

Internationaal innoveren met Eurostars
Subsidiemogelijkheden om samen met een partner te werken aan internationale innovatie.
Eurostars, subsidie voor onderzoek en ontwikkeling
Eurostars richt zich op het bevorderen van onderzoek en ontwikkeling door mkb-ondernemingen. Je kunt subsidie aanvragen als je samen met ten minste één partner uit een Eurostarsland aan een nieuwe innovatie werkt. Aan het einde van het project is demonstratie voor de markt binnen handbereik. Om de kans op toekenning van de subsidie te vergroten, is het van belang dat de markttoepassing helder is en de interesse vanuit de markt concreet. Ook moet je je project binnen 36 maanden kunnen afronden.
Hoeveel subsidie kun je aanvragen?
Eurostars financiert 50% van de kosten van je project tot een maximum van € 500.000. Werk je samen met andere Nederlandse (grote) ondernemingen of kennisinstellingen? Dan komen ook zij in aanmerking voor ondersteuning. Internationale partners kunnen in eigen land financiering aanvragen via Eurostars. Afhankelijk van het land waar de partner is gevestigd verschillen de voorwaarden en subsidiehoogte.
Wat zijn de criteria voor een subsidieaanvraag Eurostars?
Eurostars is een initiatief van het Eureka-netwerk waarbinnen 45 landen investeren in maatschappelijk gericht(e) onderzoek en ontwikkeling. Eurostars opent twee keer per jaar: de eerste keer in maart, de tweede keer in september. Projectaanvragen worden beoordeeld op kwaliteit. Je aanvraag is dus in competitie met andere voorstellen en moet op alle onderdelen hoog scoren. De criteria waarop Eurostars toetst zijn:
- de mate van innovativiteit (excellence);
- de kwaliteit van het project en het aandeel van de partijen in de samenwerking (quality);
- het marktperspectief, de bijdrage aan maatschappelijke uitdagingen en de schaalbaarheid van het project (impact).
Je aanvraag wordt behandeld op volgorde van binnenkomst en gerangschikt op basis van je scores op bovengenoemde criteria. Circa dertig procent van alle projecten komt door de selectie. Komt ke project in aanmerking voor subsidie, dan kennen de nationale loketten het budget toe (zolang deze budgetten toereikend zijn).
Welke landen nemen deel aan Eurostars?
De volgende landen nemen deel aan Eurostars: Oostenrijk, België, Bulgarije, Canada, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Ierland, Israël, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Singapore, Slowakije, Slovenië, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Spanje, Zweden, Zwitserland, Turkije en het Verenigd Koninkrijk.
Het beschikbare budget per Eurostarsland verschilt sterk. Bovendien kan het zijn dat het budget voor een bepaald land sneller is uitgeput. Het is dan ook raadzaam op tijd met je voorbereidingen te starten.
Wat zijn kansrijke projecten?
Projecten die sterk innovatief en onderscheidend zijn, maken de meeste kans op toekenning. Ook de mate van zichtbaarheid en bijdrage aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen spelen een rol. In een kansrijk project ontwikkel je een product of proces van Technology Readiness Level (TRL) 3 naar 6 of hoger.
Een kansrijk project heeft voor alle deelnemende partijen een duidelijke en schaalbare businesscase met markttoepassing. De ontwikkeling is marktgedreven en betrokkenheid van de markt of een toepassende partij is een pré. Het projectplan bevat een duidelijke uiteenzetting van de technische uitdagingen. Het beschrijft de competenties en ervaring van de betrokken partijen en hoe deze elkaar complementeren. Het laat duidelijk zien hoe het project een bijdrage levert aan het oplossen van een maatschappelijk probleem en dat er een goed economisch perspectief met schaalbaarheid is.
Beoordeling en termijn
Nadat je een project heeft ingediend, is het wachten op de beoordeling. De eerste evaluatie en rangschikking duurt circa vier maanden. Hierna worden de projecten gerangschikt binnen de nationale loketten en is de uitslag na zes maanden bekend. Na een laatste afstemming over het projectplan kun je starten met je project.
Ondersteuning door Epiic
Wil je Eurostars aanvragen? Dan is het verstandig in een vroeg stadium je voorbereidingen te starten. Epiic ondersteunt je hierbij graag. Door goede contacten met de uitvoerder van de regeling kunnen wij op voorhand al inschatten wat de slagingskans van je aanvraag is. Daarnaast adviseren wij je graag over het uitwerken van je businesscase en het vergroten van de impact van je project. We ondersteunen je bij het structureren van je project, het uitwerken van je werkplan en het vinden en maken van afspraken met samenwerkingspartners en kennisinstellingen. Zo vergroten we je kans op een succesvolle aanvraag.


Ben je een innovatieve mkb’er en zoek je nog leden om je consortium compleet te maken? Wij helpen je graag!


Financiering van je internationale innovatie met Eurostars.
Eurostars

Heb je plannen om de stap naar het buitenland te wagen? Bekijk je subsidiemogelijkheden.
Subsidies internationaal

Het netwerk van Epiic opent deuren.
Samenwerken en partners

Ondersteuning bij het ontwikkelen van je businesscase.
Businesscase development