energielijst landbouw 2024
De Rijksdienst voor Ondernemers (RVO) heeft de nieuwe Milieulijst en Energielijst voor 2024 uitgebracht. Beide lijsten bieden de agrosector net als andere jaren weer veel interessante kansen. Er zijn een aantal wijzigingen ten opzichte van vorig jaar. De belangrijkste aanpassingen en nieuwe categorieën hebben wij voor je op een rij gezet.
Milieulijst en Energielijst 2024
Investeer je in bedrijfsmiddelen die op de Milieulijst of Energielijst staan? Dan kun je via de Milieu-investeringsaftrek (MIA), Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) of de Energie-investeringsaftrek (EIA) ) fiscaal voordeel behalen en je winstbelasting verlagen. Weten waar de belangrijkste kansen liggen in 2024? Onze shortlist geeft je een goed overzicht.
Belangrijkste wijzigingen
Benieuwd wat de belangrijkste wijzigingen zijn ten opzichte van 2023? We hebben ze op een rij gezet.
Energielijst
- Het totale vermogen op PV-installaties wordt gemaximeerd op 55 kWp. Installaties met een totaal vermogen groter dan 55 kWp komen niet meer voor EIA in aanmerking.
- Accu’s voor de opslag van duurzaam opgewekte elektriciteit komen alleen in aanmerking voor EIA wanneer zij rechtstreeks gekoppeld zijn aan een eigen duurzame energie-opwekinstallatie, zoals zonnepanelen.
- Alleen warmtepompen in bestaande gebouwen komen nog in aanmerking voor EIA. Daarnaast komen lucht/lucht warmtepompen met een vermogen kleiner dan 12 kW niet meer in aanmerking.
- Energiezuinige ventilatoren kun je alleen nog aanvragen als je die toegepast bij mechanische ventilatie of luchtcirculatiesystemen in bewaarloodsen. Energiezuinige ventilatoren in bijvoorbeeld stallen komen niet meer in aanmerking voor EIA.
- Bij isolatie van bestaande dakconstructies geldt een aanvullende eis. Bij o.a. vloeren, daken en plafonds moet de R-waarde toenemen met ten minste 2,00. De totale R-waarde moet uitkomen op 5,00 of meer.
- Mobiele, elektrische werktuigen zonder vaste bestuurdersplaats met een vermogen van ten minste 5 kVA en een capaciteit van ten minste 15 kWh komen in aanmerking voor EIA. Voor werktuigen met een vaste bestuurdersplaats kun je gebruikmaken van de MIA.
- Elektrisch aangedreven voeraanschuifrobots komen in aanmerking. Dit zijn dus geen automatische ruwvoermengsystemen of zelfrijdende autonome ruwvoersystemen. Die komen eventueel in aanmerking voor MIA\Vamil.
- Een watertoevoersysteem voor het beregenen van gewassen op landbouwgrond is opgenomen op de Energielijst, waarbij onder andere een elektrisch aangedreven pomp en een frequentieregelaar zijn inbegrepen.
- Een lage waterdruk beregeningsboom van maximaal 6 bar is opgenomen voor het beregenen van landbouwgewassen.
- Een systeem dat CO2 uit de buitenlucht wint voor het bemesten van gewassen in de glastuinbouw is opgenomen op de Energielijst.
Milieulijst
- Omgekeerde, onderwater- of peilgestuurde drainage komt niet meer in aanmerking voor MIA.
- Een gps-nauwkeurig meetsysteem voor lokale klimaatgegevens is komen te vervallen.
- Zelfrijdende spuitmachines en bemesters of spuitmachines en bemesters die worden getrokken door een tractor met verbrandingsmotor komen niet meer in aanmerking.
- Elektrisch aangedreven verreikers komen niet meer in aanmerking.
- Waterstof-aangedreven mobiele werktuigen, zoals tractoren zijn komen te vervallen.
- Emissiearme vloeren bij duurzame melkveestallen komen niet meer in aanmerking. Dit geldt dus niet voor investeringen in emissiearme stalsystemen in varkens- of pluimveestallen.
- Proefstalcode heet voortaan Innovatie stal.
- Voor de Maatlat Duurzame Veehouderij geldt een nieuwe versie van het stalcertificaat, namelijk MDV-15.
- Paardrijbakken met regenwateropvang en -infiltratie komen niet meer in aanmerking.
- Mechanische bestrijdingsapparatuur voor plagen in land- en tuinbouwgewassen in de open teelt zijn toegevoegd.
- Apparatuur voor het verminderen van ammoniak- en methaanemissies tijdens het uitrijden van dierlijke mest komen in aanmerking.
- Druppelbevloeiingssystemen voor open teelten komen alleen nog in aanmerking als het gaat om vervanging van een beregeningsinstallatie met een druppelsysteem gereguleerd doseren.
Voorwaarden MIA en EIA
De basisvoorwaarden om gebruik te maken van de Milieu-investeringsaftrek en Energie-investeringsaftrek blijven gelijk aan 2023. Wel is het percentage voor de EIA verlaagd, van 45,5% naar 40%. De percentages voor de MIA (27%, 36% en 45%) en Vamil (75%) blijven gelijk. Per investering kunnen de hoogtes van het voordeel gewijzigd zijn.
Let op: een aanvraag voor MIA\Vamil of EIA moet altijd binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting ingediend zijn.
Meer informatie of een keer sparren?
Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.
Wil je duurzaam investeren en wil je weten of je in aanmerking komt voor de Milieu-investeringsaftrek MIA of Vamil? Neem contact op met mij
Download het whitepaper
Fiscaal voordeel investering met EIA en MIA
Wil je investeren in energiezuinige en/of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Vraag fiscaal voordeel aan via de EIA en MIA\Vamil. Download het whitepaper.
Fiscaal voordeel op milieuvriendelijke investeringen.
Milieu-investeringsaftrek (MIA) en VamilEnergie-investeringsaftrek biedt fiscaal voordeel bij aanschaf van energiezuinige bedrijfsmiddelen.
Energie-investeringsaftrekSubsidies
Daarom een subsidietraject via Epiic
Door de bomen het bos kwijt? Geen zin in ingewikkelde trajecten? Epiic neemt u het volledige subsidietraject uit handen.
- Uitgekiend stappenplan
Het subsidielandschap is uitgebreid en complex. Daarom werken onze experts volgens een uitgekiend stappenplan. Zo weten we zeker dat geen kans onbenut blijft. - Van subsidieaanvraag tot eindverantwoording
Onze experts vragen niet alleen subsidie aan, ze weten ook alles van projectbegeleiding. Heel handig. Zo weet je zeker dat jouw project aan alle voorwaarden voldoet en je geen voordeel misloopt. - Een echte gesprekspartner
Kennis van jouw sector is een voorwaarde voor het laten slagen van uw project. Daarom zijn onze consultants altijd gespecialiseerd in een specifieke sector. En dat merk je direct. Je zit altijd aan tafel met een specialist die zich thuis voelt in de wereld die jouw huis is.