Energiekosten omlaag? Investeer nu in verduurzamingsmaatregelen
De energieprijzen zijn sky high. Een goed moment om te investeren in verduurzamingsmaatregelen. Subsidies zorgen ook nog eens voor een extra impuls.
Hoge energieprijzen, goed moment om te investeren in verduurzaming
De kostprijs van energie wordt in de regel bepaald door de marginale kosten van energiecentrales, windmolen- en zonneparken. Voorbeelden van marginale kosten zijn brandstof, exploitatie en onderhoud. De hoge brandstofprijzen van gas zorgen momenteel voor hoge marginale kosten. Dit heeft grotendeels te maken met verminderde gaslevering als gevolg van de geopolitieke spanningen in Europa en het afschalen van de gasproductie in Nederland. Maar ook de energietransitie en CO₂-emissierechten hebben invloed. Dit zorgt niet alleen voor hoge gasprijzen, maar ook hoge elektriciteitsprijzen.
Maatregelen om te verduurzamen
Om minder afhankelijk te worden van de energieprijzen is het verstandig om woningen, gebouwen en materieel te verduurzamen. Een aantal mogelijkheden op een rij.
- Isoleren
Denk aan het isoleren van daken of wanden, het plaatsen van Hr++-glas en het isoleren van spouwen en vloeren. Hoe meer maatregelen je combineert, hoe beter het is. - Duurzame verwarmingsinstallaties
Denk aan het investeren in elektrische warmtepompen, hybride warmtepompen of zonneboilers. Het is aan te raden om deze maatregel te combineren met bijvoorbeeld zonnepanelen. - Duurzame energiebronnen
Denk aan het investeren in zonnepanelen, windmolens of aardwarmte. - Elektrificeren van wagen- en machinepark
Deze maatregel zorgt tevens voor minder uitstoot.
Interessante subsidiemogelijkheden
Uit de miljoennota blijkt dat de overheid duurzaamheid sterk wil stimuleren. Dat doet zij onder andere met een aantal interessante subsidiemogelijkheden:
- De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is van toepassing op de eerste drie van bovenstaande verduurzamingsmaatregelen. Ook voor zonnepanelen is dit een interessante regeling, mits er sprake is van een kleinverbruikersaansluiting en een netto eigen verbruik van minimaal 50.000 kWh.
- De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een investeringsregeling die fiscaal voordeel oplevert bij investeringen in energiezuinige bedrijfsmiddelen. Deze regeling biedt bijvoorbeeld mogelijkheden voor ondernemers die investeren in zonnepanelen met een kleinverbruikersaansluiting (3x80 ampère). Je moet hierbij minimaal 15 kWp verbruiken. Gemiddeld genomen zijn dit veertig zonnepanelen.
- De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) zijn investeringsregelingen die fiscaal voordeel opleveren bij duurzame investeringen. De investeringen die in aanmerking komen voor fiscaal voordeel staan op de Milieulijst die de overheid jaarlijks publiceert.
- De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) is een ondersteuning voor ondernemers die investeren in technieken om CO2-uitstoot te verminderen. Deze regeling biedt bijvoorbeeld mogelijkheden voor ondernemers die investeren in zonnepanelen met een grootverbruikersaansluiting (meer dan 3x80 ampère). De SDE++ is over het algemeen aantrekkelijk bij een lage stroomprijs. De regeling opent weer op 10 september 2024.
- De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA) is een regeling voor investeringen in emissieloze bedrijfswagens, die binnen voertuigclassificatie N1 of N2 vallen. Deze maatregel is interessant in combinatie met duurzame energiebronnen.
- De Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) is een regeling voor het verminderen van de stikstofuitstoot van bouwmaterieel. De SSEB bestaat uit drie activiteiten: de aanschafsubsidie, retrofitsubsidie en innovatiesubsidie. De hoogte van de te verkrijgen subsidie verschilt per activiteit en is afhankelijk van de omvang van je bedrijf. Let op: voor de SSEB zijn zoveel aanvragen ingediend, dat het budget overtekend is.
- De Aanschafsubsidie Zero Emissie Trucks (AanZET) is een regeling voor emissieloze vrachtwagens in de klasse N2 en N3. Afhankelijk van je bedrijfsgrootte en de voertuigcategorie krijg je een subsidiepercentage over de meerkosten van je investering. Deze maatregel is interessant in combinatie met duurzame energiebronnen. AanZET gaat weer open van 1 tot en met 8 oktober.
Download het whitepaper
Fiscaal voordeel investering met EIA en MIA
Wil je investeren in energiezuinige en/of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Vraag fiscaal voordeel aan via de EIA en MIA\Vamil. Download het whitepaper.
Wil je meer informatie over het treffen van verduurzamingsmaatregelen? Neem contact met mij op