Subsidiefocus heet voortaan Epiic Daarom Epiic

Placeholder for Energielabel verbeterenEnergielabel verbeteren

Energiebesparingsplicht, wat betekent dit voor u als grootverbruiker

Per 1 juli 2023 gaat de energiebesparingsplicht in. Dit heeft flinke consequenties voor u als grootverbruiker. Zorg dat u goed op de hoogte bent van wat er van u verwacht wordt.

Energiebesparingsplicht, het doel

Via de energiebesparingsplicht wil de overheid inzicht krijgen in het energieverbruik van bedrijven en dan met name in de duurzaamheid en efficiëntie hiervan. De focus ligt daarbij op de mate waarin al is geïnvesteerd in het verlagen van het energieverbruik. Er wordt dus niet gekeken naar waar de gebruikte energie vandaan komt, maar naar zaken als isolatie en het gebruik van efficiënte motoren.

Waaraan moet u voldoen?

De overheid wil via de nieuwe regeling bedrijven en instellingen aanmoedigen om te investeren in energiereductie en zo ook hun CO2-uitstoot te verminderen. Per 1 juli 2023 wordt de nieuwe regeling verplicht. Waaraan u als bedrijf precies moet voldoen vanaf die datum is afhankelijk van de hoeveelheid energie die u op jaarbasis gebruikt.

In het algemeen betekent de energiebesparingsplicht dat u op vaste momenten moet gaan rapporteren welke energiebesparende maatregelen u binnen uw bedrijf heeft uitgevoerd. Op basis hiervan kan de overheid aangeven dat u moet investeren in het verduurzamen van uw bedrijf via aanvullende energiebesparende maatregelen. Het gaat dan om investeringen die een terugverdientijd hebben van maximaal vijf jaar.

Afhankelijk van de omvang van uw energieverbruik krijgt u te maken met een van de volgende verplichtingen.

Informatieplicht energiebesparing

Bij een verbruik vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas (of een equivalent daarvan) per jaar geldt de informatieplicht energiebesparing. Bedrijven met dit verbruik zijn verplicht één keer in de vier jaar te rapporteren welke energiebesparende maatregelen zij genomen hebben.

Onderzoeksplicht energiebesparing

Bij een verbruik vanaf 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m3 aardgas (of een equivalent daarvan) per jaar geldt de onderzoeksplicht energiebesparing. Bedrijven met dit verbruik zijn verplicht hun energie-intensieve processen in kaart te brengen en aan te geven waar zij denken besparende maatregelen te kunnen treffen.

Uitvoeren van een energie-audit

Zogenaamde groot ondernemingen, bedrijven die dus niet onder het midden- en kleinbedrijf vallen, moeten iedere vier jaar een energie-audit uitvoeren. Het rapport dat hieruit voortkomt moet inzicht geven in alle energiebesparende maatregelen die zijn genomen. Het gaat dan om alle aanwezige gebouwen, processen en het zakelijke vervoer van het complete concern.

Let op: de eerstvolgende rapportage voor alle gekwalificeerde bedrijven in Nederland moet vóór 1 december 2023 bij de RVO zijn ingediend. Bedrijven moeten daarna één keer in de vier jaar rapporteren.

Advies en ondersteuning bij rapporteren en investeren

De nieuwe energiebesparingsplicht levert u een hoop extra werk en soms ook zorgen op en daarom ondersteunen wij u bij het voldoen aan uw energiebesparingsplicht. Zo kunnen wij de rapportages richting de overheid verzorgen. Ook kunnen we u direct van passende investeringsvoorstellen voorzien om efficiënter en duurzamer met energie om te gaan. In veel gevallen zijn er subsidiemogelijkheden om uw verduurzamingsinvesteringen nog interessanter te maken. Wij maken die voor u inzichtelijk en kunnen de subsidieaanvragen voor u begeleiden.

Meer informatie of een keer sparren?

Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.

Neem contact met ons op
Placeholder for Dennis TimmermansDennis Timmermans
Neem contact met mij op

Dennis Timmermans
Consultant subsidies bij Epiic

Bel: 06-10208935

Linkedin

Ook interessant voor u

Placeholder for ElektriciteitsmeterElektriciteitsmeter
NieuwsEnergiekosten omlaag? Investeer nu in verduurzamingsmaatregelen

Elke ondernemer heeft er last van: de energieprijzen zijn sky high. Een goed moment om te investeren in verduurzamingsmaatregelen. Onderzoek toont aan dat u uw investeringen nu gemiddeld drie keer sneller terugverdient. En subsidies zorgen ook nog eens voor een extra impuls.

Placeholder for Energie zonnepanelen en windmolensEnergie zonnepanelen en windmolens
NieuwsBijdragen aan de energietransitie kan ook in 2023 met subsidie

Door innovatie of investeringen een bijdrage leveren aan de energietransitie? Voor de topsector Energie zijn er ook in 2023 veel interessante subsidies.

Nieuwsbrief
Placeholder for Nieuwsbrief aanmeldenNieuwsbrief aanmelden

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws