Subsidiefocus heet voortaan Epiic Daarom Epiic

Placeholder for Electrische auto ladenElectrische auto laden

Fiscaal voordeel zakelijk investeren in elektrisch rijden

Voordeel voor het investeren in elektrisch aangedreven voertuigen.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) voor elektrische auto’s

De overheid blijft inzetten op het subsidiëren van elektrisch vervoer voor zakelijk gebruik, onder andere met hulp van fiscale tools. Ook in 2022 kunt u dus voordeel behalen bij de zakelijke aanschaf van een elektrisch voertuig. En wel op twee manieren. U kunt subsidie aanvragen via de SEBA-regeling en daarnaast fiscaal voordeel behalen via de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Ook waterstofauto’s en andere duurzame vervoersoplossingen, zoals auto’s op zonne-energie, komen in aanmerking voor fiscaal voordeel.

Fiscaal voordeel voor elektrische auto’s, bestelauto’s en vrachtwagens

Maximaal 45% van het investeringsbedrag (exclusief btw) van uw elektrische bestelauto komt in aanmerking voor de MIA. Let wel op: over de eerste € 11.000 ontvangt u geen aftrek. Stel, u koopt een bestelauto van € 50.000. Dan ontvangt u de MIA voor ten hoogste € 50.000 - € 11.000 = € 39.000. Bestelwagens die in aanmerking komen voor deze aftrek staan op de zogenaamde ‘positieve lijst’. Investeert u in een bestelauto op waterstof? Dan ontvangt u 45% MIA over maximaal € 125.000 van de aanschafwaarde. Zowel voor elektrische als door waterstof aangedreven auto’s geldt dat deze geregistreerd moeten zijn als een N1- of N2-voertuig.

In 2022 zal naar verwachting ook de elektrische vrachtwagen de Nederlandse wegen gaan veroveren. Naast een subsidiebedrag kunt u bij aanschaf van zo’n vrachtwagen ook fiscaal voordeel ontvangen. De volledig elektrische of door waterstof aangedreven vrachtwagen komt in aanmerking voor 45% MIA.

Fiscaal voordeel elektrisch personenvervoer

Bent u taxichauffeur en wilt u investeren in een elektrische auto, dan kunt u ook van voordeel profiteren. Een elektrisch aangedreven taxi komt in aanmerking voor een MIA van 27%. De aftrek geldt voor maximaal € 40.000. Heeft u een taxi voor rolstoelvervoer of met negen zitplaatsen? Dan geldt een MIA van 36% voor een investeringsbedrag tot maximaal € 75.000. Investeert u in een volledig elektrische bus voor personenvervoer in categorie M2 of M3? Dan is de MIA 45% met een maximale investeringshoogte van € 300.000.

Let op: vanaf 2022 komt geen enkel duurzaam elektrisch of door waterstof aangedreven voertuig meer in aanmerking voor Vamil.

Ook fiscaal voordeel voor andere voertuigen

Naast elektrische auto’s kunnen ook andere elektrische voertuigen in aanmerking komen voor de MIA. Denk aan elektrische bakfietsen, speed pedelacs, Automatisch Geleide Voertuigsystemen (AGV), vorkheftrucks en andere, elektrische, mobiele machines, zoals dozers, graafmachines, laadschoppen, landbouwmachines of -trekkers. De hoogte van het fiscaal voordeel is afhankelijk van uw investering.

Fiscaal voordeel laadpalen en oplaadpunten

Heeft u geïnvesteerd in een elektrisch aangedreven voertuig, dan wilt u dat ook snel kunnen opladen bij een laadpaal of ander oplaadpunt. Ook deze laadpalen komen in aanmerking voor fiscaal voordeel via de MIA. Schaft u voor uw bedrijf een of meer van deze oplaadpunten aan, dan mag u via de MIA 45% van de investeringsprijs (exclusief btw) met de inkomsten- of vennootschapsbelasting verrekenen. Bovendien kunt u tot 75% van de investeringsprijs van het oplaadpunt willekeurig afschrijven via de Vamil. U moet er wel rekening mee houden dat de investering minimaal € 2.500 (exclusief btw) bedraagt.

Vraag op tijd aan

Uw investering in een elektrisch voertuig komt tot maximaal drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting in aanmerking voor de regeling. Wacht dus niet te lang met aanvragen!

Whitepaper
Placeholder for Groene landbouwGroene landbouw

Download het whitepaper

Fiscaal voordeel investering met EIA en MIA

Wilt u investeren in energiezuinige en/of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Vraag fiscaal voordeel aan via de EIA en MIA\Vamil. Download het whitepaper.

Meer informatie of een keertje sparren?

Samen maken we dromen waar.

Neem contact op met Hans
Placeholder for Hans JacobsHans Jacobs
Meer weten over de mogelijkheden die de MIA of Vamil u kan bieden? Neem contact met mij op

Hans Jacobs
Manager innovatie bij Epiic

Bel: 06-22798926

Linkedin

Fiscaal voordeel via de Milieu-investeringsaftrek

Wilt u investeren in energiezuinige en/of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Maak gebruik van de Milieu-investeringsaftrek. De consultants van Epiic kunnen u informeren over de subsidiemogelijkheden die deze fiscale regeling u kan bieden.

Placeholder for Zonnepanelen en windmolensZonnepanelen en windmolens
Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Vamil

Fiscaal voordeel op milieuvriendelijke investeringen.

Placeholder for Groene landbouwGroene landbouw
Subsidies duurzaam investeren

Met duurzame investeringen veel geld besparen.

Placeholder for Electrische auto wordt geladenElectrische auto wordt geladen
Fiscaal voordeel op energiezuinige bedrijfsmiddelen

Energie-investeringsaftrek biedt fiscaal voordeel bij aanschaf van...

Samen maken we uw innovatie tot een succes

Innovatie zorgt voor vragen. Epiic heeft de antwoorden.

Subsidies

Daarom een sub­si­die­tra­ject via Epiic

Door de bomen het bos kwijt? Geen zin in ingewikkelde trajecten? Epiic neemt u het volledige subsidietraject uit handen.

  • Uitgekiend stappenplan
    Het subsidielandschap is uitgebreid en complex. Daarom werken onze experts volgens een uitgekiend stappenplan. Zo weten we zeker dat geen kans onbenut blijft.
  • Van subsidieaanvraag tot eindverantwoording
    Onze experts vragen niet alleen subsidie aan, ze weten ook alles van projectbegeleiding. Heel handig. Zo weet u zeker dat uw project aan alle voorwaarden voldoet en u geen voordeel misloopt.
  • Een echte gesprekspartner
    Kennis van uw sector is een voorwaarde voor het laten slagen van uw project. Daarom zijn onze consultants altijd gespecialiseerd in een specifieke sector. En dat merkt u direct. U zit altijd aan tafel met een specialist die zich thuis voelt in de wereld die uw huis is.