Hernieuwbare energie naar een hoger niveau met EKOO
Werk je aan een innovatie met als doel om goedkopere, klimaatneutrale of circulaire producten en diensten te realiseren? Vraag nu subsidie aan via de regeling Energie & Klimaat Onderzoek en Ontwikkeling (EKOO).
Subsidie voor hernieuwbare energie
Wind en zon zijn de meest voor de hand liggende bronnen om energie te produceren. Innovatie is cruciaal om hernieuwbare energie op steeds bredere en grotere schaal toe te passen. Om te komen tot een schaalbaar, innovatief product moeten vaak veel stappen genomen worden. Stappen die over het algemeen niet gezet worden door een grootschalig consortium van samenwerkende partijen, maar door bedrijven die aan de basis staan van een innovatie.
Ben je actief in de energie-innovatieketen en werk je aan een project gericht op een innovatie die kan zorgen voor een radicale verandering? Bijvoorbeeld door serieuze prestatieverbetering van een product of dienst? Dan biedt de subsidieregeling Energie & Klimaat Onderzoek en Ontwikkeling (EKOO) interessante kansen.
Subsidie EKOO: openstelling Elektriciteit
De subsidieregeling Energie & Klimaat Onderzoek en Ontwikkeling richt zich op partijen die bezig zijn met innovaties die radicale veranderingen en serieuze prestatieverbeteringen met zich meebrengen. De openstelling Elektriciteit van EKOO richt zich op onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten die een innovatie voortbrengen die uiterlijk 2034 op de markt verwacht wordt. De innovatie moet een belangrijke doorbraak zijn en een concrete oplossing bieden voor een probleem op een van onderstaande thema’s.
Hernieuwbare energie op zee:
- kostenverlaging en waarde-optimalisatie;
- geïntegreerde energiesystemen op zee;
- ruimtelijke, milieu- en maatschappelijke integratie.
De opwekking van hernieuwbare elektriciteit op land en in de gebouwde omgeving:
- technologische ontwikkeling voor zonnestroom;
- toepassingsontwikkeling voor zonnestroom;
- inpassing van hernieuwbare elektriciteit in het energiesysteem;
- circulariteit van hernieuwbare opweksystemen.
Wat is de hoogte van de subsidie?
Via de subsidieregeling kun je een vergoeding krijgen voor de kosten van industrieel onderzoek en experimentele ontwikkeling.
- Een groot bedrijf krijgt 40% van de subsidiabele kosten vergoed, een middelgroot bedrijf 50% en een klein bedrijf 60%.
- Er geldt een korting van 15% van het subsidiepercentage als je niet voldoet aan de voorwaarden van een samenwerkingsverband.
- Een onderzoeksorganisatie die niet-economische activiteiten uitvoert, krijgt 80% van de subsidiabele kosten vergoed. Niet-economische activiteiten zijn activiteiten die niet direct gericht zijn op het maken van winst of economisch gewin.
Per project ontvang je maximaal € 500.000 aan subsidie. Het totale budget voor de regeling bedraagt € 5 miljoen. Je kunt EKOO aanvragen van 4 juni tot en met 20 augustus 2024.
Wat zijn de voorwaarden voor subsidie EKOO?
Een project mag maximaal vier jaar duren. Als je het volledige subsidiepercentage wilt benutten, moet je project voldoen aan de eisen die gesteld worden aan een samenwerkingsverband. Er zijn twee varianten:
- een samenwerkingsverband bestaande uit ondernemingen. In het samenwerkingsverband zit minimaal één kleine of middelgrote onderneming. Eén partij mag niet meer dan 70% van de kosten maken.
- een samenwerkingsverband waaraan ook onderzoeksorganisaties deelnemen. Deze organisaties hebben het recht hun eigen onderzoeksresultaten te publiceren. De onderzoeksorganisaties moeten minimaal 10% van de kosten maken.
Beoordeling en begeleiding
Alle tijdig en compleet ingediende subsidieaanvragen voor EKOO worden beoordeeld op kwaliteit. De kwaliteit van je projectplan is dus essentieel voor het verhogen van je kans op subsidie. Een correcte beschrijving van onderdelen als resultaat en methode, omgang risico’s, uitvoerbaarheid, effectiviteit en haalbaarheid is cruciaal voor het verkrijgen van een goedkeuring. We raden je dan ook aan om je goed te laten ondersteunen gedurende het gehele traject. De consultants van Epiic hebben ruime ervaring met het begeleiden van innovatie- en onderzoeksprojecten waardoor je je kans op succes vergroot.
Subsidie MOOI voor innovatie op het gebied van energie en klimaat
Is je energie-innovatieproject te groot voor de EKOO-openstelling? Dan is er een andere interessante subsidieregeling, namelijk de Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI). We onderzoeken graag samen met je welke subsidieregeling het best bij je project past.
Meer informatie of een keer sparren?
Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.
Neem contact met mij op
Ook interessant voor je
Epiic neemt het volledige subsidietraject uit handen
Daarom een subsidietraject via Epiic
Wil je je innovatiekracht vergroten? Of wil je investeren, bijvoorbeeld in duurzame bedrijfsmiddelen of personeel? Vaak gaat het om kostbare trajecten. Overheden zien gelukkig het belang. Er zijn veel interessante subsidies.