

Financier je innovatie met Innovatiekrediet
Voor innovaties is vaak veel geld nodig. Maar lang niet elke ondernemer heeft hiervoor de financiële ruimte.
Wat is Innovatiekrediet?
Met het Innovatiekrediet kun je financiering ontvangen voor uw innovatieproject. Het gaat hierbij niet om een gift, maar om een lening die je uiteindelijk moet terugbetalen. De hoogte van het krediet hangt af van de grootte van uw onderneming.
- Klein-mkb: 45% van de ontwikkelingskosten.
- Middelgroot-mkb: 35% van de ontwikkelingskosten.
- Grote ondernemingen: 25% van de ontwikkelingskosten.
Het maximale krediet bedraagt € 5 miljoen voor klinische ontwikkelingsprojecten en € 10 miljoen voor technische ontwikkelingsprojecten. Onder ontwikkelingskosten vallen onder andere eigen loonkosten, materialen, afschrijvingen, uitbestedingskosten, reiskosten en kosten van octrooiaanvragen.
In zes stappen Innovatiekrediet aanvragen
Om het Innovatiekrediet aan te vragen, moet je zes stappen doorlopen:
1. Oriënteren
Voorafgaand aan je aanvraag lever je een beknopt omschreven projectidee aan in een quickscan. Op basis hiervan informeert een adviseur van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) je over jouw kansen op toekenning en geeft eventueel advies over hoe je die kansen kunt vergroten.
2. Aanvragen Innovatiekrediet
Het aanvragen van het Innovatiekrediet kan het hele jaar door, zolang het budget dit toelaat. Een aanvraag bestaat uit drie plannen.
- Businessplan
In dit plan beschrijf je de marktomvang, concurrentiepositie (zoals unique selling points), de waarde voor de klant en het verdienmodel. Het is belangrijk om deze gegevens zo veel mogelijk met cijfers te onderbouwen. - Projectplan
Je beschrijft het project met een analyse van de status van de techniek, de technische haalbaarheid en het innovatieve karakter van jouw idee. Een technische risicoanalyse leidt tot een systematisch projectplan met duidelijke, tussentijds meetbare mijlpalen. - Financieringsplan
Je levert een projectbegroting aan (volgens IK-voorschrift/financial format) en een verduidelijking van de benodigde financiën in een kasstroomoverzicht. Dit tot aan aflossing van het krediet en alle financieringsbronnen.
Naast deze plannen vul je ook de internationale MKB-toets in. Je voegt de uitkomst van de toets als bijlage toe.
3. Beoordelen aanvraag
Na ontvangst van je aanvraag controleert RVO de volledigheid ervan. Als de aanvraag compleet is, volgt een intakegesprek met een projectadviseur van RVO om je plannen kort toe te lichten en vragen te beantwoorden. Op basis van deze informatie beoordeelt RVO of het project past binnen de doelstelling van de regeling. Is dit het geval, dan werk je de aanvraag verder uit, voordat deze naar een externe adviescommissie gaat. Deze commissie brengt ook advies uit. Op basis van dit advies en de eerste beoordeling neemt RVO een definitief besluit.
4. Verkrijgen pandrecht
Bij toekenning stelt RVO een beschikking en een pandakte op. Hierdoor verkrijgt RVO het eerste pandrecht op alle materiële en immateriële activa die in het kader van het project ontstaan. Dit pandrecht geldt ook op alle immateriële activa die voortbouwen op de met het krediet ontwikkelde technologie. In bepaalde gevallen kan RVO ook een eerste pandrecht vragen op bestaande of al aanwezige activa die cruciaal zijn voor de uitvoering van het project. In het geval van een meerderheidsaandeelhouder en/of bepalende grootaandeelhouder(s) kan RVO ook nog als voorwaarde stellen dat deze borg staan voor het nakomen van al je financiële verplichtingen. Alleen als je aan deze voorwaarden voldoet, keurt RVO de aanvraag goed.
5. Uitvoeren
Bij de toekenning van het Innovatiekrediet stelt RVO de voorgestelde projectbegroting vast. Deze is ingedeeld in rapportageperiodes. Het einde van een rapportageperiode valt meestal samen met een mijlpaal in het projectplan. Na elke afgesproken rapportageperiode (meestal zes à twaalf maanden) moet je een voortgangsrapportage opstellen, volgens het ‘Model voortgangsverslag kredieten’. Op basis van deze rapportage kan het projectplan en/of de begroting eventueel worden bijgesteld. RVO bespreekt de rapportage met je tijdens een bedrijfsbezoek. Na de eindrapportage volgt de vaststelling van het totaalkrediet en de aflossing.
6. Aflossen
Na afloop van het project moet je het krediet en de berekende rente terugbetalen. Binnen dertien weken na de laatste periode lever je een eindrapportage op, waarna je vaststelling aanvraagt. Na afronding van het project en ontvangst van de eindrapportage stelt RVO het krediet vast en start je met aflossen.


Ben je geïnteresseerd in het Innovatiekrediet? Neem contact met mij op
Ook interessant voor je
Samen maken we je innovatie tot een succes
Epiic, expert in innovatiestrategie en -management
Je werkt aan een veelbelovende innovatie en hebt hoge verwachtingen. Maar er zijn ook veel vragen. Hoe zorg je voor een succesvolle businesscase? Hoe waarborg je het intellectueel eigendom? Waar vind je de juiste mensen? Samen maken we je innovatie toe een succes.

