Innovatiekracht vergroten met subsidies
Subsidies om innovatieve samenwerkingsprojecten te financieren.
Subsidie voor innovatieve samenwerkingsprojecten
De technologische maakindustrie is altijd bezig om haar innovatiekracht te vergroten. De overheid ondersteunt hier graag bij. Twee subsidies om innovatieve samenwerkingsprojecten te financieren.
MIT R&D-samenwerkingsproject
De overheid vindt het belangrijk technische innovatie in het midden- en kleinbedrijf te stimuleren. Speciaal hiervoor kun je als ondernemer gebruikmaken van de subsidie Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT). Voor alle stadia van je innovatie kun je MIT-subsidie aanvragen, waaronder MIT R&D-samenwerkingsprojecten. Deze subsidie richt zich specifiek op industrieel en experimenteel onderzoek naar de ontwikkeling of vernieuwing van producten, productieprocessen of diensten. Een MIT R&D‑samenwerkingsproject moet bijdragen aan één of meer maatschappelijke missies of sleuteltechnologieën uit de Kennis- en Innovatieagenda’s:
- energietransitie en duurzaamheid;
- landbouw, water en voedsel;
- gezondheid en zorg;
- veiligheid;
- sleuteltechnologieën.
Je kunt van 6 juni tot 12 september 2023 subsidie aanvragen. Het tendermechanisme is daarbij van toepassing. Het is belangrijk dat je aanvraag voldoet aan alle vereisten en volledig ingediend is binnen de tenderperiode. Een externe, onafhankelijke adviescommissie beoordeelt de aanvragen vervolgens op kwaliteit. Het subsidiepercentage bedraagt 35% van de subsidiabele kosten tot een maximum van € 350.000 per project.
OP-Zuid programma
Naast de MIT-regeling kunnen ondernemers gebruikmaken van het programma OP-Zuid. Dit programma is erop gericht de positie van ondernemers én het economisch ecosysteem in Nederland duurzaam te versterken. OP-Zuid richt zich daarom op de ‘transitie’.
Earth Overshoot Day
Waarom de transitie? Het heeft alles te maken met Earth Overshoot Day, de datum waarop de mensheid alle natuurlijke grondstoffen heeft gebruikt die de aarde in één jaar kan produceren. Dit jaar is dat op 12 april, een stuk eerder dan vorig jaar. Toen viel Earth Overshoot Day op 29 juli. En dat was ruim drie weken eerder dan in 2020, toen deze dag op 22 augustus viel. Elk jaar dat we méér gebruiken dan onze ecosystemen kunnen leveren, neemt het regeneratievermogen van de aarde af. Om dit te stoppen zet het OP-Zuid vol in op de ‘transitie’. Dat doet het programma door samenwerkingsprojecten te subsidiëren die bijdragen aan de transitie.
Projecten OP-Zuid
Samenwerkingsprojecten die zich richten op een van de volgende transitiethema’s komen in aanmerking voor subsidie:
Energietransitie
- een duurzaam en smart lokaal of regionaal energiesysteem;
- duurzame energieopwekking met opslag, conversie en slimme uitwisseling met het net.
Klimaattransitie
- waterveiligheid en -overlast stedelijk gebied;
- watertekort en droogte landelijk gebied.
Grondstoffentransitie
- de circulaire maakindustrie en gebruikscyclus met een focus op materialen of grondstoffen;
- bouwmethoden en smart industry;
- de circulaire bouwsector met een focus op materialen of grondstoffen en bouwmethoden.
Landbouw- en voedingstransitie
- de duurzame verwaarding van reststromen;
- technologieontwikkeling en opschaling voedselverwerkingsindustrie in het kader van de eiwittransitie;
- smart farming en precisielandbouw.
Gezondheidstransitie
- preventie;
- behandelmethoden en technieken voor gepersonaliseerde zorg.
Je kunt je project indienen tijdens de najaarsronde van 2023. Deze loopt van 2 oktober tot en met 17 november. De hoogte van de subsidie bedraagt 35% van de subsidiabele kosten tot een maximum van € 1.000.000. Het subsidiepercentage kan door Provinciale Cofinanciering oplopen tot 50%.
Meer informatie of een keer sparren?
Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.
Meer weten over de MIT-regeling of het OP-Zuid programma? Of op zoek naar een samenwerkingspartner? Neem contact met mij op
Download het whitepaper
Subsidie voor innovatie: alleen ga je sneller, maar samen kom je verder
Innovatieve ondernemers zijn heel belangrijk voor de Nederlandse economie. Dat is de reden dat de overheid het mkb graag ondersteunt bij het ontwikkelen of vernieuwen van producten of diensten. Speciaal hiervoor is de subsidieregeling Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) in het leven geroepen. Het MIT-programma kent twee instrumenten: MIT-Haalbaarheidsprojecten en MIT R&D-samenwerkingsprojecten.
Bedrijven met zero-waste ambities in de rij voor Seenons IT-platform
Bezig met innovatie en sluit je project aan bij een van de tien Topsectoren? Vraag subsidie aan.
Mkb-innovatiestimulering Regio en TopsectorenMet duurzame investeringen veel geld besparen.
Subsidies duurzaam investeren