Placeholder for Innovation draaiknopInnovation draaiknop

Grote wijzigingen OPZuid-subsidie vanaf 2024

Ook in 2024 kunt u weer subsidie aanvragen via het programma OPZuid. Goed nieuws wanneer u samen met andere mkb’ers in de zuidelijke provincies wilt werken aan innovatie. De afgelopen periode bleef het aantal aanvragen voor OPZuid achter bij de verwachtingen. Reden om de opzet van de regeling te wijzigen.

16 november 2023

Europese beleidsdoelen vervangen transities

Het OPZuid-programma richtte zich voorheen op de vijf transities: energie, klimaat, grondstoffen, landbouw & voeding en gezondheid. In de nieuwe opzet komen de twee Europese beleidsdoelstellingen centraal te staan: een Slimmer Europa en een Groener Europa. Bij deze twee beleidsdoelstellingen zijn de transities op zo'n manier ingedeeld dat ze automatisch aansluiten bij de Regionale Innovatie Strategie (RIS) en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Hierdoor hoeft u niet meer voor een specifieke transitie te kiezen.

Slimmer Europa

Slimmer Europa richt zich op innovatieve projecten met een positieve maatschappelijke en economische impact in Zuid-Nederland. U kunt OPZuid aanvragen voor het demonsteren, ontwikkelen en op de markt brengen van kansrijke technologische en niet-technologische innovatieprojecten. En ook voor de versterking van het Zuid-Nederlandse innovatie-ecosysteem. Hieronder vallen de transities klimaat, grondstoffen, landbouw & voeding en gezondheid.

Groener Europa

Groener Europa richt zich op demonstraties, vermarkting en opschaling van kansrijke innovatieve oplossingen die de energietransitie bevorderen. U kunt alleen OPZuid aanvragen als u voor uw project samenwerkt met het midden- en kleinbedrijf en het maatschappelijke middenveld in Zuid-Nederland (denk aan bemiddelingsorganisaties tussen overheid en burger).

Meer kwaliteit project

De nieuwe indeling op basis van een Slimmer en Groener Europa moet ervoor zorgen dat de kwaliteit van de aanvragen omhoog gaat. Wilt u OPZuid aanvragen, dan is belangrijk dat u goed aangeeft hoe innovatief uw project is, hoe groot de kans is dat uw project gerealiseerd wordt en hoe succesvol het zal zijn op de markt.

Budgetten OPZuid

De maximale subsidie per project wijzigt ook vanaf 2024. Dit wordt verdubbeld naar € 2 miljoen per project. In totaal blijft het maximale subsidiepercentage 50% van de subsidiabele kosten. Het budget voor 2024 is € 50 miljoen. Dit wordt verdeeld over beide beleidsdoelen.

Procedure en inhoud aanvraag

Niet alles verandert aan de OPZuid-regeling. Zo blijven de eisen aan het samenwerkingsverband gelijk: dit moet bestaan uit tenminste twee andere mkb-bedrijven. Ook het indienings- en beoordelingsproces blijft gelijk aan voorgaande jaren.

Let op: in november vindt overleg plaats met het Comité van Toezicht. Pas na deze bijeenkomst wordt het besluit definitief gepubliceerd en staat de nieuwe aanpak van de OPZuid regeling voor 2024 echt vast.

Succesvolle aanvraag

De voorgestelde veranderingen van de OPZuid-regeling maken dat de kwaliteit van uw project nog belangrijker wordt. En daarbij draait het niet alleen om de inhoud van uw project, maar ook om hoe u dit verwoordt. Zorg er dus voor dat u uw project op een goede manier omschrijft. Dit is extra belangrijk omdat de concurrentie zal toenemen. Onze experts hebben veel ervaring met OPZuid-aanvragen en adviseren u graag over een succesvolle aanvraag.

Meer informatie of een keer sparren?

Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.

Neem contact met ons op
Placeholder for Joost SimkensJoost Simkens
Neem contact met mij op

Joost Simkens
Consultant innovatie bij Epiic

Bel: 06-51498348

Linkedin

Ook interessant

Placeholder for H4 A waterstofH4 A waterstof
Circulaire economie
KlantverhaalOPZuid-subsidie van strategische waarde voor bijzonder waterstofproject

Vijf Zeeuwse familiebedrijven voelen een intrinsieke motivatie om bij te dragen aan de verduurzaming van onze wereld. Reden om te investeren in een waterstoftankstation en transportmaterieel op waterstof. De toegekende OPZuid-subsidie voelt als een welkome steun in de rug.

Placeholder for ManmetdroneManmetdrone
NieuwsConcurrentievermogen versterken met OPZuid

OPZuid is een subsidieprogramma dat het concurrentievermogen van de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg moet vergroten. OPZuid richt zich vooral op innovatieve bedrijven in het mkb.

Placeholder for ZonnepanelenZonnepanelen
ArtikelEpiic feliciteert HyTEPS met succesvol OPZuid project

HyTEPS is druk bezig met het ontwikkelen van een oplossing om elektrische verstoringen te voorkomen. Epiic vroeg ter financiering de OPZuid subsidie aan, maar nam ook het gehele projectmanagement uit handen. Een werkwijze die HyTEPS goed bevallen is.

Nieuwsbrief
Placeholder for Nieuwsbrief aanmeldenNieuwsbrief aanmelden

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws