Placeholder for Voedseltransitie innovatieVoedseltransitie innovatie

Innovatiekracht vergroten met subsidies

Subsidies om innovatieve samenwerkingsprojecten te financieren.

03 augustus 2023

Subsidie voor innovatieve samenwerkingsprojecten

De technologische maakindustrie is altijd bezig om haar innovatiekracht te vergroten. De overheid ondersteunt hier graag bij. Twee subsidies om innovatieve samenwerkingsprojecten te financieren.

MIT R&D-samenwerkingsproject

De overheid vindt het belangrijk technische innovatie in het midden- en kleinbedrijf te stimuleren. Speciaal hiervoor kun je als ondernemer gebruikmaken van de subsidie Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT). Voor alle stadia van je innovatie kun je MIT-subsidie aanvragen, waaronder MIT R&D-samenwerkingsprojecten. Deze subsidie richt zich specifiek op industrieel en experimenteel onderzoek naar de ontwikkeling of vernieuwing van producten, productieprocessen of diensten. Een MIT R&D‑samenwerkingsproject moet bijdragen aan één of meer maatschappelijke missies of sleuteltechnologieën uit de Kennis- en Innovatieagenda’s:

Je kunt van 6 juni tot 12 september 2023 subsidie aanvragen. Het tendermechanisme is daarbij van toepassing. Het is belangrijk dat je aanvraag voldoet aan alle vereisten en volledig ingediend is binnen de tenderperiode. Een externe, onafhankelijke adviescommissie beoordeelt de aanvragen vervolgens op kwaliteit. Het subsidiepercentage bedraagt 35% van de subsidiabele kosten tot een maximum van € 350.000 per project.

OP-Zuid programma

Naast de MIT-regeling kunnen ondernemers gebruikmaken van het programma OP-Zuid. Dit programma is erop gericht de positie van ondernemers én het economisch ecosysteem in Nederland duurzaam te versterken. OP-Zuid richt zich daarom op de ‘transitie’.

Earth Overshoot Day

Waarom de transitie? Het heeft alles te maken met Earth Overshoot Day, de datum waarop de mensheid alle natuurlijke grondstoffen heeft gebruikt die de aarde in één jaar kan produceren. Dit jaar is dat op 12 april, een stuk eerder dan vorig jaar. Toen viel Earth Overshoot Day op 29 juli. En dat was ruim drie weken eerder dan in 2020, toen deze dag op 22 augustus viel. Elk jaar dat we méér gebruiken dan onze ecosystemen kunnen leveren, neemt het regeneratievermogen van de aarde af. Om dit te stoppen zet het OP-Zuid vol in op de ‘transitie’. Dat doet het programma door samenwerkingsprojecten te subsidiëren die bijdragen aan de transitie.

Projecten OP-Zuid

Samenwerkingsprojecten die zich richten op een van de volgende transitiethema’s komen in aanmerking voor subsidie:

Energietransitie

Klimaattransitie

Grondstoffentransitie

Landbouw- en voedingstransitie

Gezondheidstransitie

Je kunt je project indienen tijdens de najaarsronde van 2023. Deze loopt van 2 oktober tot en met 17 november. De hoogte van de subsidie bedraagt 35% van de subsidiabele kosten tot een maximum van € 1.000.000. Het subsidiepercentage kan door Provinciale Cofinanciering oplopen tot 50%.

Meer informatie of een keer sparren?

Samen maken we dromen waar.

Neem contact op met Joost
Placeholder for Joost JanssenJoost Janssen
Meer weten over de MIT-regeling of het OP-Zuid programma? Of op zoek naar een samenwerkingspartner? Neem contact met mij op

Joost Janssen
Manager innovatie

Bel: 06-23928457

Linkedin
Whitepaper
Placeholder for Robot prototype met medewerkerRobot prototype met medewerker

Download het whitepaper

Subsidie voor innovatie: alleen ga je sneller, maar samen kom je verder

Innovatieve ondernemers zijn heel belangrijk voor de Nederlandse economie. Dat is de reden dat de overheid het mkb graag ondersteunt bij het ontwikkelen of vernieuwen van producten of diensten. Speciaal hiervoor is de subsidieregeling Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) in het leven geroepen. Het MIT-programma kent twee instrumenten: MIT-Haalbaarheidsprojecten en MIT R&D-samenwerkingsprojecten.

Placeholder for SeenonsSeenons

Bedrijven met zero-waste ambities in de rij voor Seenons IT-platform

Klantverhaal Seenons, Joost Kamermans
Placeholder for Robot prototype met medewerkerRobot prototype met medewerker
Mkb-innovatiestimulering Regio en TopsectorenVersnel uw innovatieproject met MIT-subsidie

Bezig met innovatie en sluit je project aan bij een van de tien Topsectoren? Vraag subsidie aan.

Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren
Placeholder for Groene landbouwGroene landbouw
Subsidies duurzaam investerenSubsidies duurzaam investeren

Met duurzame investeringen veel geld besparen.

Subsidies duurzaam investeren

Samen maken we uw innovatie tot een succes

Innovatie zorgt voor vragen. Epiic heeft de antwoorden.

Innovatie tools

Van innovatie naar een succesvol project met de innovatie tools van Epiic

Subsidies

Wilt u uw innovatiekrachten vergroten? Of wilt u investeren, bijvoorbeeld in duurzame bedrijfsmiddelen of uw personeel. Er zijn vele subsidiemogelijkheden.

Ook interessant voor je

Placeholder for ContainerschipContainerschip
NieuwsSubsidie voor mkb’ers met internationale ambities

Heb je internationale ambities en wil je succesvol exporteren?

Placeholder for Uitrusting bergklimmenUitrusting bergklimmen
ArtikelInnoveren als kerncompetentie, hoe zorg je daarvoor?

Organisaties willen relevant blijven, nu en in de toekomst. Maar hoe doe je dat op een moment dat bijna niets meer voorspelbaar is? De wetenschap wijst vaak naar innovatie als de oplossing. Maar hoe maak je van innovatie een kerncompetentie in je organisatie?