Energiebesparingsplicht, wat betekent dit voor u als grootverbruiker
Per 1 juli 2023 is de energiebesparingsplicht ingegaan. Dit heeft flinke consequenties voor grootverbruikers. Zorg dat je goed op de hoogte bent van wat er van je verwacht wordt.
Energiebesparingsplicht, het doel
Via de energiebesparingsplicht wil de overheid inzicht krijgen in het energieverbruik van bedrijven en dan met name in de duurzaamheid en efficiëntie hiervan. De focus ligt daarbij op de mate waarin al is geïnvesteerd in het verlagen van het energieverbruik. Er wordt dus niet gekeken naar waar de gebruikte energie vandaan komt, maar naar zaken als isolatie en het gebruik van efficiënte motoren.
Waaraan moet je voldoen?
De overheid wil via de nieuwe regeling bedrijven en instellingen aanmoedigen om te investeren in energiereductie en zo ook hun CO2-uitstoot te verminderen. Per 1 juli 2023 is de nieuwe regeling verplicht. Waaraan je als bedrijf precies moet voldoen vanaf die datum is afhankelijk van de hoeveelheid energie die je op jaarbasis gebruikt.
In het algemeen betekent de energiebesparingsplicht dat je op vaste momenten moet gaan rapporteren welke energiebesparende maatregelen je binnen jebedrijf heeft uitgevoerd. Op basis hiervan kan de overheid aangeven dat je moet investeren in het verduurzamen van je bedrijf via aanvullende energiebesparende maatregelen. Het gaat dan om investeringen die een terugverdientijd hebben van maximaal vijf jaar.
Afhankelijk van de omvang van je energieverbruik krijg je te maken met een van de volgende verplichtingen.
Informatieplicht energiebesparing
Bij een verbruik vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas (of een equivalent daarvan) per jaar geldt de informatieplicht energiebesparing. Bedrijven met dit verbruik zijn verplicht één keer in de vier jaar te rapporteren welke energiebesparende maatregelen zij genomen hebben.
Onderzoeksplicht energiebesparing
Bij een verbruik vanaf 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m3 aardgas (of een equivalent daarvan) per jaar geldt de onderzoeksplicht energiebesparing. Bedrijven met dit verbruik zijn verplicht hun energie-intensieve processen in kaart te brengen en aan te geven waar zij denken besparende maatregelen te kunnen treffen.
Uitvoeren van een energie-audit
Zogenaamde groot ondernemingen, bedrijven die dus niet onder het midden- en kleinbedrijf vallen, moeten iedere vier jaar een energie-audit uitvoeren. Het rapport dat hieruit voortkomt moet inzicht geven in alle energiebesparende maatregelen die zijn genomen. Het gaat dan om alle aanwezige gebouwen, processen en het zakelijke vervoer van het complete concern.
Advies en ondersteuning bij rapporteren en investeren
De nieuwe energiebesparingsplicht lever je een hoop extra werk en soms ook zorgen op en daarom ondersteunen wij je bij het voldoen aan je energiebesparingsplicht. Zo kunnen wij de rapportages richting de overheid verzorgen. Ook kunnen we je direct van passende investeringsvoorstellen voorzien om efficiënter en duurzamer met energie om te gaan. In veel gevallen zijn er subsidiemogelijkheden om je verduurzamingsinvesteringen nog interessanter te maken. Wij maken die voor je inzichtelijk en kunnen de subsidieaanvragen voor je begeleiden.
Meer informatie of een keer sparren?
Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.
Neem contact met mij op
Ook interessant voor je
Samen maken we je innovatie tot een succes
Epiic, expert in innovatiestrategie en -management
Je werkt aan een veelbelovende innovatie en hebt hoge verwachtingen. Maar er zijn ook veel vragen. Hoe zorg je voor een succesvolle businesscase? Hoe waarborg je het intellectueel eigendom? Waar vind je de juiste mensen? Samen maken we je innovatie toe een succes.