Subsidiefocus heet voortaan Epiic Daarom Epiic

Placeholder for Overleg innovatieOverleg innovatie

Internationaal innoveren met Eurostars

Subsidiemogelijkheden om samen met een partner te werken aan internationale innovatie.

15 november 2023

Eurostars, subsidie voor onderzoek en ontwikkeling

Eurostars richt zich op het bevorderen van onderzoek en ontwikkeling door mkb-ondernemingen. U kunt subsidie aanvragen als u samen met ten minste één partner uit een Eurostarsland aan een nieuwe innovatie werkt. Aan het einde van het project is demonstratie voor de markt binnen handbereik. Om de kans op toekenning van de subsidie te vergroten, is het van belang dat de markttoepassing helder is en de interesse vanuit de markt concreet. Ook moet u uw project binnen 36 maanden kunnen afronden.

Hoeveel subsidie kunt u aanvragen?

Eurostars financiert 50% van de kosten van uw project tot een maximum van € 500.000. Werkt u samen met andere Nederlandse (grote) ondernemingen of kennisinstellingen? Dan komen ook zij in aanmerking voor ondersteuning. Internationale partners kunnen in eigen land financiering aanvragen via Eurostars. Afhankelijk van het land waar de partner is gevestigd verschillen de voorwaarden en subsidiehoogte.

Wat zijn de criteria voor een subsidieaanvraag Eurostars?

Eurostars is een initiatief van het Eureka-netwerk waarbinnen 45 landen investeren in maatschappelijk gericht(e) onderzoek en ontwikkeling. Eurostars opent twee keer per jaar: de eerste keer in maart, de tweede keer in september. Projectaanvragen worden beoordeeld op kwaliteit. Uw aanvraag is dus in competitie met andere voorstellen en moet op alle onderdelen hoog scoren. De criteria waarop Eurostars toetst zijn:

- de mate van innovativiteit (excellence);

- de kwaliteit van het project en het aandeel van de partijen in de samenwerking (quality);

- het marktperspectief, de bijdrage aan maatschappelijke uitdagingen en de schaalbaarheid van het project (impact).

Uw aanvraag wordt behandeld op volgorde van binnenkomst en gerangschikt op basis van uw scores op bovengenoemde criteria. Circa dertig procent van alle projecten komt door de selectie. Komt uw project in aanmerking voor subsidie, dan kennen de nationale loketten het budget toe (zolang deze budgetten toereikend zijn).

Welke landen nemen deel aan Eurostars?

De volgende landen nemen deel aan Eurostars: Oostenrijk, België, Bulgarije, Canada, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Ierland, Israël, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Singapore, Slowakije, Slovenië, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Spanje, Zweden, Zwitserland, Turkije en het Verenigd Koninkrijk.

Het beschikbare budget per Eurostarsland verschilt sterk. Bovendien kan het zijn dat het budget voor een bepaald land sneller is uitgeput. Het is dan ook raadzaam op tijd met uw voorbereidingen te starten.

Wat zijn kansrijke projecten?

Projecten die sterk innovatief en onderscheidend zijn, maken de meeste kans op toekenning. Ook de mate van zichtbaarheid en bijdrage aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen spelen een rol. In een kansrijk project ontwikkelt u een product of proces van Technology Readiness Level (TRL) 3 naar 6 of hoger.

Een kansrijk project heeft voor alle deelnemende partijen een duidelijke en schaalbare businesscase met markttoepassing. De ontwikkeling is marktgedreven en betrokkenheid van de markt of een toepassende partij is een pré. Het projectplan bevat een duidelijke uiteenzetting van de technische uitdagingen. Het beschrijft de competenties en ervaring van de betrokken partijen en hoe deze elkaar complementeren. Het laat duidelijk zien hoe het project een bijdrage levert aan het oplossen van een maatschappelijk probleem en dat er een goed economisch perspectief met schaalbaarheid is.

Beoordeling en termijn

Nadat u een project heeft ingediend, is het wachten op de beoordeling. De eerste evaluatie en rangschikking duurt circa vier maanden. Hierna worden de projecten gerangschikt binnen de nationale loketten en is de uitslag na zes maanden bekend. Na een laatste afstemming over het projectplan kunt u starten met uw project.

Ondersteuning door Epiic

Wilt u Eurostars aanvragen? Dan is het verstandig in een vroeg stadium uw voorbereidingen te starten. Epiic ondersteunt u hierbij graag. Door goede contacten met de uitvoerder van de regeling kunnen wij op voorhand al inschatten wat de slagingskans van uw aanvraag is. Daarnaast adviseren wij u graag over het uitwerken van uw businesscase en het vergroten van de impact van uw project. We ondersteunen u bij het structureren van uw project, het uitwerken van uw werkplan en het vinden en maken van afspraken met samenwerkingspartners en kennisinstellingen. Zo vergroten we uw kans op een succesvolle aanvraag.

Meer informatie of een keertje sparren?

Samen maken we dromen waar.

Neem contact op met Roy
Placeholder for Roy HovenRoy Hoven
Bent u een innovatieve mkb’er en zoekt u nog leden om uw consortium compleet te maken? Wij helpen u graag!

Roy Hoven
Directeur bij Epiic

Bel: 06-22464517

Linkedin
Placeholder for Europese vlaggenEuropese vlaggen
EurostarsSubsidie voor internationale innovatieprojecten

Financiering van uw internationale innovatie met Eurostars.

Eurostars
Placeholder for Europese vlaggenEuropese vlaggen
Subsidies internationaalSubsidies internationaal

Heeft u plannen om de stap naar het buitenland te wagen? Bekijk uw subsidiemogelijkheden.

Subsidies internationaal
Placeholder for WereldbolWereldbol
Samenwerken en partnersSamenwerken en partners

Het netwerk van Epiic opent deuren.

Samenwerken en partners
Placeholder for Design van pijpen industrieDesign van pijpen industrie
Businesscase developmentBusinesscase development

Ondersteuning bij het ontwikkelen van uw businesscase.

Businesscase development

Samen maken we uw innovatie tot een succes

Innovatie zorgt voor vragen. Epiic heeft de antwoorden.

Innovatie tools

Van innovatie naar een succesvol project met de innovatie tools van Epiic

Ook interessant voor u

Placeholder for Robotisering armRobotisering arm
NieuwsEurostars aanvragen voor onderscheidende innovatie? Vier tips

Eurostars is een subsidieprogramma voor onderscheidende technische innovaties. Kennisoverdracht en internationale samenwerking zijn voorwaarden om een subsidieaanvraag te kunnen doen.

Placeholder for Brainstorm innovatieBrainstorm innovatie
NieuwsMIT R&D samenwerkingsprojecten: subsidie voor mkb’ers die samen innoveren

Op 11 juni gaat de subsidie MIT R&D samenwerkingsprojecten weer open. Als mkb'er kunt u samen met andere mkb'ers werken aan een innovatie die aansluit bij een van de Topsectoren. Deze subsidie kan dan interessant zijn voor uw project.