Placeholder for Leerling mbo werk aan machine in praktijkonderwijsLeerling mbo werk aan machine in praktijkonderwijs

Betere aansluiting onderwijs op arbeidsmarkt? In 2024 weer RIF-subsidie

Het beroepsonderwijs moet beter aansluiten op onze arbeidsmarkt. Via het Regionaal Investeringsfonds mbo (RIF) wil de overheid projecten stimuleren die hieraan bijdragen. Heb je een idee? In 2024 kun je tot € 2,5 miljoen subsidie aanvragen per project.

20 november 2023

Het Regionaal Investeringsfonds mbo (RIF)

Veel ondernemers in de uitvoerende beroepstakken ervaren dat de kennis en vaardigheden die hun werknemers leren op school niet aansluiten op de dagelijkse praktijk. Dit gat ontstaat onder andere doordat er op veel opleidingen geen continue koppeling is met de dagelijkse praktijk. Opleidingen worden niet vaak genoeg geactualiseerd om de ontwikkelingen en innovatie in het werkveld bij te kunnen houden. Om dit probleem aan te pakken, kun je subsidie aanvragen via het nieuwe programma van het RIF.

Mogelijkheden RIF

Er zijn twee soorten aanvragen mogelijk:

Voorwaarden en subsidiehoogte RIF

Alleen samenwerkingsverbanden kunnen RIF-subsidie aanvragen. De samenwerking moet bestaan uit minimaal één onderwijsinstelling en één arbeidsorganisatie. Wil je een opschalingsaanvraag doen? Dat kan alleen ná een succesvolle startersaanvraag.

De subsidie wordt verstrekt voor een projectperiode van vier of vijf jaar en bedraagt maximaal een derde van de meerjarenbegroting. Een uitzondering is er voor activiteiten gericht op een entreeopleiding. In dat geval kan het subsidiepercentage oplopen tot maar liefst 50%. Voor startersprojecten geldt een minimale subsidiehoogte van € 250.000. Het maximumbedrag is € 2,5 miljoen en dit geldt voor beide soorten aanvragen.

Budget RIF

Het nieuwe RIF-programma richt zich op de periode 2024-2027. De regeling wordt tweejaarlijks opengesteld. In 2024 is dit in januari en juni. Het jaarbudget van € 30,75 miljoen wordt over deze twee openstellingen verdeeld. Het totale budget voor de komende jaren is € 123 miljoen.

Werk uit handen

Wil je als ondernemer samen met een mbo-instelling werken aan het verkleinen van het gat tussen onderwijs en praktijk? Dan bekijken we graag samen met je wat de mogelijkheden voor subsidie vanuit het RIF zijn. Een RIF-traject is wel een langdurig traject met veel voorwaarden en verplichtingen waaraan je moet voldoen. Maar laat je niet ontmoedigen. Wij nemen je graag alle werkzaamheden uit handen, van aanvraag tot eindverantwoording. Dan kun je je richten op de inhoudelijke uitvoering van je project.

Meer informatie of een keer sparren?

Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.

Neem contact met ons op
Placeholder for Patrick VerschurePatrick Verschure
Neem contact met mij op

Patrick Verschure
Consultant innovatie bij Epiic

Bel: 06-53186164

Linkedin

Ook interessant

Placeholder for Ontwikkelen personeelOntwikkelen personeel
Subsidies en personeel
NieuwsSamen werken aan personeelsontwikkeling met SLIM-subsidie

Eenmaal per jaar kun je samen met andere mkb'ers SLIM-subsidie aanvragen. Bijvoorbeeld voor het maken van ontwikkelplannen of een nieuwe leermethode.

Placeholder for Stagiaires leren in een fabriekStagiaires leren in een fabriek
Subsidies en personeel
NieuwsSubsidie Praktijkleren ook voor Derde Leerweg

Veel werkgevers weten dat zij de subsidie Praktijkleren kunnen aanvragen voor het begeleiden van leerlingen die een Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) volgen. Minder bekend is dat deze subsidie ook geldt voor de Derde Leerweg. De voorwaarden op een rij.

Placeholder for TipsTips
Subsidies en personeel
ArtikelSubsidie Praktijkleren, dit zijn de tips & tricks

Ben je een leerwerkbedrijf, heb je het afgelopen schooljaar leerlingen begeleid en wil je in aanmerking komen voor de subsidie Praktijkleren? Dit zijn de tips & tricks om te voldoen aan de voorwaarden van de subsidie Praktijkleren en om maximale subsidie te behalen.

Nieuwsbrief
Placeholder for Nieuwsbrief aanmeldenNieuwsbrief aanmelden

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws