Subsidiefocus heet voortaan Epiic Daarom Epiic

Placeholder for Electrische auto ladenElectrische auto laden

Subsidiemogelijkheden aanschaf elektrische bedrijfswagens

Voordeel als u zakelijk investeert in duurzame bedrijfswagens

15 juli 2023

MIA en SEBA combineren voor extra voordeel

De overheid blijft inzetten op het subsidiëren van elektrisch vervoer voor zakelijk gebruik, onder andere met hulp van fiscale tools. Ook in 2023 kunt u dus voordeel behalen bij de zakelijke aanschaf van een elektrisch voertuig. En dat kan extra aantrekkelijk door twee regelingen te combineren. U kunt subsidie aanvragen via de SEBA-regeling en daarnaast fiscaal voordeel behalen via de Milieu-investeringsaftrek (MIA). De MIA wordt in dat geval niet afgetrokken van het subsidiebedrag van de SEBA.

Let op: op 28 augustus 2023 is het voor dit jaar beschikbare budget voor de SEBA overtekend. In september 2023 behandelt RVO alle aanvragen die zijn ingediend tot en met 28 augustus. Aanvragen ingediend na 28 augustus worden later behandeld. Er kan daarom op dit moment nog wel subsidie worden aangevraagd, maar de kans op succes is erg klein. Ondernemers kunnen de SEBA vanaf 9 januari 2024 opnieuw aanvragen. Het voor 2024 beschikbare budget wordt later bekend gemaakt.

Voorwaarden combinatie SEBA en MIA

Om een SEBA-aanvraag te doen mag u de bedrijfsauto(‘s) nog niet aangeschaft hebben. Wel moet u in het bezit zijn van een niet-bindende overeenkomst. In de praktijk betekent dit dat u eerst gebruik maakt van de SEBA-regeling. Zodra de overeenkomst definitief is, meldt u de bedrijfsauto(‘s) aan voor de MIA. Dit moet binnen drie maanden na aanschaf onder code G 3101.

Let op: deze combinatie is alleen mogelijk bij de SEBA-regeling en MIA. In geval van andere subsidies wordt het fiscale voordeel van de MIA wél in mindering gebracht.

Wat levert het op?

Voordeel SEBA
Als middelgrote en grote ondernemer ontvangt u via de SEBA-regeling 10% van de netto catalogusprijs bij voertuigcategorie N1. Deze prijs is exclusief btw, inclusief bpm en de opties die de fabrikant of importeur heeft aanbracht vóór het kenteken is afgegeven. Bij voertuigcategorie N2 tot een maximum gewicht van 4.250 kilo ontvangt u 10% van de verkoopprijs zonder btw. Voor kleine ondernemingen en non-profitinstellingen is het subsidiepercentage 12%. Het maximale bedrag dat u via deze regeling terugkrijgt is € 5.000 per bedrijfsauto.

Voordeel MIA
Maximaal 45% van het investeringsbedrag (exclusief btw) van uw elektrische of waterstof aangedreven bedrijfswagen komt in aanmerking voor de MIA. Let wel op: over de eerste € 11.000 ontvangt u geen aftrek. Stel, u koopt een bedrijfswagen van € 50.000. Dan ontvangt u de MIA voor ten hoogste € 50.000 - € 11.000 = € 39.000. Bedrijfswagens die in aanmerking komen voor deze aftrek staan op de zogenaamde ‘positieve lijst’. Investeert u in een bedrijfswagen op waterstof? Dan ontvangt u 45% MIA over maximaal € 125.000 van de aanschafwaarde. Zowel voor elektrische als waterstof aangedreven auto’s geldt dat deze geregistreerd moeten zijn als een N1- of N2-voertuig.

Fiscaal voordeel elektrisch personenvervoer

Bent u taxichauffeur en wilt u investeren in een elektrische auto, dan kunt u ook van voordeel profiteren. Een elektrische taxi komt in aanmerking voor een MIA van 27%. De aftrek geldt voor maximaal € 40.000. Heeft u een taxi voor rolstoelvervoer of met negen zitplaatsen? Dan geldt een MIA van 36% voor een investeringsbedrag tot maximaal € 75.000. Investeert u in een volledig elektrische bus voor personenvervoer in categorie M2 of M3? Dan is de MIA 45% met een maximale investeringshoogte van € 300.000.

Ook fiscaal voordeel voor andere voertuigen

Naast elektrische auto’s kunnen ook andere elektrische voertuigen in aanmerking komen voor de MIA. Denk aan elektrische bakfietsen, speed pedelacs, Automatisch Geleide Voertuigsystemen (AGV), vorkheftrucks en andere, elektrische, mobiele machines, zoals dozers, graafmachines, laadschoppen, landbouwmachines of -trekkers. De hoogte van het fiscaal voordeel is afhankelijk van uw investering.

Fiscaal voordeel laadpalen en oplaadpunten

Heeft u geïnvesteerd in een elektrisch aangedreven voertuig, dan wilt u dat ook snel kunnen opladen bij een laadpaal of ander oplaadpunt. Ook deze laadpalen komen in aanmerking voor fiscaal voordeel via de MIA. Schaft u voor uw bedrijf een of meer van deze oplaadpunten aan, dan mag u via de MIA 45% van de investeringsprijs (exclusief btw) met de inkomsten- of vennootschapsbelasting verrekenen. Bovendien kunt u tot 75% van de investeringsprijs van het oplaadpunt willekeurig afschrijven via de Vamil. U moet er wel rekening mee houden dat de investering minimaal € 2.500 (exclusief btw) bedraagt.

Vraag op tijd aan

Uw investering in een elektrisch voertuig komt tot maximaal drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting in aanmerking voor de regeling. Wacht dus niet te lang met aanvragen!

Whitepaper
Placeholder for Groene landbouwGroene landbouw

Download het whitepaper

Fiscaal voordeel investering met EIA en MIA

Wilt u investeren in energiezuinige en/of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Vraag fiscaal voordeel aan via de EIA en MIA\Vamil. Download het whitepaper.

Meer informatie of een keertje sparren?

Samen maken we dromen waar.

Neem contact op met Hans
Placeholder for Hans JacobsHans Jacobs
Meer weten over de mogelijkheden die de MIA of Vamil u kan bieden? Neem contact met mij op

Hans Jacobs
Manager innovatie bij Epiic

Bel: 06-22798926

Linkedin

Fiscaal voordeel via de Milieu-investeringsaftrek

Wilt u investeren in energiezuinige en/of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Maak gebruik van de Milieu-investeringsaftrek. De consultants van Epiic kunnen u informeren over de subsidiemogelijkheden die deze fiscale regeling u kan bieden.

Placeholder for Zonnepanelen en windmolensZonnepanelen en windmolens
Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Vamil

Fiscaal voordeel op milieuvriendelijke investeringen.

Placeholder for Groene landbouwGroene landbouw
Subsidies duurzaam investeren

Met duurzame investeringen veel geld besparen.

Placeholder for Electrische auto wordt geladenElectrische auto wordt geladen
Fiscaal voordeel op energiezuinige bedrijfsmiddelen

Energie-investeringsaftrek biedt fiscaal voordeel bij aanschaf van...

Samen maken we uw innovatie tot een succes

Innovatie zorgt voor vragen. Epiic heeft de antwoorden.

Subsidies

Daarom een sub­si­die­tra­ject via Epiic

Door de bomen het bos kwijt? Geen zin in ingewikkelde trajecten? Epiic neemt u het volledige subsidietraject uit handen.

  • Uitgekiend stappenplan
    Het subsidielandschap is uitgebreid en complex. Daarom werken onze experts volgens een uitgekiend stappenplan. Zo weten we zeker dat geen kans onbenut blijft.
  • Van subsidieaanvraag tot eindverantwoording
    Onze experts vragen niet alleen subsidie aan, ze weten ook alles van projectbegeleiding. Heel handig. Zo weet u zeker dat uw project aan alle voorwaarden voldoet en u geen voordeel misloopt.
  • Een echte gesprekspartner
    Kennis van uw sector is een voorwaarde voor het laten slagen van uw project. Daarom zijn onze consultants altijd gespecialiseerd in een specifieke sector. En dat merkt u direct. U zit altijd aan tafel met een specialist die zich thuis voelt in de wereld die uw huis is.